Monofaze Motorun Kontaktör Bağlantısı

Benim adıma cevap verdiğiniz için çok teşekkürler sn. Ali Rıza bey.
Çok ta güzel açıklamışsınız, öyle sanıyorumki ben sizin kadar iyi açıklayamazdım.
 
Sayın arkadaşlar !

Geçenlerde bir arkadaşım benden teknik bir konuda yardım istedi. Çalıştığı atölyeye gittik, gücünü şu an hatırlamıyorum. Monofaze bir motora kontaktörle kumanda ediyor. Sadece start-stop butonuyla kumanda var. Termik rölede ampere göre seçilmiş. Motorda rulman sıkışmış, zor dönüyor. Termik atmamış ve motor yanmış.

Kontaktör bağlantısına baktığımda aşağıda 1. resimdeki gibi bir resimle karşılaştım. Tek kabloyu kontaktörün orta kontağına bağlamış, 1 ve 3 no'lu kontaklara köprü yapmış. Termik röle çıkışlarını da aynı şekilde bağlamış. Neden böyle yaptığını sorduğumda " kontakların yükünü hafifletmek için " dedi.

Evet doğru, kontakların yükünü hafifletiyor. Fakat termik rölenin çalışmasına engel oluyor. Bunu düşünememiş. Bilmeyen arkadaşlar için faydası olur düşüncesiyle bunu yazma ihtiyacı hissettim. Monofaze motora kontaktör ile kumandada, kontaktör ve termik bağlantısı 2. resimde olduğu gibidir. Yani motor akımı termik rölenin 3 kontağından da aynı oranda geçmelidir. Bağlantı şekli 2. resimdeki gibidir. 1. resim yanlış yapılmış bir bağlantıdır. HOŞÇAKALIN

Mehmet abi bugün bir elektrik ustası bana bu bağlantı çalışmaz dedi.Ondan bir çizim istedim.Fazı 2 kontaktan nötürüde 1 kontaktan geçirdi.Usta yaşlıca olduğundan sizin bağlantınız çalışmaz diyemedim :D
 
Son düzenleme:
kalorıfer tesısatındakı monofaze motorlardakı baglantılarımı bu sekılde yapmıstım
isabet olmus ama bırıncı sekıl gercekten sallama bı yontem
paylasım ıcın tesekkurler
 
Arkadaşım güzel bir konuya değinmişsin ama bence bu onun birazda hatasından kaynaklıdır ona güzel bir ders olmuş ama keşke daha önceden bilseydide böyle olmasaydı .
 
size çok farklı bir bağlantı söyliyeyim arkadaşlar. monofaze motorlarda faz kontaktörün tek ayağından geçe ve diğer iki ayak kendi aralarında kısa devre yapılır ve dolayısıyla termiğin hassasiyeti artar.
 
bilgi için gerçektn çk saol bnmde herzaman karşılaştığım bir durum buu
 
kesinlikle motorlarda koruma olması gerekir motorun ömrü için çok faydalı dikkate almak gerekir
 

Forum istatistikleri

Konular
129,046
Mesajlar
922,785
Kullanıcılar
451,307
Son üye
aysun kalyon

Yeni konular

Geri
Üst