Nötr (İşletme) Topraklamasında Elektrik Çarpması

gundy

Üye
Katılım
26 Nis 2009
Mesajlar
29
Puanları
1
Slm arkadaşlar,

Dağıtım panosunda nötr(işletme) topraklamasını ölçerken arkadaş maşayı nötr barasına çıklak elle bağladığı halde elektrik çarpmıyor..
İşletmede tek fazla beslenen cihazların ve dengesiz beslenen cihazların varlığını düşünerek dönüş akımın nötrden akmasını düşünerek nötr barasına dokunduğumuzda elektrik akımına maruz kalmamız gerekmez mi diye soru işareti oluştu kafamda...
 
Tabiiki enerji varken nötr barasını ölçmek tehlikelidir. Neden derseniz, işletme topraklamasının direnç değeri herzaman küçük olmayabilir ve nötre dokunulduğu anda çarpılabilir. Sizi çarpmamasının nedeni nötr direncinizin düşük olması gibi görünüyor. Bu durum çarpmayacağı anlamına da gelmez. Kısaca Enerji altında nötr barasını söküp ölçüm yapmak tehlikelidir.
Kolay gelsin.
 
Nötr-toprak arası gerilim genellikle 20-30V'u geçmediğinden(50V altı) hayati risk yoktur. Bu değer dengesizlik miktarına göre çok küçükte olabilir,kösele ayakkabı,nasırlı el,vücut direnci faktörüyle hiç hissetmeyedebilirsiniz.
 
Nötr-toprak arası gerilim genellikle 20-30V'u geçmediğinden(50V altı) hayati risk yoktur. Bu değer dengesizlik miktarına göre çok küçükte olabilir,kösele ayakkabı,nasırlı el,vücut direnci faktörüyle hiç hissetmeyedebilirsiniz.

Nötr-toprak arası gerilim 20-30 V olabilir ama şöyle bişi var.. işletmede atıyorum 20A lik bir akım var ve bu akım nötrden devreyi tamamlar,bizde buna çıklak ele dokunduğumuzda bu akım bizim üzerimizden devresini tamamlamaz mı...
 
Sayın gundy. scorpion eyes inde söylediği gibi nötr toprak arası gerilim düşüktür hatta 20-30V kadar bile yoktur. Bu nedenle arkadaşınız çarpılmamıştır. Teoride 50V altında AC gerilim insan vücudu için tehlikeli kabul edilmez ve insan bünyesinde ciddi bir rahatsızlığa neden olmaz. Bir insanın direnci 2000 ohm civarında olduğu kabul edilir (Bu değer insandan insana değişir). Nötr hattının direnci bir insanın direncine göre çok daha düşük olduğu için akım insan vücudundan akmaz. Tabi yinede elektrikle şaka olmaz, ortam ve kişisel faktörlere göre çok ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle elektrikle uğraşırken çok dikkatli olunmalıdır...
 
"Bir insanın direnci 2000 ohm civarında olduğu kabul edilir (Bu değer insandan insana değişir)."

Dediğiniz gibi, insanın erkek veya kadın olması durumunda bile,bu değerler(Omaj değerleri) değişiklikler gösterebiliyor.(Elektrik çarpmalarıyla ilgili bir makalede ayrıca okumuştum.)

Bir de ölçümü yapılan nötr barası,eğer 3 fazlı bir sistemin parçasıysa,3 fazdaki her bir faz değerlerinden herhangi birindeki aşırı dengesizlik oranıyla(Aşırı değerlerde yüklenilmesiyle de),mevcut nötr-toprak ac voltaj değerini, belki daha riskli seviyelerde arttıracak bir voltaja bile getirebilecektir.Bunu da göz ardı etmemek ve ölçümlerde çok dikkatli davranılmak gerektiğini düşünüyorum.
 
sanırım olayı çözdüm,paylaşımlar için teşekürler...
 
alıcıların çektiği akım fazdan yada fazlardan çekilir. nötr'den akım geçmez.!
 
Tek fazlı devrede faz'dan alıcıya giden akım nötr'den döner. Üç fazlı devrede de dengesizlik miktarına göre üç fazın vektörel bileşeni büyüklüğünde akım nötr'den trafoya döner.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,073
Mesajlar
932,811
Kullanıcılar
453,073
Son üye
nailedidemkayginer@outloo

Yeni konular

Geri
Üst