nötr toprak arası gerilim

electrics

Üye
Katılım
15 Nis 2008
Mesajlar
694
Puanları
6
Yaş
39
arkadaşlar bir firmanın sıkça sorulan sorular kısmında nötr toprak arası gerilimin nötr kesitini artırarak düşürebilecegimizi ama topraklama değerini düşürerek düşüremeyecegimizi yazmis ne dersiniz makulmudur?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Tam olarak anlayamadığımı düşünüyorum çünkü nötr-toprak arası gerilim istenmeyen bir durumdur ama bu oluşumun sebepleri farklıdır. Nötr hattının kesitini azaltmanın bu gerilimi ne şekilde düşüreceğini anlayamadım ama düşürse bile asıl soruna çözüm olmaz. Konuyu biraz açarsanız sevinirim merak ettim.
 
yani bu gerilim kendi kendine mi oluşuyor sence hiçbir dirence bağlı olmadan?
 
teknik olarak nötr sıfır dır topraklamada öyle . dengesiz yüklenmeler , Şebeke trafosuna olan uzaklık ,şebeke trafosunun yetersizliği nötrü sıfırdan kaydırır , durum böyle oluca ölçü aletleri nötr-toprak arası voltaj okurlar , nötr -toprak arası gerilim 2 volt normaldir , fazla değer okuyorsanız , yükü dengelemeniz veya besleme kablosunun kesitini yükseltmek gerekir , olmuyorsa tedaşa başvurulmalıdır
kablo kesitini küçültmek çözüm olmayacaktır , çünkü kesit incelince direnç değeri aşırı değişiklik göstermez, bunu yansıması voltajı fazla etkilemez
saygılarımla
 
Son düzenleme:
Hayır öyle bir şey söylemedim. Benim anlatmak istediğim şu; nötr ve toprak birbirinden bağımsız birer hat aralarında gerilim okunmasının sebeplerinden biri bu potansiyel fark var. Nötrün kesitini azaltarak bir şekilde dirençlerini eşitlesek aralarında gerilim ölçemesek bile ne faydası olur. Çünkü amaç sadece gerilim ölçememekse sıfırlama yapalım yine gerilim ölçemeyiz.
Toprak-nötr arası gerilimin düşük olmasını isteriz çünkü yüksek ise ya toprak hattımız kötüdür ya da yüklerimiz dengesizdir. Nötr kesitini azaltmak bu iki soruna da çözüm olmaz.
 
trafoya olan uzaklık neden nötrde gerilim yaratsın? su anda çikaramadim bilmedigim bir sebebi varsa öğrenmek isterim
 
Hat uzadıkça direnci arttığı için olmasın sakın ?
 
Mantık olarak tam tersi geçerli değilmidir.Nötr kesitini azaltarak direnci arttırmak olmazmıyız , buda nötr toprak gerilimini arttırmazmı.Ayrıca uygulamada nasıl olacak.Monofaze bir sistemde Faz iletkeni , nötr iletkeni ayrı kesittemi olacak.Bu açıklamanın yanlış olduğunu düşünüyorum.
 
nötr kesitini azaltarak yazmısım artırarak diye yazacaktim:) kusura bakmayın evet bunu düzelltik ama trafonun uzaklığı ne alaka çözemedim
 
Gayet basit bir iletkenin boyu direnci ile doğru orantılıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,926
Mesajlar
921,746
Kullanıcılar
451,094
Son üye
ulbeya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst