Neden 0-10 V ya da 0-20 mA Kullanılır?

melez_28

Üye
Katılım
28 Ara 2009
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
38
arkadaşlar frekasn konvertörlerinde kumanda etmek için referans olarak 0.10V yada 0.20 mA kullanılıyor.Analog çıkış içinde 0.20mA kullanılıyor.NEDEN farklı bır kontrol etme özelliği yokta bu yolla ile kontrol ediyoruz.
 
konvertörler elektronık cıhazdır ve devrelerınde gırıslerde opamp bulunur bu degerlerı kontrol kısımlarına gecırmek icin deger vermen gerekır bu da volt veya mA dır
 
0 -20 ma degıl 4-20 ma degerı baz alınır bv deger ıec standart dıdır tam neden oldugunu bılmıyorum ama ıllakı bı sebebı wardır
 
Arkadaşlar,

0-10V eski bir teknoloji. Artık kullanılmıyor desem yalan olmaz. mantık basit,
0 alt değer, 10 ise istediğiniz üst değer. aradaki farkı oranlı olarak sisteme tanıtabilirsiniz.

Ancak biliyorsunuz ki gerilim olayı çevreye çok bağımlı. En küçük etkileşimde sapıtabiliyor.

Bunun üzerine 0-20 mA geliştirildi. Mantığı 0-10 V ile aynı. Tek avantajı çevresel etkilerden daha az etkileniyor.

Bunun dezavantajı hat koparsa sinyalin olup olmadığı nasıl anlaşılacak?

Dolayısıyla günümüz teknolojisi olarak, 4-20 mA kullanılıyor. Aradaki iletişim koparsa 4 mA gider, dolayısıyla hata olduğu anlaşılır. İşin mantığı bu. Geriye kalan hesaplama oran şeklinde. Hassasiyeti ise sizin virgülden sonra okuyabildiğiniz basamağa bağlı.

Umarım faydası olmuştur.
 
farklı bir kontrol yöntemi yok derken?
bir sürü endüstriyel bus var sürücüleri kontrol edebileceğin.
 
farklı bir kontrol yöntemi yok derken?
bir sürü endüstriyel bus var sürücüleri kontrol edebileceğin.

bu analog veriler için kulanılan bir kontrol metodu dur sürücülerin analog girişleriyle tork kontrollü çalişma vs. için kullanılır örnek basınç transmitterleri analog çıkışı 4-20 ma veya 0-10 volt olarak verir.

bus dediğimiz şey haberleşme protokolleri ile ilgilidir örnek profibus
 
0-20 veya 4-20mA ile taşınan sinyaller elektriki gürültülere karşı duyarsız olduğundan analog veri taşınmasında tercih edilen bir standarddır .Bu nedenle kısa mesafelerde 0-10V, uzak mesafelerde 0-20mA veya daha çok 4-20mA tercih edilir.
 
0-20 mA. şu sebepten ötürü kullanılmıyor. Ölçüm yapatığınızda mesela 0 mA. okudunuz. Bunun birkaç anlamı olabilir. örneğin sistem çalışmıyor olabilir ya da sistem arızalı olabilir ya da okuduğunuz noktada temassızlık olabilir ya da gerçekten okumanız gereken değer 0 mA.'dir buda doğru ölçüm yapıyorsunuz demektir. Bu nedenlerden dolayı 0-20 mA. yerine 4-20mA. kullanırsanız, 0 mA. okuduğunuzda bir yerde problem olduğunu kesin olarak anlarsınız. 4mA. okuduğunuzda da doğru okuma yaptığınızı anlarsınız. Bu nedenle 4-20mA. kullanmak daha doğru sonuç almamızı sağlar.
 
Sn. selamidal'a katılıyorum. 0 mA durumu, İngilizce "live zero" olarak adlandırılan ve en zayıf sinyali ifade eden olay mı yoksa "dead zero" olarak adlandırılan hata sinyali mi olduğu anlaşılmadığı için 0-20 mA yerine 4-20 mA yapılmaya başlanmış. 4 mA olmasının nedeni ise bildiğim kadarıyla 0-4 mA aralığında transistorün kararsız olması ve 4-20 mA arasında da lineer çalışması.

Saygılarımla,
 
4-20mA şeklinde bilgi akım ile taşınıyorsa kablo boyu problem yaratmaz. İstediğin uzunlukta kablo kullanabilirsin. Uzun kabloda direnc artsa bile akımı sabit tutmak için sürücüler voltajı arttıracak ve kablo boyunu kompanze edecektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,240
Mesajlar
934,709
Kullanıcılar
453,457
Son üye
kemli

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst