Motorlarda sİpİr sayisi

Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
arkadaşlar bu konoda kesinlikle şunu söyleyebilirim.sipiri arttırmak,cos'fiyi ve devri arttırır.kalkış momenti (karesiyle dogru orantılı)ve kalkış akımı düşer.Voltaj artmış gibi tesir eder.
 
Devir sayısının,sipir sayısı ile ilgisi yoktur.
 
yıldızda 660 volt üçgende 400 volt ve 1500 d/d olan bir motor üçgende toplamda 200 sipir ise yıldızda 400 sipir olur
( MELANLI ) arkadaşın dediği gibi sipir sayısı devri etkileseydi bu motor yıldızda 3000 d/d dönmesi gerekirdi FAHRİ YETİŞ arkadaşımızın dediğigibi sipir sayısının devirile kesinlikle %1000 olarak uzaktan ve yakından hiçbir alakası yoktur (LÜTFEN YANLIŞ BİLGİ VERMİYELİM)
 
arkadaşım bi kere sipir sayısını çoğaltırsan oluğa sığmaz.kesitini düşürüp sipir sayısını arttırırsan akım düşer
 
Arkadaslar peki sipir sayisinin kayma ya etkisi yok mudur? Bence kayma oranina etkisi vardir ki bu da 10-20 devir kadar etki edebilir.
Sayin Melanli bundan bahsetmiyorsa asenkron motorlar hakkinda hicbirsey bilmiyordur...
 
arkadaşlar ben size yardımcı olabilirim asenkron motorların çogunda sipir vede tel çapı degişebilir ama bu devir degil voltajlarda faydalı olur düşük yada yüksek olan yerlerde sipir ve telçapıyla oynaya bilirsiniz .
 
Arkadaşlar,

Buradaki "devir artar" ifadesi ile anlatılmak istenen devrin katlanacağı değildir. 4 kutuplu motor tam yükünde 1480 devir dönecekse sipir değişimi ile 1480 devrin biraz altında yada biraz üstünde döner.

Saygılarımla,
Oğuzhan
 
ArkadaŞlar sİpİr sayisi devrİ etkİlemez.
devİr frekansla ve kutup sayisiyla deĞİŞtİrİlebİlİr.....
saygilar
 
Elimde statoru boş bir 30kW dalgıç motor var. Motorun saç kalitesi, büyüklüğü, stator uzunluğu gibi bir çok değere sahibim ama ben bu motoru kaç mm lik telle kaç spir sarabilirim? Spir sayısı hesabı karışık diyen fahri beye sorum şu bunun hesabını benzetme yoluyla değilde, mühendislik yaparak (hesap yaparak) yapan yok mu?

İyi Çalışmalar
 

Forum istatistikleri

Konular
129,065
Mesajlar
922,957
Kullanıcılar
451,347
Son üye
mrosleon

Yeni konular

Geri
Üst