Motor etİketİ???

s7_300

Üye
Katılım
12 Eki 2006
Mesajlar
40
Puanları
1
Yaş
42
Arkadaşlar motor etiketinde : 0.18 kw üçgen 220 yıldız 380 üçgen akımı 1.30A yıldız akımı 0.75a cos 0.62 derece frekans 50 Hz devir 1380 yazıyor.

ben bu motorun yıldız ve üçgendeyken akımlarını etiket değerlerinden çok farklı buluyorum.Bana bu konuda yardım ederseni çok sevinirim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
etiket değerleri motorun boşta çalışma değerleridir. Motor çalışırken aldığı yüke, yıldız veya üçgen bağlantısına göre üzerinden geçen akım değişecektir.
 
Ama arkadaşlar bu değerler bildiğim kadarıyla nominal yükteki veriler.Akım değişmesi gibi bişey olsa neden yazsınlar bu değerleri???
 
Sayın s7_300 arkadaşım !

Önce şunu sormak istiyorum. Siz bu motoru hem yıldız, hem de üçgen çalıştırdınızmı. Çünkü bu motor şu andaki mevcut Şebeke ile üçgen çalıştırmanız mümkün değil. Dikkat ettiyseniz 3 faz gerilimi 220 v. şebekede üçgen bağlanması gerektiği anlatılıyor. Yani biraz daha açarsam ;

Nötr faz gerilimi 110 v. olan şebekede fazlar arası gerilim 190 v. yapar. Bu da 220 v. demektir. 110 v. şebekede 3 faz bağlanırken üçgen bağlanmalı, fazlar arası 380 v. olan şebekede ise yıldız bağlanması gerektiğini ifade ediyor.
 
''durceylan'' arkadaşımın dediklerine katılamıycam zira bugün bizzat test ederek bunu anladım.
test ettiğim motorlardan örnek vermek gerekirse
etiket değeri: 0,75kw , 2,1 A yıldız bağlı.

bu motoru boşta iken çalıştırdığımızda 1,5 A çekmektedir. normal yüke bağladığımızda etiket değeri olan 2,1A akım çekmetedir. diğer test ettiğim motorlarda aynı tepkiyi verdi. motorların tamamı su ve yağ pompalarına bağlı idi. buna göre çıkan sonuç motorlar boşta iken etiket değerlerinin %20-25 daha az akım çekmektedirler. etiket değerleri nominal yükte motorun çekmesi gereken akım değerini gösteriyor.

sn. s7-300 motorlarınızın akımlarının farklı olduğunu söylemişsiniz . eğer etiket değerinden aşağı bir değer ise muhtemelen yüke göre motor büyük seçilmiş ve motor nominal yükünden az yüklendiği için etiket değerinden daha az akım çekiyor olabilir.
eğer etiket değerinden fazla akım çekiyorsa sorun var demektir. öncelikle rulmanlarını ve motora bağlı olan yükü kontrol edin derim.onlar normal ise motor klemensinden motora uygulanan voltajı kontrol edin. motor uzak biryerde ise hatlarda gerilim düşümü olabilir.
 
kertenkelebek arkadaşım çok sağol.Arkadaşlar ben bu motoru şebekeye bağlamadım o konuda sıkıntım yok.benim tek istediğim formülleri kullanarak yıldız ve üçgendeki çekilen değerleri hesaplayarak bulmak ve bunu etiket değerleriyle karşılaştırmak.yoksa bu motoru üçgen çalıştırmak istemiyorum zati.
 
şöyle yaparsan ortalama değeri bulursun;

motor yükte çalışırken pensampermetre ile herhangi bir fazından akım değerini ölç. bu değeri; p=U*I*cos
formülüne koy. örneğin yukarda örneğini verdiğim motorun gücünü bilmiyoruz farzedeleim.
motor yükte iken 2,1A çekiyor bunu formüle koyalım: P= 380*2,1*0,95 (cos değeri etiketlerde ortalama böyledir) sonuç olarak P= 758watt çıkar yani sonuç olarak etiket değeri 0,75 kw idi biz de aşağı yukarı bu değeri bulduk.
eğer motoru boşta denediysek bulduğumuz değerin üzerine %25 koymalıyız (ben testlerde bunu gödüm)

ayrıca motor üçgen veya yıldız farketmiyor. ancak mutlaka yıldız veya üçgen 380v ile beslenebiliyor olması gerekir.
örneğin motor etiketi Yıldız 380, üçgen 220 ise bu motor yıldız çalıştırılmalıdır. zaten etiket bilgileri silinmiş olan eski motorlar daha önce kullanılmış olduklarından muhtemelen 380 v ile beslenmişlerdir. o nedenle klemens kutusundaki bağlantı herneyse onu değiştirmemek gerekir.
bununla ilgili başka deney yaparsam buraya ekleyeceğim. herkese kolay gelsin.

bundan başka bir yöntem bilen arkadaşım varsa ve bizimle paylaşırsa sevinirim.
 
Sayin kerten kelebek formÜlde bİr Şey eksİk kÖk 3 yanİ 1.73 sİstem 3 fazli sİzİn formÜl 1fazlilar İÇİn motor etİketİnde yazan kw deĞerİnİ p=uxixcosfİxkÖk3 formÜlÜ İle tam olarak bulamazsiniz motor etİketİnde yazan deĞer mİlden alabİleceĞİnİz gÜÇtÜr. motorun verİmİne gÖre motor Şebekeden daha fazla gÜÇ Çekecektİr ve akim yÜksek olacaktir motorlarda eff1 eff2 eff3 gİbİ verİm faktÖrÜ vardir ÖrneĞİn motor etİketİnde eff1 yazan motor İle eff3 yazan motor ayni akimlari Çekmez gÜÇlerİ ayni olduĞu halde
 
farkındayım ama dediğiniz gibi kök3 değeri ile denediğimde sonuçlar çok fazla çıkıyor. belkide dediğiniz verim sınıflarından dolayıdır. benim dediğim şekilde tabiki kesin bir sonuç çıkarmak yanlış olur. ben sadece arkadaşlar ile birkaç test yaptık ve sonucuna bu şekilde ulaştım diye yazdım. işin içine motorun sınıfı veya kayıplar girince isonuç değişir tabiki.
kesin bir hesaplama şeklini bilen varsa ve de bir örnek gösterirse seviniriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,070
Mesajlar
922,991
Kullanıcılar
451,350
Son üye
25Dadaş25

Yeni konular

Geri
Üst