Nükleer Enerji (Her açıdan)

mirsat67

Üye
Katılım
18 Eki 2010
Mesajlar
32
Puanları
1
Yaş
34
NÜKLEER ENERJİ
(Ders Notları)
Doç.Dr. Sebahattin ÜNALAN
Kayseri, Ekim 2003​

Arkadaşlar Elektrik arşivimdeki bu 38 sayfalık nükleer enerji pdf sinden sizlerinde yararlanmasını istedim.Gerçekten objektif bir şekilde işin özünden,reaktör tiplerinden,çevreye etkisinden güzel bir çekilde bahsetmiş.Okumanızı öneririm.Ülkemiz de nükleer enerji konusunda bilgisi olan çok az sayıda insan var.
 

Ekli dosyalar

  • nuclear.pdf
    3.4 MB · Görüntüleme: 43
Teşekkürler Mirsat67. Ayrıca şunu da eklemek istiyorum: TAEK sitesinde her türlü soruya açıklıkla ve bilimsel cevaplar verilmiş. Bir karıştırmanızı tavsiye ederim:Sık Sorulan Sorular -
Selamlar...
 
Biraz yüzeysel cevaplar verilmiş olsada güncel haberler ve işin politikasıyla ilgili güzel bilgiler edinmek mümkün, ibora çok teşekkürler..
 
Nükleer enerji konusunda bazı çekincelerim var. Umarım ilgimi çeken bu konu hakkında istediğim bilgilere ulaşabilirim bu kaynaktan.
 
Nükleer enerjinin bu kadar tartışıldığı bir ortamda herkesin bu konuyla alakalı bir fikri olmalı.İnşallah bunu sağlayan bir paylaşım olur.
 
TAEK sitesindeki sorular ve cevaplar biraz daha yaşanan yada yaşanabilecek çekincelerden bahsetmiş ancak
Asıl güvenilir bir nükleer santralin ne kadar faydalı olacağından ve dünyanın birçok yerinde haliahazırda varolan santrallerin incelenmesi ve verimliliği faydası araştırılmalı
Ha belki sonunda ben yanılıyor olabilirm bilmiyorum ama
Nükleer santral gerekli tüm önlemler alınırsa faydası tartışılamaz ki enerjinin pahalılığını düşünürsek bir kez daha bana hak vereceksiniz
Teşekkür ederim
 
Miryo'ya bende katılıyorum. Enerji büyük bi piyasa ve biz büyük çoğunlukla dışarıya bağımlıyız malesef. Risklerini göze alıp illa ki güvenlik tedbirleri içerisinde nükleer santrale ihtiyacımız var.
 
GÜNEŞ POTANSİYELİMİZ

Gücünü güneşten alan, hiç tükenmeyeceği düşünülen ve çevreye zarar vermeyen enerji kaynakları yenilenebilir enerji kaynaklarıdır.

Türkiye'nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2.640 saat olup Almanya’nın yaklaşık 3 katıdır.

Türkiye’nin güneş enerjisi teknik potansiyeli 380 milyar KWh’tir.

Türkiye 4.600 km² yüksek verimli güneş enerji santral alanına sahiptir.

Kurulacak güneş santralleri doğal gaz çevrim santrallerinden daha fazla enerji üretecek ve çevreye hiç zarar vermeyecektir.

Ülkemizde güneş enerji santralı kurulu gücü 3 MW’tır.

Türkiye güneş santrallerinde teknik potansiyelinin sadece %1'ni kullanmaktadır. Hala nükleer enerjisi bilinçsize savunanlar var.

Daha bitmedi devaaaam edelim.

RÜZGÂR POTANSİYELİMİZ

Şu ana kadar 55 RES kurulmuştur ve toplam güç 1.329 MW’ tır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2015 yılına kadar rüzgâr santrali kurulu gücünü 10.000 MW çıkarmayı hedeflemiştir.

Avrupa’da rüzgar enerjisi potansiyeli en iyi olan ülke Türkiye’dir.

Türkiye'nin rüzgar enerjisi teknik potansiyeli 48.000 MW olup ülkemizin ihtiyacının tamamını karşılayacak düzeydedir.

Türkiye rüzgar santrallerinde teknik potansiyelinin sadece %3'nü kullanmaktadır. Hala nükleer enerjisi bilinçsize savunuyormusunuz?

Öyleyse, devam edelim....

*MTA Genel Müdürlüğü Jeotermal Enerji Eğitim Seminer Notları bilgilerine göre

Jeotermal Enerji de Türkiye %53, Avrupa %47'dir. Daha yeni yeni Aydın ilinde jeotermal santralleri kurulmaya başlanmıştır. Aydın'da dünyanın en sıcak buharlarından biri çıkmaktadır ve potansiyeli dünyada ilk 10'a girmektedir.

Diğer yenilenebilir enerji kaynaklarını saymıyorum bile.

Ben dahil 8 arkadaşımın 1 yıldır 41 sektörü tek tek ziyaret edip, dağa, tepeye, ovaya dolaştık. Yukarıdaki veriler bizim değil, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın verileridir.

Lütfen toplumu yanlış yönlendirmeyelim. Almanya 2015'e kadar tüm nükleer santrallerini kapatma kararı almışken, bizim onlarda çok çok fazla yenilenebilir enerji kaynağımız varken, nükleer enerjiyi savunmak, haklı kılmak akıl işi değil. İnsaf beyler insaf.
 
kibrit arkadaşımızda bilgi edinmeden yorum yapmaktan çekinmeyen kişilerden hepsinin belli bir maliyeti ve geri döüşümü var bunlar çok büyük yatırımlar herkes sen kadar düşünemio mu acaba
 
Tabiiki büyük maliyeti var. Bilgi edinmeden yorum yapıyor demişsin. Bir yıldır sektör sektör, dağ tepe dolaşan, bu işin ehli kişilerle görüşen benim. Bir şeyler biliyoruzda konuşuyoruz.

Her şeyi dışarıdan alırsanız, sadece rüzgâr türbinlerinin kanat tasarımı için devlet desteğini verirseniz, daha önemli aksamlar için destek vermezseniz, teknolojik hiç bir yatırım yapmazsanız maliyetin çok yüksek olduğunu söylersiniz. Bor madenlerini Amerikanın himayesine verirseniz, bu konuyla bile 10 yıldır hiç bir teknolojik yatırım yazmazsanız, bilim adamlarını dinlemezseniz olacağı budur.

Karadenizin altında sıvı hidrojenin bulunduğunu, rusya ve hatırlayamadığım bir kaç ülkenin bu sıvı hidrojeni kullandığını, karadeniz teknik üniversitesinin (dikkat edin teknik) yattığı ve hiç bir çalışma yapmadığı bir ortamda direk nükleer santrali savunmanın yanlış olduğunu söylüyorum.

Milli ürünlerimizi yapmayalım, bilim adamlarını değerlendirmeyelim, hiç çalışma yapılmayalım. Bunlar niçin yapılmıyor sorgulamayalım. Direk nükleer santrali kuralım demek yanlış değil mi?

@bugrAlkan bunlar çok büyük yatırımlar herkes sen kadar düşünemiyor mu acaba demişsin. Sen biliyorsan cevapla o zaman.

1 MW bir rüzgâr türbininin maliyeti nedir? Bana söylermisin?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,864
Mesajlar
930,851
Kullanıcılar
452,726
Son üye
ugur Göktürk

Yeni konular

Geri
Üst