Merhabalar,
PLC programlamayı ilk Telemecanique ile öğrenmiştim (PL7 V4 ilk çıktığı zaman, henüz Türkiye'ye gelmemişti) Siemens ile PLC programlama tarafında ciddi bir çalışmam olmadı, sadece SIEMENS ile RK512 protokolü ile haberleşen uygulamalar yaptım. OMRON ile hem PLC programı hem de OMRON ile haberleşen PC programı yazdım.
Telemecanique içerisinde yer alan ekran görüntülerini de PLC ye yükleme işlevi çok güzeldi, uzun yıllar bir çok PLC nin comment leri bile PLC ye yükleyemediği düşünüldüğünde gerçekten çok iyiydi.
Siemens in görebildiğim avantajları:
- Hiç Input / Output yandığını görmedim, OMRON da gördüm.
- Motor kontrolü konusunda çok iyi
Ancak OMRON ile karşılaştırdığımda dezavantajları daha çok
- OMRON un çok eski modellerine bile, tek bir satırı canlı olarak düzenleyebiliyorsunuz. Tüm programı değil, sadece değişen satırı çok kısa bir sürede yükleyip işleri aksatmadan devam edebilyorsunuz.
- OMRON bağlantı kablosu konusunda hiç nazlı değil, standart tip kablolar var, gerekirse DB9 ile kablonuzu kendiniz yapıp bağlanabilirsiniz.
- OMRON ethernet ile haberleşme konusunda daha üstün.
- OMRON dokümentasyon konusunda SIEMENS gibi karakutu değil. SIEMENS ile yaptığım bir projeden bahsetmek istiyorum. Üretim hattı ürün izlenebilirliği ve üretim yönetimi projesi. Üretim hattı üzerinde bazı noktalarda PC ler olacak ve veritabanından okunan bilgilere göre ürünlere yön verilecek. PC - PLC haberleşmesi gerekiyor. SIEMENS her şeye ayrı para istiyor. Yazılım lisansı çok fazla. Ve güvenilir değil, psikopatça bir lisans yönetimi var, her an bilgisayarımdan elini ayağını çekip yüz üstü bırakabilir. Türkiye olsa yine bir ölçüde destek alınır ama sistem Rusya da çalışacak, yeri geliyor vida bile bulunmuyor.
Bu nedenle RS232 üzerinden RK512 protokolünü kullanmaya karar verdik. Bir yerlerden protokol dokümanı bulduk. Protokol tasarımı rezalet, çok saçma bir haberleşme protokolü var. Dokümana göre programı hazırladım ama çalışmıyor, bir yerde kilitlenip kalıyor. Sonra RK512 ile çalışan başka bir program bulduk, Portmon ile onun kullandığı protokolü inceledik ve dokümanda hiç bahsedilmeyen ek iltişimler bulduk. Sonra haberleşmeyi sağladık ama protokolün tasarımı nedeniyle çok yavaş çalıştı.
Sonra hiç beklemediğimiz bir şey oldu, SIEMENS data bloklarının içerisinde herhangi bir byte 10 ise SIEMENS haberleşmesinin çöktüğünü gördük. Çünkü 10 NACK anlamına da geliyordu! Sonra bütün yazılım tasarımını değiştirip 10 kullanmayacak şekilde programı yeniden değiştirdik. Sayıları ASCII olarak alıp verdik, SIEMENS tarafında tür değişimi için bir sürü kod bindi. (Düşüncem: RK 512 protokolünü ve o cihazı stajyere versen daha iyi tasarlardı, SIEMENS böyle bir ürünü nasıl piyasaya sürdü bilmiyorum)
- Teknik destek: Bütün bu yukarıdaki maceraları niye yaşadık ? Teknik destek yoktu. Siemens alt seviyede dokümentasyonu açmıyor, açsa da bilinçli bir şekilde yanlış (eksik) bilgi veriyor. Amaçlarının program satmak olduğunu düşünüyorum. Belki de bu sadece Siemens Türkiye ye ait bit yaklaşımdır, biraz şimarıklık var, 'nasıl olsa yapamayacaksınız, gelip bizden o programları da, kabloları da çatır çatır alacaksınız' davranışı var.
OMRON ise tamamen açık. OMRON daki dokümanlar ile yapamayacağınız hiç bir şey yok, çok yeterli ve anlaşılır (Belki de problem bendedir, Japon İngilizcesini anlayabiliyorum ama Alman İngilizcesi hiç anlaşılmıyor) Örneğin OMRON ile RS232 üzerinden de, Ethernet üzerinden de haberleşen ActiveX komponentleri yazdım, tamamen dokümana bakarak yazdım ve çalıştı.
SIEMENS in fiyat / performans oranını yüksek buluyorum ancak zorlu şartlarda çalışacak (çok yüksek - düşük sıcaklık, değişken voltaj, elektromanyetik gürültü vs) bir sistem olacaksa SIEMENS düşünülebilir.
Bunun dışındaki projeler için tercihim OMRON.