Nükleer Santral Kurulsun Mu?

Meydana gelen arızaların temel kaynağı elektrik sistemlerinin (off-site, on-site power, soğutma suyu pompa motorları) nın kaybından kaynaklanmıştır. Elektrik mühendisleri kendi mesleğini hakkıyla icra etsinler, ondan sonra nükleer santrallara dil uzatsınlar.
 
arkadaşlar nükleer teknolojiye sahip olmalıyızzz hem kendimiz için hem dosta düşmana karşı.
 
nükleer santralı olan ülke nükleer taknolojiye sahip demek değildir..
öyle olsa idi ermenistan nükleer teknolojiye sahip olurdu..
santral tamamen rusyanın kontrolunda olacak...
zaten doğal gaz ile yeterince bağımlı hale geldik enerjide,bu santral
ile olaya tuz ekmiş olacağız..
tüpçü recep mantığı ile bu işe kalkarsak sonumuz iyi olmayacak..
bu işe milyarlarca dolar dökmeye hevesli olanlar neden çekmece nükleer araştırma merkezine yatırım yapmazlar, kendi kendinize sorun..
 
Kendi mesleğimi hakkıyla yerine getiren bir elektrik mühendisi olarak nükleere gönül rahatlığıyla dil uzatabilirim sanırım.

Benim ailemin dostlarımın gelecek nesillerimizin hayatları, onların çocuklarının torunlarının sağlığı söz konusuysa manav da olsam dil uzatırım. Bir takım meslek erbabı sanatlarını icra edecek bir oyuncak sahibi olsun diye insan hayatının riske atılmasına sessiz kalmamalıyız.

Nükleer santrale düzenlenebilecek olası bir terör saldırısından sonra da nükleer temizdir askerler görevini hakkıyla yapsın sonra dil uzatsın mı denecek, mecbur olmadığımız bir saatli bombayı dibimize koymak zorunda değiliz sanırım.
 
Sizin meslektaşlarınızın hatası nedeniyle her teknolojik ürün sizin ve çevrenizin neslini yok etmeye adaydır. Olayı kişiselleştirmeyin. Evinizde de patlamaya hazır bir çok bomba var ve elektrikle çalışıyor.
 

aygaz tüp gibi mi?
 
Şiddetle evet enerjide %85 dışa bagımlıyız (doğalgaz,petrol,bulgaristan ile enterconnette Şebeke hattı vb) hangi sanayileşmiş ülke bu kaynagı kullanmıyor. Hiçbiri tabiki.
 
AB ve ABD'nin en tehlikeli nükleer santral ilan ettiği Metsamor Iğdır1a 16 km uzaklıkta...İstanbul'a denk bir deprem riskine sahip Metsamor'un nükleer yakıtını koruyacak bir koruma havzası yok... Tıpkı Çernobil’deki gibi...

biz hala neyi tartışıyoruz tablo ortada

Bütün elektrik üretim seçenekleri ve diğer teknolojiler risk taşır. İsviçre'de Paul Scherrer Enstitüsü tarafından yapılan bir çalışmada 1969-1996 yılları arasında ticari tesislerde enerji ile ilgili 4 bin 290 kazada meydana gelen ölümler göreceli olarak karşılaştırılmaktadır. Bu çalışmaya göre yıllık üretilen elektrik teravatsaati başına nükleer enerji üretimi 8, doğalgaz 85, kömür 342, petrol 418, hidro 884 ve LPG 3 bin 280 ölüme sebebiyet vermiştir. İnsan, hayatı boyunca teknolojinin getirdiği çeşitli olanaklardan yararlanmak ve hatta hayatta kalabilmek için çeşitli risklerle karşı karşıya kalır. Örneğin, yolculuk etmenin riskli olduğu bilinir ama evde oturmak da risklidir, çünkü tüm kazaların yüzde 40'ı evlerde olur. Araştırmalara göre erkek olmak 2800 gün, kalp hastalığı 2100 gün, kömür madeninde çalışmak 1100 gün, kanser 980 gün, yoksulluk 700 gün, alkol 130 gün, intihar 95 gün, uçak kazaları 1 gün, baraj yıkılması 0,5 gün ve ABD için tüm elektriğin nükleer santrallerden üretilmesi ise 0,03 gün ortalama ömür kaybına yol açacaktır.
 
şimdi burada nükleer enerji santrali yok söyle güvenli yok böyle güvenli.. yok tüpte bu kadar uçakta bu kadar nükleerde bu kadar oranla kaza oluyor gibisinden sadece santrali ilgilendiren önermelerle veya istatistiklere yola çıkacak olursak böyle önemli bir konuda Türkiye şartlarını ve çevre koşullarını göz önüne almadan atılan bir adım bizi Avrupa ülkeleriyle değil anca Pakistanla yarıştırır.

Şimdi şöyle açayım cümlemi...

Bizim memlekette her an ne olacağı belli değildir devamlı bir kaos halinde yaşıyoruz.. bi bakmışsın darbe olmuş bir bakmışsın başka birşey olmuş her gelen kendi siyasetini yaratmış.. bir devlet siyaseti olmayan bir ülkeden bahsediyoruz.. 70-80 seneden beri başa geçen paşa olmuş her istediğini yapmış yaptırmış.. hepsi kendince kadrolaşmış.. biri çıkmış büyük şef olmuş diğeri gelmiş netekim demiş biri araba yapmış su koymamış diğeri çıkmış bina yapmış yaptığı bina yıkılmış bina için bu kadar ayakta kaldığına şükredin demiş diğeri memleketi o kuyruktan bu kuyruğa sokmuş öteki benim memurum işini bilir demiş biri padişah edalarıyla asarım keserim satarım diyo.. bizim memleket ne acıdır ki böyle yönetildi ve böyle yönetilecek uzun bir süre daha... çünkü milletimiz hala 1500 lü yılları yaşıyor.. sorgulamıyor düşünmüyor çalışmıyor.. beyim en iyisini bilir diyor.. siz memleketinizi sadece çevrenizdeki gibiler gibi mi sanıyosunuz? her gün yeni bir olay patlak veriyo.. başa geçen öncekinden hesap soruyo biri asılıyo diğeri yargılanmadan yıllarsa hapis yatıyor.. konuştun diyolar içeri giriyosun bilmem kaç yıl geçiyo yurt dışından afla mezarını getirmeye çalışıyolar.. biri geliyo darbe yapıp siyasetçileri içeri atıyo diğeri geliyor askeri içeri atıyor.. vucudun bi taraflarından bişeyler uydurup sanayiciye iş adamına bi sürü zorluk çıkarıyorlar araştırmalar soruşturmalar.... rüşvetten kaçakçılıktan sahtekarlıktan bahsetmiyorum bile... bunlardan dünya sırasında kaçıncı olduğumuzu hepimiz biliyoruz..

Şimdi bana bu ortamda ilerde bir gün uçuk bir başbakanımız olsa böyle her dönemde olduğu gibi bi kadrolaşma faliyetiyle delice bişeyler yapsa... ( böyle şeyler olmaz olmadı demeyin 80 yıldır oluyo bu memlekette..) kim napıcak merak ediyorum..

arkadaşlar önce bir eğitim ve kültür seviyemizi yükseltelim birazcıkta olsa okuyalım..bazı şeylere kader kısmet demeyelim.. ondan sonra düşünürüz.. yoksa bu seviyeyle bırak nükleer enerji santralini yapmayı biz daha logar kapağını kapatmadan yol yapıoruz insanlar ölüyor..

Bu arada nükleer enerjiye karşı değilim yanlış anlaşılmasın..sadece bunun için ("bilimsel-mühendislik-yetişmiş insan gücü olarak demiyorum") kültürel olarak bi kaç fırın ekmek yememiz lazım diyorum.. her kesin asgaride belli bir eğitim seviyesine ulaşması gerekiyor.. bu işler sadece oraya buraya santral dikmeyle bitmiyor.. baştakilerin o olgunluğa erişmesi onu seçen vatandaşında o baştakini sorgulayabilmesi gerekiyor.. yoksa boburlenme padisahim senden buyuk allah var der gibi biz yaparız deme mühendis beyim senden büyük başkan başbakan günü gelir komutan elbet biri var.. asıl o bu işle nasıl ilgilenicek önemli olan o..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…