sarge85
Üye
bence bu sistem sadece dengeli yük dağılımına sahip olan sistemlerde kullanılabilir(3 fazlı motorlar-3 fazlı trafoların yıldız noktaları gibi.) bunun dışında monofaz sistemler, 3 fazlı dengesiz yük dağılımına sahip sistemlerde güvenlik açısından toprak ile nötrün ayrı tutulması gerekiyor.şu anda çalışmakta olduğum fabrikada topraklama(1mx1mx1cm lik bakır levha gömülü) yapılmış olmasına rağmen ana panoda nötr barasıyla topraklama barasına köprü atılarak makinelere uygun kesitlerde 4x...mm2 lik kablolar çekilmişti. ilk işim fabrikada toprakla nötrü ayırtıp tüm kombinasyon ve makinalara ayrı ayrı uygun kesitlerde topraklama kablosu çektirdim.çalışanlarımın güvenliği açısından ilk önlemimi aldığımı düşünüyorum. artık bu işi bu şekilde yapanlar kar ettiğinimi düşünüyor bilmiyorum. bide şöyle bir yoluda deniyolar makınalara direkt topraklama kablosu cekmek yerine ana panodan kablo tavasına topraklamayı yapıp kablo tavasından makınelere topraklama cekıyorlar boylece kablodanda kar ettıklerını dusunuyorlar ama bılmıyolarkı topraklama direncinin yükseleceğini...