Motor koruma rölesi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ya değerli arkadaşlarım Şimdi Motor koruma rölesi ile faz koruma rölesi arasında ne fark var ? Sn orge ustam aradaki fark ne ? Ustalarım arkadaşlarım bakın ben faz sırası rölesi demiyorum faz koruma rölesi yada motor koruma rölesi diyorum arasındaki fark ne ?

Motor koruma rölesi yada diğer adı ile faz koruma rölesi benim bildiğimce şöyle çalışır : fazlardan biri gelmediği zaman yada dengesizlik sizin ayarladığınız sınırlar dışına çıkmışsa ( bazısında ayar özelliği yoktur değerler standarttır )
Gerilim sizin ayarladığınız sınırları geçmiş yada düşmüşse frekans düşmüş yada artmışsa gibi durumlarda bu röle kontağını çekmez yada normal çalışma esnasında istenmeyen bir durum oluşursa bu röle yani motor koruma rölesi/faz koruma rölesi ya sizin ayarladığınız zaman yada otomatik olarak ilk açılış değerlerinde belirlenen zaman kadar sonra kontağını bırakır ve normal ledi yanmaz.

Bu rölenin bağlantısında referans uçları vardır 3 faz ve 1 nötür bu röleye referans sağlar ve L1 fazı da bu rölenin çalışması için gereken fazdır.

Benim kurduğum kumanda devrelerinde Motor gücüne uygun Sigorta termik kontaktör paket şalter ve gerçek zaman saati var ayrıca ekte ki verdiğim motor koruma/faz koruma röleleri var.

Konu şu bu motor koruma/faz koruma rölelerindeki referans uçları Arkadaşlar normal durumda motor koruma/faz koruma rölesinin referans uçları kontaktörün üst yani 3*XXXA değerindeki sigortadan çıkıp kontaktöre giren uçlarından alınır bu kolay yöntemdir ve kontaktörün kontakları kaynadığı zaman yada arklardan arızalandığı zaman referans uçları üst tarafta olduğundan ve motor da alt tarafa bağlı olduğundan bu bağladığımız koruma rölesinin motora bir faydası olmaz ve motor kardeşimiz sizlere ömür olur.Bu röle kontaktörün üst uçlarından bağlanırsa daimi olarak şebeke gerilimini kontrol etmiş oluruz oysa bizim kontaktörün kontakları ile hiç alakası olmaz oysa bu röleyi kontaktörün alt kontaklarından alsaydık yani motor uçlarına giden kontaklarından alsaydık kontaktör çektiğinde kontakları yanınca yada fazlardan biri eksik gelince bu koruma rölesi bunu hissedecek ve kontaktörü bıraktıracaktı motor da yanmayacaktı.Evet koruma rölemizi kontaktörün alt uçlarından bağlarsak yani motor a giden uçlarından bu defa da referans alamadığı için kontaklarında değişme olmuyor ve bu bağlantıda benim gibi acemi ustalar hatta ustayım diye geçinenler tetikleme sorunu yaşıyorlar ben bu sorunu nasıl aşabilirim diye sormuştum Saygılarımla...
 
usta en son gönderdiğim şekli biraz incele. tetikleme sorunu yok
 
Tamam ustam teşekkür ederim elinize emeğinize sağlık :D Yanlış anlaşılma yada dilimizin sürtüşmesinden dolayı kimseyi kırdıysam herkesten özür dilerim...
 
estağfurullah özürlük bir durum yok usta biz de yardım edelim derken hata yapabiliyoruz mzur görüle. inş. işini görür ustam
 
:))artvınlı motoru termık korur evet ama faz koruma rölesındende geçmesı gerekır kumanda ya gıden fazın baştan alalım kontaktore yanı yıldız uçgen var veya yok gıden faz ucu ılkonce faz koruma rölesınden geçer termık kontağından geçerek stop/start uclarından serı olarak geçerek kontaktorun mühürleme kontağına yanı yardımcı kontak ıle paralel bağlanarak kontaktorun a ucuna dığer uç nort a bağlanır benım bıldığım :)
 
resmi editleyemiyorum ama fkr 2 çalışmıyo bakmadan yapınca böyle oldu yoruma açık degilim :)
 
:) abi ben çizdim bi tane tek faz koruma röleli mantık olarak çalışıyo teoride, siz de bir bakın yanlış yoksa uygulanır
 
tekrar ekliyorum

hem resim hem pdf olarak

inş. işini görür artvinli usta
 

Ekli dosyalar

  • FKR-1.pdf
    19.1 KB · Görüntüleme: 28
  • faz koruma.JPG
    faz koruma.JPG
    31.3 KB · Görüntüleme: 58
arkadaşlar mkr nin no kontağını kumanda devresine seri bağlarsak sanırım sorun çözülür
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
129,845
Mesajlar
930,720
Kullanıcılar
452,698
Son üye
uguraydemir

Yeni konular

Geri
Üst