NH sigorta-w otomat farkı

promete1

Üye
Katılım
10 Mar 2008
Mesajlar
115
Puanları
1
Kompanzasyon panosunda NH Sigorta kullanılması yerine W-otomat kullanılmaması sebebi hakkında net bilgiye sahip olan var mıdır?
 
Kompanzasyon panoları,genelde,ana pano içerisindedir.Ana panodaki kesme güçleri,genelde yüksek olur ve özel seçim yapmadığınız takdirde,piyasadaki W otomatların kesme güçleri 10 kA den fazla değildir ( 35 kA de bulunmaktadır ).Özel trafolu sistemlerde,bu seçim çok önemlidir.Şebekeden beslenen sistemler için,10 kA W otomatlar kullanılabilir olmasına rağmen,özel trafolu sistemler için,özel W otomat seçilmiyor ise ( genelde, fiyatları yüksek olduğu için ),NH Sigorta kullanılmaktadır.Ana pano üzerinde,bara geçişli kompanzasyon sistemleri,kompanzasyon ünitesinin,kablolu geçiş yapılarak ana panodan uzaklaştırılması ! halinde,NH sigorta yerine W otomat kullanılabilir !NH sigortalı sistemlerde,sigortalardan bir tanesinin atması durumunda,kompanzasyon sisteminin çalışması sıkıntıya girmektedir! Bu mahzuru ortadan kaldırmak için,trifaze kondansatör guruplarının,trifaze koruyucular ile korunmasına gayret edilmelidir.
 
Son düzenleme:
birde trifaze kondansatorlerde 2 faza kalma olayi olmadigi icin fazlardan biri atsa dahi diyer ikisi devrede kaliyor sanirim.
3x50A bir w otomat bir fazdan dolayi atarsa diyer 2 fazda devreden cikiyor
 
birde trifaze kondansatorlerde 2 faza kalma olayi olmadigi icin fazlardan biri atsa dahi diyer ikisi devrede kaliyor sanirim.
3x50A bir w otomat bir fazdan dolayi atarsa diyer 2 fazda devreden cikiyor

Bahsettiğiniz olay kompanzasyon sistemi için avantaj olarakta dezavantaj olarakta yansır dengeyi bozar, 3 fazlı kondansatör sigortalarından atıyorum R faz sigortası attığında R fazı kompanze edilemeyeceği için R fazına ait monofaze kondansatörü röle devreye sokacaktır yani bozulan dengeyi toparlamaya çalışacaktır bu arada dengesiz yüklenmeden R fazına daha fazla kondansatör ihtiyaç olduğunda R fazına ait başka tek fazlı kondansatör yok ise sıkıntı başlar. Başka açıdan baktığımızda tam yükte çalışan sistemde 3 fazlı bir grubun komple gitmesi daha büyük sıkıntı yaratabilir.

Bıçaklı Sigorta tercih edilmesinin nedeni şudur: Kompanzasyon sistemi yani kondansatörler trafo yakınına tesis edildiğinden ve patladıklarında yüksek kısadevre akımına neden olduğundan tehlike arz eder. Fahri beyin bahsettiği 10kA'lik bir w otomatın olduğu yerde 100kA'lik bir kısadevre sigortanın patlayarak! açmasına ve yangın çıkarmasına neden olabilir,bıçaklı sigorta kısadevre kesme kapasitesi 120kA değerlerindedir,ayrıca yapı olarakta patlamaya,yangına sebep olmayacak şekilde dizayn edilmiştir. Kondansatörün patlaması başlı başına zaten büyük sıkıntıdır. Alçak gerilim dikey tip yük ayırıcı tercihinin diğer sebebleri plastik muhafaza ile müdahalenin kolaylığı ve sistemin ucuza mal oluşudur.
 
Son düzenleme:
Birde anlık yüksek akım çeken cihazların olduğu yerde bıçaklılar daha uygun diye hatırlıyorum. Normal çalışma akımının X katı kadar ilk çalışma akımı çeken cihazlar sigortayı hemen attırabilir. Bir anormal durum olarak algılanılabilir. Ve içindeki kuartz kum dan ötürü yangın çıkma olasılığı da az olur kanımca...
 
Ana pano üzerinde,bara geçişli kompanzasyon sistemleri,kompanzasyon ünitesinin,kablolu geçiş yapılarak ana panodan uzaklaştırılması ! halinde,NH Sigorta yerine W otomat kullanılabilir !
e peki kısa devre kesme kapasitesine noldu böyle olunca? kabloyla hemen yan panoya geçince bu riskler ortadan kalkmıyor ki
burayı biraz açabilir misiniz
 
birde w otomat kullanmak 3 fazlı oldugundan bir avantaj olarak burada önümüze geliyor yoksa işin bir de maliyet yönü mü var ben genelede nh sigortalı görüyorum. w otomat ile dahamı ucuza geliyor diye acaba bu şekilde yapılıyor?
 
Kompanzasyon panosu barasında,kablo kesitine ve uzunluğuna bağlı olarak,kısa devre akımı düşer ! Kompanzasyon tesislerinde,maliyet 2. pilanda olmalıdır.İlk cezada ! tasarrufunuz !gider.
 
bunun hesabı yapılıyormu özel mesajda dediğiniz gibi kısa devre hesabı pek gelmiyorda projelerde ancak gerilim düşümü ve ısınma kontrolü
 
Aslında,projelerde,Sigorta ve şalterlere ait kısa devre değerleri gösterilmelidir.Projeyi,ressamlar çizdiği ve
imzalayanlar fazla ilgilenmediği ! için,kararı enstalatör veya panocu veriyor.Haliyle de,panolar ,genelde
hilkat garibesi oluyor.Tekniğine uygun pano 2-3 kat maliyetli olduğundan da ,uygun seçilmeyen malzemeler ile yapılmış panolar,bir süre sonra ya yeniden yapılıyor veya mevta oluyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Mesajlar
930,683
Kullanıcılar
452,682
Son üye
ugurcankut1

Yeni konular

Geri
Üst