Nükleer Santral Kurulsun Mu?

Arkadaşlar kaçınılmazlardan kaçmamak gerekiyor. Yani dünyayı elektrik ve üzerinde yaşayan insanları da yük olarak düşünün.Şimdi bu değirmenin dönmesi için ne gerekiyor? Sonsuz bir döngü.Peki gidişata baktığımızda bu mümkün mü? Malesef hayır! Enerji; ister tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerden elde ettiğimiz, isterse herhangi bir enerjiye dönüştürmek için kullandığımız olsun.Mutlaka denge içinde olmalıdır.
Şimdi gelelim biz insanoğlunun tükettiklerini nasıl karşılayacağımıza. Çevrenize baktığınızda her geçen gün tüketici sayılarının arttığını görürsünüz.Kredi kartı ile yapılan alışverişlerden tutun da kahve köşelerini mesken tutan insanlar ve diğer çaresiz kalan insanlarımız.İşte bu tüketimi karşılayabilmek için kaynaklara ihtiyaç duyulur.Tüketim eşittir kaynaklarımız ise ve bu dengeyi her dönem sağlayabiliyorsak problem yoktur.Ama arada bir tüketimi karşılayamıyorsak ve bundan da zarar görüyorsak o zaman düşünmek gerekiyor. Ya bu kaynağı bulmalı ya da tüketimimizi kısmalıyız. Farkındasınızdır ki bu dengenin sağlanabilmesi için teknoloji hep bunun üzerine hareket etmiştir. A, B tüketimli cihazlar, tasarruflu alternatif ürünler vs...
İş yine insanlarımıza düşüyor.Onlar enerjiyi kullanılması gereken yerde kullanırlarsa, yük dengesini bozmayacak şekilde hareket ederlerse bu problemleri konuşmuyor oluruz. Yoksa bu dengesizlikleri kaynak yöntemiyle de yapmamız gerekiyorsa, geçmiş dönemlerde her buluşun nasıl bir anormalliği olduysa (Einstain'ın Atom bombasını yaratması gibi) "Nükleer Santral" teknolojisinin de zararı olacaktır.
Şimdi asıl yapılması gereken bu teknolojiye nasıl adapte olacağı ile ilgilidir.Yoksa santralin kullanıldığı yerler bizlerden geri ülkeler midir de biz hep onlardan daha iyi düşündük. (Özür dilerim herkes herşeyi düşünebilir ve yorum yapabilir)
Sonuca bağlamak gerekirse "Kaçınılmazdan kaçmak için alternatif gerekir.Başka türlü kaçamazsınız"
 
doangun ' Alıntı:
Biz bu teknolojiyi ülkemize getirirsek dışa bağımlı olmaya devam edeceğiz,yakıtıyla,teknik desteğiyle,işletmesiyle vs... bu tür bir santrali kurduktan sonra ve her şeyi dışa bağımlı olduktan
sonra o santral bizim mi olacak?............................ .TÜKKETİĞİM TEKNOLOJİDEN DE PARA KAZANAMAYIZ

Sn.doangun yorumunuz gerçekten güzel

ama o zaman şu sonucumu çıkarmalıyız, biz üretmiyorsak üretemiyorsak tüketmeyelim.

yani ülkemizde araba, bilgisayar, elektronik malzemeler, plc, .................................. üretilmiyo diye bunları kullanmayıp ta ital etmeyip te kendimiz yapmayımı bekleyelim?

o zaman bunlarıda kullanmaktan vazmı geçelim?

yoksa bu mevcut teknolojileri kullanarak bunları yapmaya ve geliştirmeye mi çalışalım?

ben illaki nükler ya da benzeri santraller olmalı demiyorum, ve ısrarla bu şekilde söylüyormuşum gibi algılandığımı düşünüyorum.

oysa ben başından bu yana nükler olacak ise; öncelikle enerji ihtiyacından ziyade bu teknolojinin öğrenilmesi ve tecrube edinilmesi için olması gerektiği düşüncesindeyim.

elimizde bilgisayarımız olmasa biri bunu size ne kadar sağlıklı anlatabilir ki? yoksa 1 tane ya da 1000 tane bu üründen edinip, sonra bunlardan kazandığımız tecrube ile kendimizin bunları üretmemiz gerekmez mi?

ülkemizde bu tarz ürünler üretilmiyor diye piyasada bilgisayar tamiri, yazılımı vs.. yapan yok demekmidir. canlı örneğini hepimiz görüyoruz (buraya yazıyor olmamızda en büyük delilidir) o zaman vaktiyle şunu deseydik "Ülkemizde bunun parçası bulunmaz ve anlayan tamireden ve kullanan çıkmaz" zihniyeti ile hareket edip bugün bilgisar italatı yapmasaydık dahamı iyi olurdu? yani dışa bağımlılıktan kurtulmuşmu olurduk? ya kaybedecek olduklarımız?

bunun için en güzel örnek bilgisayarı gördüm bilmiyorum belki uygun ya da konu ile ne alakası var denilebilinir.

ama nüklerde amaçsadece enerji değil? bu teknolojinin öğrenilmesidir.

amaç enerji açığını gidermek ise, o zaman nükler bir yana, başka alternatifler üzerinde de düşünüp en makul yolu bulalım, bilelim ve değerlendirelimdiyorum ve bunu mümkünse rakamlarla yapalım diyorum.

Ülkemizde ne kadar baraj var? (hımm baya çok) peki üretime olan katkıları nedir? %16 hadi %20 olsun, artan talep bir yana, mevcut üretimin hepsini barajlarımıza yükleyelim, %100 yapalım, peki bunu yapmak demek ülkemizde bulunan barajların yanına %80 yeni ileve demek.

EE bizde geri kalan adalarda ya da yarım adalarda yeni şehirler kurarız artık, tabi su potansiyelimizin %100 olduğunu varsayarsak.

tabi bu sonuçta hiçbirimizin insiyatifinde olan bir seçim ya da çözüm değil, ama nükler konusunu farklı açılardan ele almak gerek
 
abuzettin20;

üretemiyorsak tüketmeyelim demek saçmalık olur.kimse de bu türeden bir iddada değil ve de güzel bir şey belirtmişsin ki '' bir şeyden 1 veya 1000 adet neyse alalım onun üzerinden yenisini kendimizi geliştirip uygulayalım ,satalım. fevkalalde bir düşünce,ama;aması aşağıda

Sene 1955(bundan 53 yıl öncesi) büyük çekmece gölü kıyısında İLK NÜKLEER ENERJİ ÜZERİNE ÇALIŞMALAR başlatıldı.Hatta ÜLKEMİZİN 5MW gücünde bir nükleer reaktörü varken geldiğimiz noktada yani 2008 de bizim KENDİ nükleer santralini kurma kabiliyetine sahip bir ülke olmamız gerekmez miydi?

Bir de barajlardan bahsetmişsin ve yalnızca elektrik üretimi olark bazı bilgiler vermişsin. doğrudur.ya barajların enerji üretimini ekonomik olarak tamamladıktan sonraki vazifeleri DEVASA BİR SARNIÇ VAZİFESİ GÖRÜP SU TUTMALARI bu azımsanacak birşey değil hele şu kuraklık zamanlarında......
 
Burç ' Alıntı:
Bizi takan yok Tayip hoca bildiğini okuyor...... :D
GokhaN ' Alıntı:
sheriff ' Alıntı:
Nükleer santral kurulsun ona karşı değilim. Fakat yenilenebilir enerji kaynakları dururken öncelik nükleere verilmemeli. Ülkemizdeki rüzgar potansiyelinin %1'ini kullanamıyorken üstelik; bir rüzgar türbininin 3-4 ay gibi kısa bir sürede kurulum ve ömrünü tamamladığındaki söküm masrafını amorti ettiğini ve hammaddesinin rüzgar (yani bedava) olduğunu düşünürsek neden hala beklendiğini anlayabilmiş değilim.
Bakım masrafı olarak yılda sadece 1-2 teneke gres yağınından başka birşey gerekmediği ve ömrünün 25-30 yıl olduğu , doğaya hiçbir şekilde zarar vermediği düşünülürse bana hak vereceğinizi umuyorum.
Bence arkadaşım her şeyi açıklamış bunun üstüne benim diyeceğim bir şey yok. "nükleer iyi bir kaynak ama büyük risk bu riskin altına girmeye deymez derim
değmez riskin altına girmeye zaten sorunda bu risk almak istemeyişimiiz bildiğiniz gibi amerika ırak'ı terorist devlet olmakla suçladı sonra terorist devlet nükleer güce sahip olmamalı dedi dünyayı arkasına aldı birleşmiş milletler gitti kontrol etti nükleer yok dedi iyice emin olduktan sonra gidip 1 ayda işgal etti ve petrol borularını bağladı bir tarafına yanlışam uyarın öğretin böyle olmadımı ama şimdi iran'ıda aynı şekilde suçluyor ve iran açıkca sölüyor nükleer güce sahibim saldırsınya amerika neden saldırmıyor iranda caydırıcı güçvar ona farklı yapacak önce içten osmanlıya yapıldığı gibi (osmanlıyla iran'ı bir tutmuyorum yanlış anlaşılmasın) şimdi biz temiz güvenli elektrik diye şavaşta rüzgar enerjisiylemi şavaşacaz bune biliyormusunuz osmanlının matbaayı ülkeye sokmaması gibi ozaman osmanlının bir sebebi vardı bu işleri yapan kişilerin işsiz kalmaları ve gericilik olsa gerek şimdi bunu bile bile biz nasıl oluyorda nüklere karşı çıkıyoruz tamam çıkalım bende karşıyım ama tüm dünyada olmasın anlamadığım konu şu herkes çernobilden bahsediyor iyide çernobil bizim ülkemizdemiydi nekadar etkilendik bende karadenizliyim ençok etkilenen yerlerden biyerdeyim ama bizde yok diye biz etkilenmeyiz diye bişey yok dünyada varsa bizdede olsun arkadaşlar uyanalım geleceğin enerjisi Türkiye'de ve oyunlar bizim üzerimize büyük ortodoğu projesinin topraklarının büyük bölümü bizim ülkemizde geleceğin en büyük ihtiyacı olan su enfazla bizim ülkemizde biliyorsunuz sanırım geçen tvde izledim arabistan'da 3 lt suya birdepo benzin alınıyormuş arkadaşlar lütfen kendimize gelelim hani perde arkasından durup birilerini önümüze atıp bazı kampanyaları yürüten insanlara bakın kendi ülkeleri neyle enerjilerini karşılıyorlar ve bırakın çevreyi kendi rahatları için başkalarının canlarını nasıl hiçe sayıyorlar nasıl öldürüyorlar örnek ırak,filistin,afganistan vb daha çok var sayabilirim
 
Nükleer santral kurulmasın demek ülkeye ihanettir bence. Elbette rüzgar enerjisiyle yada hidroelektrik santrallerle enerji üretmek güzel ama maliyet&kazanç&zaman boyutlarını düşününce dünya enerji pyasasıyla rekabetin tek yolu nükleer enerji. Dünya ülkeleri hep birlikte karar alıpta nükleer enerji üretimini yasaklıyorsa eywallah. Ama yanıbaşındaki komşu ülkelerinin nükleer santralleri varken senin riski düşünerek santral kurmaman Nasrettin hoca hikayesine benziyor. komşu ülkede olacak bir nükleer facia zaten bizide vuruyor. onların riskini istemesekte üzerimize alıyoruz da kendi riskimizi mi üzerimize alamıyoruz? (ki ne kadar riskli olduğu da ayrı bir tartışma konusu)
 
MuraTh ' Alıntı:
sheriff ' Alıntı:
Nükleer santral kurulsun ona karşı değilim. Fakat yenilenebilir enerji kaynakları dururken öncelik nükleere verilmemeli. Ülkemizdeki rüzgar potansiyelinin %1'ini kullanamıyorken üstelik; bir rüzgar türbininin 3-4 ay gibi kısa bir sürede kurulum ve ömrünü tamamladığındaki söküm masrafını amorti ettiğini ve hammaddesinin rüzgar (yani bedava) olduğunu düşünürsek neden hala beklendiğini anlayabilmiş değilim.
Bakım masrafı olarak yılda sadece 1-2 teneke gres yağınından başka birşey gerekmediği ve ömrünün 25-30 yıl olduğu , doğaya hiçbir şekilde zarar vermediği düşünülürse bana hak vereceğinizi umuyorum.

sherif hocama katılmamak mümkün mü?
 
arkadaslar nukleer bence kurulmalı cernobıldekı patlama bır hata sonucu ortaya cıkmıstır ıs guvenlıgı saglam sekılde koruyabılırsek neden olmasın ılerı durumlarda nukller enerjı cok seyler getırır bence ulkemız acısında bence buyuk bır atılım
 
hangi işi iyi saglıklı yürümüş ki bu ülkede.kesinlikle nukleer teknoloji gereklidir fakat bunu elektrik üretim tesisi olarak getirip akdenizde akkuyu ya sinopa kurmak isterseniz sacmalıgın daniskası olur.tertemiz kalması gereken bir akdenizimiz vardı son yıllarda turizm geliri elde ediyor turkiye ama kucuk bir soylendi bile nukleer tehlike adı altında bu turizmi yuzde 80 azaltır sonra da elde ettiğiniz zarar bakın siz...
kocaman dogu anadolu var guneydogu anadolu var bombos tepeler daglar yapabiliriz oralara hemde ucuz elektrik enerjisi ve sıcak su eldesi ile ticaretin sanayinin gelişimi saglanır oradaki çöllerde...
 
Arkadaşlar artık ülke olarak gelişmemiz için dünyaya ayak uydurup nükleer santraller kurabiliriz fakat daha da iyisi nedir derseniz yeni elektrik üretme yöntemleri üzerinde çalışıp keşfedip enerjimizi üretmektir barajlar, rüzgar, termik santraller falan yeterli gelmeyebilir artık az enerjiyle çok iş devri yani az enerji harcayıp az maliyetle elektrik üretmeliyiz.Lâkin nükleer enerji olayı riskli bir üretim yoludur. Hep birlikte daha iyi enerji üretme yöntemleri bulacağımıza inanıyorum.
 
bütün bu soru ve cevaplardan anlıyoruzki,kurulsun deyip savunanlar var.kurulmasın deyip benim gibi karşı çıkanlar var.ben yeni bir soru soruyorum dünyadaki nükleer güç sahibi veya santral sahibi olan ülkeler,hala yenilerini yapıyorlarmı.yada eskileri söküyorlarmı.atıkları ne oluyor.bu ülkeler hangi enerji kaynaklarına yatırım yapıyor.
bir nükleer santralda çalışmış, bu işi bilen kimse varmı aramızda.yoksa okuduklarımız ve büyüklerimizin anlattıklarıylamı atıp tutuyoruz.
gerçek veriler belgeler istiyorum.mümkünse tabi.
kolay gelsin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,240
Mesajlar
934,708
Kullanıcılar
453,454
Son üye
hareket41

Yeni konular

Geri
Üst