Motor sürücü kullanarak pozisyonlama

Analyzer

Üye
Katılım
15 May 2007
Mesajlar
192
Puanları
1
Selam,

3 Kw lık bir motorumu Pdrive CX cos022a sürücü ile pozisyonlama için kullanıyorum. Motora akuple redüktörümden 500 palslik bir enkoder vasıtası ile bilgiyi alıyorum. Örneğin 5000 pals dönüp sonra durmasını ve pals kaçırmamasını istiyorum. Bunun için ben toplam palsi 4500 ve 500 olarak böldüm. 4500 pals'i 50hz ile ilerledikten sonra 500 palsi 5 hz ile ilerletiyorum. (Sürücünün ikinci hız kademesini kullanarak) ve yavaşlama zamanını (deceleration time) da sürücünün izin verdiği 0.1 sn ye kadar düşürdüm. Bu durumda bile PLC'nin işletim ekranından baktığım kadarıyla 5000-5100 aralığında pozisyonunu kaçırdığını gördüm. Bu uygulamayı yapmış ve farklı bir fikri olan arkadaşım var mı? Ne düşünüyorsunuz?
Teşekkürlerimle,

Analyzer
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
böyle bir uygulama yaptım eğer plc kullanıyorsan alınacak yok değişkense duruş rampasını %x olarak al max ve min. değerlerinide ver örneğin 5000 puls için %10 duruş rampası 500 puls haliylede 4500 puls sonra duruş başlar programdan bunun hep %10 unu aldırtabilirsin ve alınacak yol için de minimum ve maxsimum rampa değerlerini verirsin örnek verecek olursak diyelimki yol=20000puls fakat bizim uygulamamızda motorumuz maximum hıza ulaştığında düzgün duruşu 500puls de yaptırta biliyorum o zaman duruş rampa değeri 500 den büyükse yeniden 500 yaparız.
ben rampa ayarını bu şekilde yapmıştım yolun %si dolayısıyla alacağı yola göre rampa değişiyordu benim uygulamamda kafi geldi ama senin yapacağın uygulamaya göre motor hızınıda hesaba katabilirsin... bu rampa ayarlama işin bir kısmı uygulamana göre yapmasanda olur...
esas yapman gereken..... sürücü ve plc arasında mutlaka hız referansını bir protokolle ayarlaman lazım kullandığın sürücü ve plc ye göre rs485, mod vs.
duruş rampasının başladığı noktaya geldiğin zaman hız referansını kalan yola göre kalibre edip sürücüye göndermen lazım ki sona yaklaştıkca sürücü yavaşlasın
örnek: motor hız referansı 50hz, duruş rampa pusl (kalan pulszamanı) = 500puls olsun
katsayı değişkeni= hız sabiti (50) / kalan puls 500.... = 0,1
drv referansı = 0,1 * kalan puls
rampayı yarılamış olalım duruşa 250 puls kalsın
drv referansı = 0,1 * 250... = 25hz
böylece sona yaklaştıkca motoru yavaşlatmış oluruz...
uygulamaya göre frenleme drencide kullanırsan kaçırma olmaz.
 
Selam,

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Benim gideceğim yol hep aynı. O halde benim duruş rampasını bir sefer düzgün ayarlamam, uygulamam için kafi gelecek anladığım kadarıyla değil mi? Yani benim asıl sorunum aslında duruş rampasının tam kalibre edilememesinden kaynaklanıyor. O halde duruş rampasını nasıl kalibre etmem gerekir? Neye dikkat etmeliyim?

Analyzer
 
Duruş moduna geçtikten sonra kalan yol ve motorun o anki frekansı arasında bir orantı kulacaksın yani motor hızı sanırı değişken 40 veya 50 hz duruma göre değişecek biz 40hz olduğunu varsayalım ve duruş rampasına 500 puls kalmış olsun bunları nasıl bileceğiz?
kalan yol= yol-alınan yol kalan yol= 5000puls-4500puls = 500
motorun hızını sürücüdende okuyabilir yada enson gönderilen hız referansındanda alabiliriz.
motor hızıda 40hz olsun..
bizim kalan yol değerini bir katsayı bulup onunla çarpmamız lazım ve bunlar hep değişken olacak yani bir sabitle yapmayacağız buradaki maç biz bundan sonra hız referansına kalan puls X katsayıyı yazacağız
senin duruş noktan sabitse biz işe enc değerini okuyarak başlayalım.

>= encpuls k4450 ......<= encpuls k4500.............drvhız=referans
..................................................................çarSabiti=kalanyol-drvhız

// encoder puls değeri duruş noktasına eşit yada büyükmü? büyükse sürücüye uygulanan frekans değerini drvhız a yaz bu değer artık sabit bunu bir defa yaptıracaksın bunan sonra kalan yol ile drvhız orantısını kurup sürücünün referansını düşüreceğiz..

............................................... kalan yol = yol - encPuls // kalan yol sürekli değişken
............................................... drvREF = kalan yol x çarSabiti
..............................................sürücü hızı = drvREF
 
Değerli arkadaşım sistemde eğer s7-200 plc kullanıyorsan siemens bu soruna çözüm olmak için özel fonksiyon modülü hazırlamış durumda.
Siemens web sitesinden veya entegratör bayiden ücretsiz temin edebilirsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,182
Mesajlar
923,994
Kullanıcılar
451,539
Son üye
mrh46

Yeni konular

Geri
Üst