doangun ' Alıntı:
Biz bu teknolojiyi ülkemize getirirsek dışa bağımlı olmaya devam edeceğiz,yakıtıyla,teknik desteğiyle,işletmesiyle vs... bu tür bir santrali kurduktan sonra ve her şeyi dışa bağımlı olduktan
sonra o santral bizim mi olacak?............................ .TÜKKETİĞİM TEKNOLOJİDEN DE PARA KAZANAMAYIZ
Sn.doangun yorumunuz gerçekten güzel
ama o zaman şu sonucumu çıkarmalıyız, biz üretmiyorsak üretemiyorsak tüketmeyelim.
yani ülkemizde araba, bilgisayar,
Elektronik malzemeler, plc, .................................. üretilmiyo diye bunları kullanmayıp ta ital etmeyip te kendimiz yapmayımı bekleyelim?
o zaman bunlarıda kullanmaktan vazmı geçelim?
yoksa bu mevcut teknolojileri kullanarak bunları yapmaya ve geliştirmeye mi çalışalım?
ben illaki nükler ya da benzeri santraller olmalı demiyorum, ve ısrarla bu şekilde söylüyormuşum gibi algılandığımı düşünüyorum.
oysa ben başından bu yana nükler olacak ise; öncelikle enerji ihtiyacından ziyade bu teknolojinin öğrenilmesi ve tecrube edinilmesi için olması gerektiği düşüncesindeyim.
elimizde bilgisayarımız olmasa biri bunu size ne kadar sağlıklı anlatabilir ki? yoksa 1 tane ya da 1000 tane bu üründen edinip, sonra bunlardan kazandığımız tecrube ile kendimizin bunları üretmemiz gerekmez mi?
ülkemizde bu tarz ürünler üretilmiyor diye piyasada bilgisayar tamiri, yazılımı vs.. yapan yok demekmidir. canlı örneğini hepimiz görüyoruz (buraya yazıyor olmamızda en büyük delilidir) o zaman vaktiyle şunu deseydik "Ülkemizde bunun parçası bulunmaz ve anlayan tamireden ve kullanan çıkmaz" zihniyeti ile hareket edip bugün bilgisar italatı yapmasaydık dahamı iyi olurdu? yani dışa bağımlılıktan kurtulmuşmu olurduk? ya kaybedecek olduklarımız?
bunun için en güzel örnek bilgisayarı gördüm bilmiyorum belki uygun ya da konu ile ne alakası var denilebilinir.
ama nüklerde amaçsadece enerji değil? bu teknolojinin öğrenilmesidir.
amaç enerji açığını gidermek ise, o zaman nükler bir yana, başka alternatifler üzerinde de düşünüp en makul yolu bulalım, bilelim ve değerlendirelimdiyorum ve bunu mümkünse rakamlarla yapalım diyorum.
Ülkemizde ne kadar baraj var? (hımm baya çok) peki üretime olan katkıları nedir? %16 hadi %20 olsun, artan talep bir yana, mevcut üretimin hepsini barajlarımıza yükleyelim, %100 yapalım, peki bunu yapmak demek ülkemizde bulunan barajların yanına %80 yeni ileve demek.
EE bizde geri kalan adalarda ya da yarım adalarda yeni şehirler kurarız artık, tabi su potansiyelimizin %100 olduğunu varsayarsak.
tabi bu sonuçta hiçbirimizin insiyatifinde olan bir seçim ya da çözüm değil, ama nükler konusunu farklı açılardan ele almak gerek