Mutfak tadilatı sonrası yapılanlar doğru mu?

ilker3535

Üye
Katılım
27 Eki 2024
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
44
Ustalar merhaba. Mutfak tadilatı yaptırdım 3 yıl kadar oluyor. Yaptırırken çok başında duramadım. O yüzden yapılanlar ile ilgili sonradan öğrendiğim bilgiler ışığında kafamı kurcalayanları size danışmak istedim.

mutfakta tadilattan önce buzdolabı ve ankastre grubu yanyanaydı. bunların linyeleri ayrıydı. tadilat sonrası fırın ve buzdolabı karşı tarafa geçti. ve oralara priz hattı çekildi. ve yine tezgah üstüne de ek prizler çekildi.

son durumda sigorta kutusu faz dağılımı bu şekilde.




sorularım:
1) ev 2006 yapımı. evin tadilattan önceki halinde de mutfak lamba linye buatında toprak hattı vardı ve 1 adet priz hattı çekilmişti. o zamanlar bu yasal mıydı?

2) şu anda fırın karşıya geçtiği için bu priz hattına a sınıfı enerji etiketli ankastre fırın bağlandı. şu an için sadece fırın çalıştığında mutfak lambasında ufak bir titreşim oluyor. sigorta lamba linyesi olduğu için 10 amper. sizce bu sorun teşkil eder mi?

3) buzdolabı ise salon linyesine bağlanmış. yine salon linyesinde evin orijinal halinde lamba da vardı. son halde salonda toplam 15 watt lamba, 12000 btu klima ve 55 inç tv var. tv altında da modem, robot süpürge android box var. buranın sigortası 16 amper. sanırım en çok yüklenilen linye bu. bu linye bu güne kadar sıkıntı çıkartmadı ama sizce risk var mı?

4) tadilat sırasında 4 buata müdahele edilip vidalı klemensli buatlar bantla sarılıp kapatılmış. sizce bu buatlar klemensle tekrar düzenlenmeli mi?



5) sigorta kutusu bu şekilde. sayport diye bir marka kullanılmış. 20 yıl olacak neredeyse. bunların değişim vakti gelmiş mi sizce? ve faz dağılımı yeniden düzenlenmeli mi? yukarıda listede 3. faza sanki fazla yük binmiş gibi.

 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Faz 3'teki 6.ncı sigortada sorun var. Buzdolabı, klima, salona prizler ve salon lambası buradan alınmış. Klima kaç btu bilemediğim için ayrı sigortasının olmasında büyük fayda var.
 
Sigortaları B tiple,kaçak akımı A,Si tiplerden birisi ile değiştirmek gerekir.
 
C tipi sigortaları B tipi ile değiştirmeniz .

Tesisat tam bilinmiyor .
6-7-8 siğortalar
Bu siğortalara bağlı linye sayısı fazla gibi bilinmiyor ?
Daha fazla siğorta olması gerekirken siğorta kutusunda yer olmadığından böyle düzenlenmiş .

Örneğin 6. siğorta kaç linye var ? 2 adet olsun
Varsayındır .
1 linye buzdolabı- klima olsun
2 linye salon ( 4 priz ) salon ( lamba )
Linye bazında güç amper değerleri ?
Linye kaydırma gibi varsayımı !!!

Kombinasyon yapmanız gerekir .
Yükleme cetvelİ
https://www.google.com/search?sca_esv=013f1d8060143af3&q=elektrik+yük+cetveli&udm=2&fbs=AEQNm0CgMcZ11KbHg1uunEmuo39LYaLxf_n_v5Qu9vkTINnKPIuA1iIn347TUPHNcyNM1Qk-_IQNBSxSxTWXuytja6KVbV6NcVLV0OHvyndtxvLlQvyXnPz5QjGR6ieNLoHyncyRv4sRgg8TeS4kY-W3jfDyBm9GoKxjAZmYdaS1JpCe7l5DVTQkcZzlmRbUpPpZBAa-FcxctLqUoZ6rUMPMicmgnx0NAyeEzUYI-61h_PvOmXE8MI4&sa=X&ved=2ahUKEwjXhIvXwbCJAxXLBdsEHWxFDDYQtKgLegQIERAB&biw=1366&bih=607&dpr=1

1 - Günlük hayatta her zaman kullanılan cihazlar
Örneğin : 24 saat buzdolabı gibi .
2 - Çok akım çeken cihazlar .
Örneğin : çamaşır - bulaşık - fırın
Her faza bölüştürme .
3 - Lamba linyelerini her faz bölüştürme .
4 - Aynı anda çalıştıralacak cihazlar linyeleri farkı olması .
Elektrik süpürge priz linyesi ve mutfak priz güçlü cihaz örneğin tost makinası - su ısıtıcısı gibi vs gibi . Priz yerleri diğer güçlü akım çeken cihazlarla çakışmaması .
5 - vs arkadaşların yorumlarını beklemeniz .
ve elektrikcinize danışmanız .

Kolay gelsin . Sağlıcakla ...

 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…