nötr yerine topraklama

bu konuya bir yorumda benden;
saygılar..
 
bu konuya bir yorumda benden;
saygılar..

Hesaplama açısından güzel bir örnek ama realite açısından çok çok extreme bir örnek. Çünkü yükler fazlara paralel bağlıdır paralel bağlı dirençlerde eşdeğer direnç düşer örneğin verdiğiniz örnekte 40w'lık ampul 4 adet olsa 1210ohm düşer 302,5 ohm'a ve hesap yaparsanız ampuller üzerinde 368,5 v görürsünüz (tabii örnekteki gibi fazlar arası gerilim 398V ! kabulüyle ve 1 fazda yalnız 1 adet 40w'lık ampul ! Nötrle birlikte T fazıda kopmuş ! diğer fazda 2000w'lık 1 ısıtıcı gibi olağan dışı bir durumda.)
Ayrıca unuttuğunuz bir husus daha varki bu en önemlisi bu bir dairedeki fazlara düşen empedanslar bir yapıdaki dairelere düşen faz empdanslarını düşünün paralel empedanslar girdikçe faz eşdeğer empedansı muazzam düşecektir.
Yok bu bir villa ve villanın yapı besleme kablosundaki nötr koptu gibi yine extreme bir durum için üstte verilen çok extreme bir durumu daha üstüne koyarsanız bu konuda önceki yaptığım yoruma dönmüş olursunuz.

Saygılarımla...
 
bu örneğin ekstrem'liği pek yok. T fazı kopuk değil. T fazında yük yok. Kopma esnasında bağlı değil. yoksa T fazına bağlı olan bir yük olabilir. Linyelere bağladığın lambanın anahtarına basmadığın sürece yüklerin parelelliğinden söz edilemez. 398 V için olmaz diye de bir şey yok.

saygılar...
 
bu örneğin ekstrem'liği pek yok. T fazı kopuk değil. T fazında yük yok. Kopma esnasında bağlı değil. yoksa T fazına bağlı olan bir yük olabilir. Linyelere bağladığın lambanın anahtarına basmadığın sürece yüklerin parelelliğinden söz edilemez. 398 V için olmaz diye de bir şey yok.

saygılar...

Güzel kardeşim bir fazda hiç yük yoksa o faz ile yük sistemi arası açık devredir :D yani verdiğin örnek anahtara hiç basmazsan o fazda açık devre olur :D. Biraz gerçekçi olalım çok extreme bir örnek olduğunu kabullenelim okey. 1 fazda 1 lamba diğer fazda 2kw ısıtıcı diğer fazda yük yok başkada yük yok ve bu bir üç fazlı süper dengesiz yüklenmiş bağımsız bir yapı mesela villa ve kopan dağıtım box'undan villaya gelen besleme kablosunun nötr'ü ! epey bi fantezik oldu cümleyi toparlarken bile zorlandım :D he birde bu yapı girişi fazlar arası nerdeyse 400V baya uçuk bir fantezi...
 
hadi senin dediğin olsun. :D ama yukarıdaki çizime bakan arkadaşlarda nasıl anlarlarsa öyle olsun. tamam mı. pasham. :D
 
bu konu aradığım konuya benzer ilgimi çekti ve başından sonuna kadar okudum , çeşitli söylemler mantıklar açıklanmış ama bana kalırsa herkes aynı şeyden bahsediyor !

ayrıca olay laf yarışına dönmüş durumda . yok 380 e değil 360 a maruz kalır, sen 380 dedin 379 da olsa olur , 190 da olabilir fln . hiçbir zaman hangi faza ne kadar yük bağlanacağı ortada olmadığından her duruma göre bence yorum yapılmalıdır sonuçta extrem de olsa onu dahi içine alabilecek bi durum söylenmelidir. aksi yorumlar tamamen Türk söylemi olacaktır: benim sistemim arızalanmaz başkasının arızalanır, bana bişi olmaz. dolayısı ile çeşitli konu başlığı altındaki mesajlarda çeşitli hesaplar yapılmış kiminde 190 kiminde 380 volt düşmüş,ben hesap yapmadım ama sonuçta bunların hepsi ihtimal dahilinde , kimseyi savunmak için söylemiyorum ama bence her zaman en kötü senaryoya göre düşünülmelidir yani 380 volta göre. (380 V tabiri ; "o gerilimin en yüksek değeri, cihazı bozacak fazlar arası gerilim anlamına gelir illa ölçü aletinden alınan değer değildir ki bu mantıkla şebeke gerilimi yükseldiğinde 400 de olabilir halen temsili olarak 380 denir." olarak açıklanabilir.)

sonuç olarak olay tamamen tabir sorunudur ayrıca elektrokur da 380 e maruz kalabilir demiştir. (kesin 380 e kalır değil !)
 
kalabilir demek kesin kalır demek değildir cümlesini bence biraz felsefi yönden ele almalısın, haklısın kesin kalır demedi elektrokur arkadaşım ama anlatmaya çalıştığı şey ile cümlesi uyuşmadığı için itiraz etmiştim elektrokur eksik biliyor diye bir iddiam da olmadı tek amacım iki tane yük (evlerdeki yükleri kastediyoruz tabi ki)bağlıyken bir yük üzerine 380 voltun düşemeyeceğini göstermekti ki zaten biz de gereksiz yere uzadı diyerek konuyu kapamıştık ya neyse sen de yorumunu yap, son zamanların en populer konusunda senin de tuzun olsun, bu arada çıkışa trafo bağlarsan evet çıkışta ki gerilim 3000 volt da olabilir neden olmasın....
 
neyse ben sadece yorum yaptım tekrar söylüyorum kimseyi savunmuyorum .. ancak cümlede problem yok 380 e kalması ihtimal dahilinde olduğundan kalabilir demek yeterlidir. ama olmayadabilir .. ayrıca gerilim 400 olabileceği trafo ile değil şebekedeki yükselmeden kaynaklanabilir.. 3000 volt olayı nedir ??
 
aşağıda çizimini verdiğim şekil aslında olayı açıklığa kavuşturuyor. Nötr kopması durumunda küçük güçlü cihazların faz-faz gerilimine yakın bir gerilime maruz kalması olasıdır. Bu gerilim faz-faz geriliminin o anki değerine bağlıdır. Trafoya yakın olan ve trafo çıkışı 400 V'a ayarlanan bir yerde aşağıdaki durum ortaya çıkabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,252
Mesajlar
934,796
Kullanıcılar
453,482
Son üye
aysi1612

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst