Og Hücrede Gerilim Yükselmesi

baybars

Üye
Katılım
16 Nis 2007
Mesajlar
253
Puanları
1
Yaş
40
Şu an çalışmakta olduğum hes de generatörlerin reaktif güç üretim testlerinde bir sorunla karşılaştık fikirlerinize ihtiyacım var.

Üretim tesisimizdeki hücreler 33kv ya göre dizayn edilmiş ancak bizim hat gerilimimiz 34.5 olduğu için halihazırda 33/6.3 olan yükseltici trafolarımızın kademesini 34.6/6.3 olarak değiştirdik.Generatörümüzün 6.3kv olan çıkışı cosfi yi 0.85 çekmeye çalıştığımızda 6.7kv lara varıyor ve benim og hücrelerimdeki bara gerilimim 36 kv lara dayanıyor.

Zaten 33 kv ya göre dizayn edilmiş hücrelerimdeki akım ve gerilim 36-37 kv gerilim yükselmesiyle patlama riskiyle karşı karşıya kalmış olmuyor mu?

En azından ben böyle olacağını düşüyorum ama ne firmaya iş yapan taşaronlara nede mühendislere bunu anlatamıyorum.Ben mi yanılıyorum yoksa onlar mı?
 
Bahsettiğiniz hücrelerin anma gerilimi 36 KV,test gerilimleri 75-80 KV tur ( hemen tüm firmaların ).Endişe edilecek bir durum yoktur.
 
Anma gerilimi 36kv oldugundan dolayı bu seviyeye kadar herhangi bir sıkıntı olmaması gerekmektedir. Fahri Bey'in dediği gibi şebeke dayanımlı test gerilimi 70kV 'da 1 dakika boyunca yapılmaktadır. sürekli çalışmalarda 36kV'un asılmasını tavsiye etmem acıkcası. Sonuçta bircok akım ve gerilim trafoları kalitesiz yapılmakta ve bu tur gerilim yükselmelerinde dayanamamaktadırlar. O yuzden sınır degerler arasında tutulması daha uygun olacaktır.
 
Akım ve gerilim trafolarının riske edilmemesi amacıyla ünitelerin reaktif çalışmaması kararı alındı.
 
Akım ve gerilim trafolarının riske edilmemesi amacıyla ünitelerin reaktif çalışmaması kararı alındı.


33/kök3 gerilim trafosu 34,5kv ta çalışır tecrübe ile sabit.... siz 36kv derseniz ozaman gerilim trafosunu üzersiniz :D kaldıki modüler hücreler zaten 36kv
 
Sayın BAYBARS genaratörlerinizin karakteristik yüklenme eğrisinde ne kadar + ve - reaktif yük alabileceği belirtilmiştir.Aynı şekilde çıkış trafonuzun teknik verileride buna uygun seçilmiştir.Arkadaşlarında belirttiği gibi 33.3kv trafonuzu 34.5 kv ya yükseltmenizde bir sakınca yoktur.Puan satleri ve yaz mevsimindeki çalışmalarda voltajlar düşeceğinden dolayı.YTM sizden + mvar yada kvar da çalışmanızı isteyebilir,böyle durumlarda genaratör yüklenme eğrinize ve ana trafonuzun kapasitesine ,sargı sıcaklığı,yağ sıcaklığı değerlerine göre kontrollu çalışırsınız.Sistem voltajı yüksek olduğu durumlarda - mvar da (düşük ikazda ) çalışıp sistem voltajını düşürmede yardımcı olmanızıda isteyebilir.Bu yazdıklarım 150 mw ve 15000volta 380.000 volt çıkışlı trafo ile üretim yapan santrallar için geçerli , yaklaşık sizin içinde geçerlidir diye düşündüm.Hayırlı işler.....
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,379
Mesajlar
936,521
Kullanıcılar
453,704
Son üye
725malatya725

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst