evet haklısın üstad ama sonuçta herşeyin bir riski var.
ne alaka diyeceksiniz ama bu güne kadar şahsen tüplü şohbenden zehirlenip ölen duydum ama, elektrikli şohbenden çarpılan duymadım. Tabi bu bişey olmaz mantığı değil yanlış anlaşılmasın kontrol edilemeyen enerji güç değildir nitekim.
sıfırlama prizde yapılırsa tehlikeli olur.nötr ayrılırsa gövdede faz gerilimi olur.
ama panoya kadar ayrı bir iletken çekip bunu panoda nötr ile birleştirirsek vede topraklarsak
nötr koptuktan sonra birde cihazda kaçak olursa tehlikeli durum oluşur.
aynı yerde cihazlar için bir sıfırlama ,öteki cihaz için topraklama olursa, tehlikeli durumlar açığa cıkacağını biliyorum.
topraklama olayı sanki elektriğin yeni keşfedilen bir kolu gibi.
selam
Yok ya benim memleketimin hala metal borular içinde 1 lik kablolar ve inşaat telinden ( ) nötrleri olan tesisatında 7kw lık bir şofben kullanılmaz.Evet haklısın tüplü sofben de benim memleketimin bacası çekmeyen evlerinde (bakınız benim evim ) tehlikeli ama ne bilem.Mesleğimiz bu olduğundan olsa gerek sevmiyorum.Şofben parası kadar para verseler de bağlamıyorum.Tamir etmiyorum.
Bir de şu var.Sevmememin enbüyük nedeni.Benim ülkemde doğru dürüst toprak hattı olan ev yok.Yeni binalarda var ki onlarda da kombi var.En ufak bir gevşek bağlantıda yakıyor.7 kilowat bu. 31 amper çekiyor.
nötr ve toprak birleşirse ne olur güzel soru ama gereksiz bi uygulama şimdi evlerin hepsinde topraklama mecburi yapılması gereken bir şey sen sıfırlama yaprsan sn.m-usta-fa arkadaşımız dediği gibi fazla nötr yeri değişirse YADA tedaş bağlantıda hata yaparsa ki yapıyo bazen senin sisteminde nötr ve toprağa faz gitmiş olur tedaş'da arıza nerde diye arar durur..
faz ve nötr kapalı bir devrede birbirine 180 derece faz farklı eşit büyüklükte akımları taşırlar...primer devresi faz ve nötr olan bir simit akım trafosunun sekonderinde herhangi bir gerilim indüklenmez.tabi herhangi bir faz toprak kaçağı olmadığı durumlarda...faz nötr bileşke vektörüde sıfırdır..gerilim indüklenmesi için bileşke vektörün bir değer alması gerekir...olası bir faz toprak kaçağında faz akımları ve nötr akımların hala 180 derece faz farklı olmasına karşılık eşitlik bozulacaktır..bu da bileşke akım değerinin oluşmasına dolayısıyla belli bir yönde manyetik alanın sekonder devresinde gerilim indüklemesine neden olacaktır...sekonder devresine bağlı bulunan elektromekanik röle devreyi açtırır...ve koruma sağlar...bu durum üç fazlı dengeli sistemlerdede böyledir..üç faz arası 120 derece farklı eşit akımların da bileşke vektörü sıfırdır....özellikle nötrü izoleli sistemlerde yani beslendiği trafonun sekonderi üçgen bağlı ya da yıldız bağlı olmasına karşılık naturel noktası topraklanmamışsa (işletme topraklaması yapılmamışsa) böyle bir şebekeye bağlı olunan durumlarda kaçak akım rölesinin önemi bir kat daha artar..işletme topraklaması ;fazların toprağa göre potansiyellerinin dengelenmesi ve hatalı gerilimlerin oluşmasının önlenmesi ve hata akımların kısa sürede yüksek değerlere ulaşmasını sağlamak ,böylelikle koruma teçhizatlarının devreyi açmasını sağlamak için yapılır...öncelikle kaç çeşit topraklama olduğu ..tabi şebeke tipine göre .bu iyi kavranmalıdır ..birbirine olan üstünlüklerinin neler olduğu iyi bilinmelidir...
Arkadaşlar bazı tesisatlarda nötr toprak birleştirilerek bir koruma sağlanmak isteniyo.Bu ne derece doğrudur sizce. Formda gezerken Burçin arkadaşın bunu sıfırlama olarak yazdıgını gördüm. Bir örnek vermek istiyorum Evdeki şohben in nötr ve topragını birleştirdiniz.Siz duş alırken dairenize gelen nötr bir yerden yandı ve koptu ne olur....
arkadaşlar toprak yerine nötür baglamak, yada su borusuna baglamak bunlar sertifikalı ustalara yakışır şey deyil, topragın maksadı hayat kurtarmaktır hayatı tehlikeye sokmak deyil. allah muhafaza sıfırlama olan b,ir evde yıldırım düşmesi halinde neler olacanı tahmin edemiyorum. topraklama, kaçak akıım koruma ve yangın koruma mutlaka kullanın saygılarımla