OG PROJESİ

LaZoNi

Üye
Katılım
21 Eki 2008
Mesajlar
66
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar yolun karşısında 15mt. uzaklıktaki bir OG hattından enerji alıp 100 kVA'lık trafo direği dikeceğim..Yani arada herhangi bir direk yok,direkman trafo direği olacak.Çünkü TEDAŞ OG hattı yolun tam karşısında.Tedaş buna müsaade etti(havai hat) fakat OG projesini nasıl yapacam.Hangi hesaplamaları yapacam.Swallow iletken kesiti nasıl belirlenecek?OG patronları neye göre belirlenecek?Parafudr hesabı var mı?Yani sayaca kadar olan hesaplamalar konusunda acil yardım bekliyorum.

"acil" olarak konu başlığı açmak yasaktır!!!!
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Proje dosyası içinde olması gerekenler;

1- Proje açıklama raporu
2- Enerji müsaadesi
3- SMM ve Büro Tescil belgesi
4- Trafo gücü hesabı
5- Kompanzasyon hesabı
6- AG Kabloları gerilim düşümü hesabı
7- AG Kabloları ısınma kontrolü hesabı
8- Direk ve travers listesi
9- Keşif
10- OG-AG Tek hat şeması
11- Vaziyet planı

Tarfonuz 100kVA olduğundan trafo direğiniz demir olacaksa T15 olarak seçmeniz gerekir. Yol atlaması var diyorsunuz, eğer bu yol devlet karayolu ise atlamayı çift gergi K1 izolatörlerle yapıcaksınız. İletken swallow seçilir, Trafo direğinde trafodan önce harici sigortalı topraklı ayırıcı olacak ve OG patronları 6A olması gerekir. İniş kablo kesiti 3x50+25 mm2 NYY olacaktır. Panoda mühürlü ölçü bölümü içerisinde sayaçtan önce 3-5 kVAr arasında sabit kondansatör koymanız gerekir, ölçü akım trafolarınız 150/5 cl. 0.5 bakanlık mühürlü sayacınız 380V X/5 sayaç, ana şalteriniz 3x160A TMŞ olmalı. Kompanzasyon hesabında bulduğun kVAR 'a göre de otomatik kompanzasyon panosu tesis etmeniz gerekecektir.

Bu yazdıklarım bizim bölgede projede ve uygulamada istenen şeylerdir, birçoğu her bölgede aynı olmakla beraber bazı yerlerde farklı şeyler de istenebilir.En doğrusu proje onayını yaptıracağınız ilgili TEDAŞ'a gidip bu bilgileri oradan almaktır. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.
 
Çok teşekkür ederim.Bunlar bana çok yardımcı olacak.Sayende çözdüm sayılır.

Trabzon TEDAŞ farklı bi uygulamaya geçti.Enerji müsaadesinden önce AG projesi çizilecek ve EMO'dan onaylanacak.Sonra TEDAŞ'a dilekçeyle beraber verilecek.Enerji müsaadesi verildikten sonra bu sefer OG projesi EMO'dan onaylanıp TEDAŞ'a kabul için sunulacak.Çok saçma değilmi?Ben trafomu ne alırsam alayım ne farkeder.Hem ben trafoyu şantiye için kuracam.Düşünsenize vinçler,asansörler,hıltılar,matkaplar,bilgisayarlar ve daha niceleri...Ben bugün vinci kullanacam ama yarın kaldıracam örneğin.Hiçbiri sabit kullanılmayacakki.

Arkadaşlar direk ve travers listesi varmı sizde?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
129,440
Mesajlar
926,774
Kullanıcılar
451,996
Son üye
Mucothex

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst