Erdal_65
Üye
Bizim bir arkadaşla, bir binanın yıllar önce buşonlu sigortalarını w otomat ile değiştirmeye gittik. Ben dükkanda Elektronik cihazlara bakıyorum, elektrikte de "yardımcı" konumundayım. Bu arkadaş paldır küldür Sigorta tesisatını söktü, yeniden bağlamaya başladı. Ben de duvar kırıyordum. Elime 2 defa vurdum çekici. 3. vuruşta, işi bıraktım, "Sen yanlış birşey yapıyorsun, ben elime vurmam çekici hiç. Fazları doğru bağlıyor musun?" dedim. O da "Doğru" dedi. Az sonra merdivenlerden bağırarak inmeye başladılar. "Siz bizi öldürecek misiniz? " diye. Etiketlemediği veya not almadığı için nötr-fazları ters vermiş. Prizlerde de nötr-toprak arası bağlantı yapıldığı için, buzdolabı gövdelerine faz verilmiş oldu. O zamanlar kaçak akım rölesi de yok zaten. Dükkan sahibi de TEK'de çalışıyor, gündüz işte. Akşam gelince "Ben sana her zaman diyorum, açık renk faz olur." dediydi. Eskiden sarı kabloları faz bağlamış, çalışanı da onları nötre bağlayınca... 30 mA kaçak akım rölesi olmadan hiç bir yere Elektrik vermemek lazım. KAR devamlı atıyorsa, teknisyenler bile onu devre dışı bırakıyor. (Düzeltme: KAR, dairedeki kaçaktan dolayı devamlı atıyorsa) Sadece prizin toprağını ayırmayı akıl edemiyorlar. Bırak bari çarpılırsa atsın. Su borusu ile yapılan topraklama bağlantısı yüzünden ölen bir genç olmuştu. Ara ara elektrik çarpıyormuş sudan. Yine aynı, girişteki kabloların faz-nötr bağlantılarının, sigorta panosu değişiminde ters bağlanmasından olmuştur. Eski ustaların geneli MAVİ kabloyu faz yapmayı özellikle tercih ederdi. Halen yapanlar var.
Son düzenleme: