Nasıl bir sensör? Sensör tavsiyesi!

kursad.eee

Üye
Katılım
23 Kas 2009
Mesajlar
29
Puanları
1
Yaş
35
Herkese iyi günler dilerim,
Bitirme projemde bir yerde takıldım yardımınıza ihtiyacım var:eek:

Çekmem gereken makaraya bağlı bir ipim var bu ipi ne kadarını çektiğimi ölçmem gerekiyor. Sizce nasıl bir sensör kullanmalıyım, kullanabilirim?

Bu ip kendini saran bir makaraya bağlı.Günlük işlerde kullandığımız otomatik metreler gibi düşünebilirsiniz. çekince kendisini topluyor.
 
Veriler yetersiz ancak güzel soru;

Makaran sabit bir döner hızla dönecek ancak ip makaraya sarıldıkça çap artacağından ipin doğrusal hızı artacaktır. O yüzden makaraya takacağın klasik mekanik metre sayaçlar işe yaramayacaktır. Zannedersem kolay sanıp aldığın bu bitirme projen aslında çok kompleks. Mekanik bir çözüm var ama oda biraz kompleks. Tüyo vereyim sana sonra sen devamını getirirsin. İpin doğrusal hızını sabit tutacak şekilde makaraya sarılmasını sağlayan mekanik bir düzenek tasarla. Sabit bir doğrusal hızla sarılan bu ipin hızını biliyoruz. Geriye zamanı ölçüp hızla çarpmak kalıyor. Yol denklemini hatırla; X = v.t {metre = (metre/dk) . dk}. Şimdi bu matematiksel işlemi yapmak için ne tür cihaza ihtiyacım var diyeceksin. PIC ile programlama yapıp bir displayde metreyi görüntüleyebilirsin mesela. Diğeri ise ucuz bir PLC kullanmak. Yine aynı şekilde programı yazıp hesapladığın matematiksel sonucu analog bilgiye cevirip plc'nin analog çıkışına vermen gerekiyor. Bu analog bilgiyi ise yine ucuz bir kontrolcü ile metre göstergesine çevirmen gerekiyor. Bunlardan birini yapabilirsen hem mekanik hemde elektriksel olarak A notluk bir proje olur.

Yada en basit çözüm ipin doğrusal hızını mekanik olarak sabit tutup mekanik metre sayaç kullanmak.

Buradaki mekanik olarak doğrusal hızı sabit tutma işini ben biliyorum ama anlatabilmem için çizim yapmak lazım. Araştırırsan bulabileceğinden eminim.

Sana iyi çalışmalar öğrenci arkadaşım.
 
Yada öğrenci arkadaşım hiçbirşeyle uğraşma; doğrudan ipi mekanik metre sayacın döner milinden 1 defa dolandırarak geçir ama dikkat et ip kaydırma yapmadan metre sayacın milini döndürsün yoksa metreyi yanlış okur. Basitin basiti bu ama bitirme projesi için bu kolaya kaçmak olur. Daha birsürü metre sayma tekniği var ama en ucuzu ve basiti bu.

Kolay gelsin.
 
kullanan varmı bılmıyorum eskıden kablolarda mt kodlama yoktu Elektrik malzemesı kablo satan yerlerde bır numaratorlu aparat vardı kaç mt kablo uzerınden geçerse numaratorde gosterır böyle bır numarator işini gorur sanırım :) fıkır olarak çağrışım yapmıştır
 
Öncelikle cevaplar için çok teşekkür ederim. Proje tamamen bu değil, Bu işin sadece ufak bir parçası ,
Mekanik bir çözümden ziyade bana gereken dijital bir veri Daha sonra bu veriyi bilgisayarda işleyeceğim, Şu anda tasarladığım bir sistemde mevcut makaranın göbeğine bir potansiyemetre koydum fakat uzun süreli kullanımlarda ip kayıyor ve yanlış veri gönderiyor ve tabi ip üst üste bindiğinden dolayı hassaslıkta gitgide bozulmakta,
Acaba dükkan dükkan dolaşıp uygun bir sensör bulabilme ihtimalim varmı? Ankaradayım şuraya git bak dediğiniz yer var mı?
 
merhaba arkadaşım.dilimin döndüğünce bir şey söylemek isterim.sarma işlemi yapabileceğin bir sistem tasarlamak istiyorsun.yani atıyorum 1000-2000 metre top olan bir ipi bir yere bağlıyorsun ki buna çözgü-çözücü derler.bu ipide çekicek ve ne kadar kaç metre çektiğini görmek istiyorsun.plc ile yapacaksan bu işi sana bir sürücü ve encoder gerekecek.çözme yapacağın yerin mekaniksel olacağını varsayarak,encoderi çekme işleminin yapılacağı sarıcı kısmına takmalısın.encoderin girişinide plc nin hızlı sayıcı girişine bağlaman gerekecektir.yada kapalı çevrim çalışabilirsin.motor döndükçe encoder bir sinyal üretecek.hızlı sayıcı girişinden okuduğun değerleride matematiksel işleme tabi tutarak metreye çevirebilir ve bu değeri bir hmı de görebilirsin.dilim döndüğünce bir şeyler söylemeye çalıştım.umarım faydalı olur.iyi çalışmalar dilerim.
 
encoder'li servo motor kullanırsan servo sana ne kadar ip çektiğini verir :) bu kadar basit. tabi sisteminde boşluk kaçırma v.s. hata unsurları olmayacaktır. cnc makinalarının kordinat bulmaları gibi.
 
ankara da konya sokak var ulusta oraya git orda istemedğin kadar öğrencilerin projesini yapan usta var tabi sadece orda yapılanları gidip görmen için diyorum adamlar zamanında tübitaka çalışmış insanlar boş değiller elleri öpülesiceler
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
930,979
Kullanıcılar
452,749
Son üye
KENAN MUCUK

Yeni konular

Geri
Üst