kusura bakmayın, saygısızlık yaptıysam affedin fakat burada benim hakkım istediğim soruyu sorabilmektir. isteyen yardım eder isteyen yardım etmez o ayrı konu yani kimseyi yardım etmedi diye suçlayamam. fakat sorduğum bir soru üzerine tersleyici bir cevap alınca o an öyle yazma gereği duydum. bilgi konusunda şüphem yok eminim tecrübe ve bilgi olarak siz hocalarım benden çok yukarıdasınız, öncelikle bunu belirteyim.
şuan değişik pcb basma yöntemleri arıyorum,az maliyetli, kaliteli hangisi olur diye deneyip fikir almak istiyorum. bunun için cnc ve direk yazıcı çıktısı almakla ilgili değişik kaynakları uzun uzun inceledim.
bir projeye başlayınca bu uzun süren ufak adımlarla başlanan bir iş oluyor genelde. amacım kimseye saygısızlık etmek değil ama internette şu tarz konuşmalarla karşılaşınca, insanın bu uzun süre boyunca uğraşacağı projeye olan şevki kaçıyor. mesala birisi diyor ki "şunu şöyle şöyle nasıl yaparız?", alta 30 tane cevap yazılmış bunların 25 i "onla uğraşma git hazırını al şurada satılıyor yapamazsın beceremezsin vs". ben şunu diyorum, eğer bana, dolayısıyla bu tarz bir projeyle ilgilenip bu konuyu okuyan herkese yararım dokunsun diyorsanız bilgi verin. yani ben bu konuyu açıyorsam eğer bu demektir ki ben böyle bir proje yapmak istiyorum, bu yapılamaz diye alaycı bir üslupla eleştirmek asıl saygısızlıktır bence.
cnc konusuna gelince; ben uzun süre bilgisayar yazılımlarıyla uğraştım. birşey yapıp başardığımda bunu internete dağıtırım herşeyiyle, isteyen alıp faydalansın. ben bunu yapıyorum, diğer insanlardan da aynılarını bekliyorum. tabi kimse emeğini paylaşmak zorunda değil ama yapılmak istenen şey bütünüyle ortada olmayınca bu konuyla ilgisi olmayanlara zor görünüyor ben bunu yaşadım, kendim başardığımda da hep paylaştım bu yüzden. yani cnc ile ilgili sürücü devresi şöyle, mekanik katı şöyle vs diye kaynak var evet. ama şunu sormak lazım bu kadar kaynak var demek ki çok insan bunu yapmış. kaç tanesi nasıl yapıldığını adım adım herşeyiyle anlatmış? bunu yapan kişinin en fazla yarım saatini alır böyle bir tam kaynak sunmak diğer insanlara. adım adım izlenecek yollar olsa şuan başlarım cnc yapmaya. bana engel sadece maliyet çünkü ne yapacağınızı bilmediğiniz zaman, kesin yapabileceğinizi de bilmiyorsunuz. türkiye şartları malum, yeri geliyor 2-3tl ye kıyıp almıyoruz birşey. en az 200-300tl gibi bir maliyet isteyen bir projeye gideceğin yolu bilmeden girmek herkesin harcı değil, maddi kaynak isteyen bir yol bu.
son olarak amacım saygısızlık etmek değil gerçekten, sadece ortaya birşeyler çıksın amacıyla zamanınızı alıyorum. yabancı sitelere bakıyorum adamlar neler neler yapıyor bizim ülkemizde hiçbirşey yok onlara kıyasla. yapılmıyor mu? yapılıyor hem de neler yapılıyor türkiyede ama böyle paylaşılmadığı gibi bir de engel olununca sert tepki gösteriyorum istemeden.
kazımuğur hocam kusuruma bakma sert eleştirim için
ayrıca
tyildizak kopya kağıdının asite dayanıklı olduğunu söylediğin için sağol bu gerçekten işime yarayacak. yazım biraz uzun oldu, bilgisayarla çok uğraştığımdan farkına varmadan böyle çok yazıyorum, okuyacak arkadaşlara sabırlar
herkese saygılar