Nötr Toprak birleşirse

Sayın bulut56;
Yazınızı okuyunca sormadan edemedim,mesleğiniz nedir acaba?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
mustafa usta kusura bakma bir şey dah soracağım 3 fazlı devrelerde motor topraklamalarını nasıl yapmalı dönüşler toprağamı yoksa notr emi bağlamalı birde 2.2 kw motoru üçkende kaldırıken termik manyetik şalter atıyor bende yıldız bağladım nasıl bir sakınca doğar bu bant sürekli çalışacak
 
Sayın skoper75 arkadaşım !
Gerçi soruyu mustafa ustaya sormuşsunuz, mustafa ustam müsaade ederse ben cevaplayayım.

3 fazlı devrelerde motor topraklamalarını nasıl yapmalı dönüşler toprağamı yoksa nötr emi bağlamalı derken acaba şunumu sormak istediniz. 3 fazlı motor gövdesine toprakmı yoksa nötr mü bağlamalıyız ?

Şayet aynı şeyi soruyorsak gövdeye toprak bağlanmalı

İkinci sorunuz ise ;

2.2 kv motor etiketinde farklı bir şey yazmıyorsa zaten yıldız olarak çalıştırılır ve sürekli çalışsada sakıncası olmaz. Yıldız bağlanması gereken motoru üçgen çalıştırırsanız her bobine 380 v. verileceği için motoru yakarsınız.
 
sayın şefim estağfirullah.Sizler varken bize zaten söz düşmez.
aklıma bir ihtimal daha geldi,acaba skoper75 arkadaşımız dönüşler derken,yıldız noktasını mı kastediyor?
eğer kasıtları oysa,yani 3 faz verdiğimiz bobinlerin diğer uçları ise,bunları nötre de torpağa da bağlamıyoruz.Köprüleyip bırakıyoruz.Buna yıldız bağlantı deniliyor.
Eğer üçgen bağlayabileceğimiz tipte bir motorsa ve üçgen bağlayacaksak,o zaman klemenste 6 tane uç var ya,yan yana 3 tanesine üç faz verip,her fazı tam karşısındaki uçla köprülüyoruz.
 
Sağlıklı bir elektrik tesisatında nötr ile toprak hattı birleştirilmez.Eğer birleşirse Kaçak akım rölesi,yangın koruma rölesi gibi hayati öneme sahip olan koruma röleleri çalışmaz.Çünkü toprak hattını hissetmek zorundadırlar.Ama toprak hattı olmayan ev aboneleri sıfırlama yapabilirler.Fakat bu yöntem de çok sağlıklı değildir.Çeşitli sakıncaları vardır.bunlardan bir tanesi de Şebeke üzerinde faz ile nötr'ün yer değiştirmesidir.Yani bu durumda toprak hattınıza direkt olarak faz gelmiş olur ki yaşamsal sakıncası vardır.İnternet üzerinde daha açıklayacı bilgiler de bulabilirsiniz. :)
 
Arkadaslar,
Ben Holanda'da meslegimi surduruyorum ve burada tesisat binaya girdiginde Toprak ilen notr birlestiriliyor daha sonrasinda dagitim yapiliyor,ve kacak akim releside kullaniliyor,yani yukarida birkac arkadasimin kacak akim relesi calismaz fikrine katilmiyorum, Kacak akim relesi Toprak hatti ilen faz arasindaki kacagi (30 miliamper )engeller.toprak hattinin notr ilen birlestirildigi yer muhim.eger koruyucu sonrasinda birlestirirsek kullanilan her cihazda koruyucu kacak gosterecektir.
toprak hatti ilen notr hattinin birlestirilmesinin yararlarini burada anlatmamiz gerekirmi bilmiyorum.
Islerinizde basarilar,
 
arkadaşlar slm öncelikle cevap yazan arkadaşlarıma tşk ederim.sonra biz burada gerçekten sigortalardan sonra toprakla nötr birleştirmek istersek kaçak akım atıyor balıkcıpaşa kardeşin dediği gibi ilk girişte bu işi yapsak ne sakıncası olur bu konuda fikri olan arkadaşlar açıklasın bana hollandalı arkadaşın dedği mantıklı geldi
 
Hollandada yaşıyorsan sakıncası olmaz,Türkiyede yaşıyorsan birisi fazla nötrün yerini değiştirir ve sigortaları attırır. günlerce ararsın arızayı.
şimdi burada iki konu var
1-toprak hattı olmayan bir binada,Toprak yerine nötr bağlamak.
2-toprak hattı olan bir binada,nötr ile toprağı birleştirmek
Sakıncalı olan şey,1. maddedir.
Güzel olan şey ise 2.maddedir.
1.maddenin sakıncası malumunuz bu konuda çok bahsedildi.Konunun başında da defaatle belirtilmiştir.
2.maddenin yararları da başka konularda belirtilmiştir.zaten bize enerji veren trafoların yıldız noktası bizim nötrümüzdür.Ve zaten trafoda nötr ile toprak birleştirilir.Biz de kendi binamızda,çok sağlam şekilde,arada direnç yapmayacak biçimde ve sökülme-kopma tehlikesi yaşanmayacak biçimde bağlanırsa,faz dengesizliklerinde nötr de gerilim oluşması engellenmiş olur.ayrıca toprak-nötr arası gerilim de yok denilecek seviyelere ulaşır.Binanızdan trafoya giden nötr hattından akım geçmez ve hatlar rahatlar.
ayrıca bina dışından gelen nötr hattınız koparsa,bu farkedilip düzeltilene kadar(diyelim ki direkten gelen kabloya kamyon takıldı ve hat koptu) gerilimin bir fazda aşırı artıp cihazları yakmasını engeller.
ayrıca oldu ki zamanla kötü yapılmış olan toprak direnciniz arttı ya da topraklama yapılamaz oldu.O zaman nötr toprağın işini yapar.Diyeceksiniz ki o zaman da dışarıdan nötr koparsa yanarız.Evet yanarız ama zaten (fabrikalarda öyle sanırım evlerdede öyledir) yıllık periyotlarla topraklama direncinin ölçülerek kontrol edilmesi gerekmektedir.
Kaçak akım rölesine gelince,röleden önce toprakla nötr birleşirse sorun olur,ama röleden sonra birleşirse röle açmaz.
 
sn m-usta-fa
Kaçak akım rölesine gelince,röleden önce toprakla nötr birleşirse sorun olur,ama röleden sonra birleşirse röle açmaz.

bu anlatmış olduğunuz son cümleyi benmi yanlış anladım. torak ve nötr kaçak akım rölesinden öce birleştirilir ise sorun olmaz biliyorum. röleden sonra birleşirse kaçak var görünür. yanlış biliyor isem konuyu biraz daha açarmısınız
 

Forum istatistikleri

Konular
128,815
Mesajlar
920,685
Kullanıcılar
450,906
Son üye
Ümitgüçlü71

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst