OG trafo kesicisi açma problemi

Olmaz. 3 fazdanda o sırada akım geçer. Roleden okunan o andaki etkin akım değeridir. O fazdanda akım çekilir. Neden 0 olsun?
 
Sistem normal haldeyken (arıza yokken) toprak rölesinden akım geçmez. Aşırı akım bobin uçlarından(akım trafosu sekonder çıkışları) her zaman akım geçer. Arıza anında bir kısım akım toprak üzerinden devresini tamamladığı için değerlerin bu şekilde dengesiz olması gerekir ki toprak rölesi çalışsın. Değerlerde anormal bir durum gözüküyor. Faz-toprak kısa devresi olmuş. TEİAŞ TM'deki akım sınırlayıcı röle kısa devre akımlarının aşırı yüksek olmasını önler. Toprak röle akım TEP'leriniz kaç?
 
Sistem normal haldeyken (arıza yokken) toprak rölesinden akım geçmez. Aşırı akım bobin uçlarından(akım trafosu sekonder çıkışları) her zaman akım geçer. Arıza anında bir kısım akım toprak üzerinden devresini tamamladığı için değerlerin bu şekilde dengesiz olması gerekir ki toprak rölesi çalışsın. Değerlerde anormal bir durum gözüküyor. Faz-toprak kısa devresi olmuş. TEİAŞ TM'deki akım sınırlayıcı röle kısa devre akımlarının aşırı yüksek olmasını önler. Toprak röle akım TEP'leriniz kaç?

bahsettiğim yer bir Hidroelektrik santrali. hocam sepam s42 kullanıyoruz. Bilginiz var mı sepamlar hakkında?
 
Sepam Mepam rölelerin hepsi aynı mantıkla çalışır. Sepam röle hakkında bilgim yok ama röleler üç aşağı beş yukarı aynı özelliktedir.
 
Bir kesicinin; koruyacağı devrenin enerjisini kesmesi için(aşırı akım, kısa devre akımı gibi akım kaynaklı hatalarda sistemi korumak içim) ihtiyaç duyulan elemanlar, akım trafosu ve röledir. Burda önemli olan noktalar;

1-Akım trafosunun polaritesi
2-Kullanılan rölenin nereyi koruyacağı(Dağıtım Hattı, trafo, motor)
3-Kullanılan rölenin ayarları

1-Akım trafosunun polaritelerinden birinin yanlış bağlanması durumunda dengeli faz akımları için toplam akım sıfır olması gerekirken ters bağlantı nedeniyle toplam akım 2xIn olacaktır.(Vektörel toplam). Eğer rölede toprak aşırı akım koruma varsa hata olmamasına rağmen aşırı akım topraktan açma gerçekleşecektir.
Önemli Not: Toprak hatası aslında faz dengesizlik hatasıdır. Bu dengesizliğin fazlardan herhangi birinin toprakla teması sonucunda mı oluştuğu yoksa faz akımlarının dengesizliğinden mi oluştuğunu bakmak gerekir. Bunu ayırt edecek yol sistemde akımı kaydeden bir cihazdan değerlere bakmak olacaktır. Böyle bir kaydedici yoksa tespit yapılamaz diye düşünüyorum.

2-Kullanılan röle bir trafoyu koruyacaksa toprak akımından açtırmaya gerek yok diye düşnüyorum. Şöyle düşünün. Bir trafoyu korumak için sigorta kullanıldığında sigortalar her fazı, aşırı akım ve kısa devreye karşı korumaktadır. Akım dengesizliği durumunda röledeki gibi koruma gerçekleşmez. Aslında kesici ve röle kombinasyonu bizim ayarlarını yağtığımız bir sigortadan başka bir şey değildir. Havai hatlar ve kablolar için toprak aşırı akım(benim deyimimle dengesizlik akımı) gereklidir. Çünkü en olası arıza hattın kopması yada kablonun hasar görmesidir.

3-Röle koordinasyonunun sağlanamamasındaki önemli nedenlerden biri de dengesizlik akımının yanlış ayarlanıyor olmasıdır. İndirici merkezden DM'lere(Dağıtım Merkezlerine), DM'lerden KÖK'lere(Kesicili Ölçü Kabinleri), KÖK'lerden
kullanıcı trafolarına kadar röle kullanılmaktadır. Burda röleler genellikle toprak aşırı akım yada toprak kısa devreden açma yapmaktadır. (Bu konu biraz daha zihnimi topralamyı gerektirdiğinden kısa kesiyorum.)

Bütün bu bilgilerden sonra sorununuz dengesizlik akımıdır. AG tarafından ölçülen akımlardan L1 fazının akımı(870 A) diğer akımların(449,518) nerdeyse 2 katı bir akımdır. Bu akımları vektörel olarak topladığımızda toplam akım sıfır olmayacaktır. Kaldıki L1 fazından 870 A'lik maksimum akım aktığında diğer fazlardan yukarıdaki akımlardan daha düşük akımlarda akması muhtemeldir.(Her faz ayrı ayrı kayıt ediliyorsa). Bu akımların OG'ye(34,5 kV gerilimle beslenniyorsunuz) yansıması(L1=10,12 A, L2=5,22 A, L3=6,02 A) olacaktır. Bu akımların 50/5 trafodan sonraki değerleri 1,012, 0,522 ve 0,602 A olacaktır. Ayarlanan toprak akımı 0,522 ile 1,012 arasında ise açma gerçekleşecektir.

Umarım yanılmıyor ve yanlış bilgi vermiyorumdur.
iyi çalışmalar.
55c5c878-b3b5-4636-a8cd-ecf4991a6055.jpg



merhaba,

Yapmış olduğumuz otoyol aydınlatma işinde özellikle yağmurlu hava koşullarında fotoğraftaki hata ile hücre açmaktadır. Fazları ölçtük , fazlar dengeli.
Bu problem ile karşılaşan var mı, nasıl çözebiliriz?


teşekkürler...
 
Röle set değerlerini gözden geçirin.Normal ise,zaman zaman,kısa devre ( sebebini bulmalısınız ) darbesi geliyor olmalı.Set değerleri , 51P den büyük olmalı !


Röle set değerleri normal, değerleri biraz daha arttırmayı denedik bu sefer de Tedaş bölümü attı. 5 trafo bölgesinden oluşuyor hat. Deneme amaçlı hattın bir bölümüne enerji verip diğer tarafları kapattık. Her durumda yine kesici açtı.
 
Siz,olması lazım geleni ayarlamalısınız.Sizin üstünüzdekiler,selektivite kurallarını uygular.
 
Merhaba Arkadaşlar ;
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu tarz arızalar,toprak dolaşması adı ile belirttiğimiz bir durumdur.Yani yakınlarda bulunan bir fider rolesinin arızadan dolayı açma vermesi ( toprak kısa devre ) ve başka bir kesicinin role teb ayarları bu roleden daha hassas olduğu için toprağa akan arıza esnasındaki akım arızalı olmayan kesiciye toprak üzerinden arıza göstergesi vermektedir.Çünki eger sizin sistemde bulunan bir arıza var ise ( hat havayi degil ise ) tekrar kapama yaptıgınızda kesicinin teorik olarak tutmaması gerekir.Aynı durum aşırı akımdan olmuş ise bunada demeraj açması denir ve hattı hapatınca tutar.
Bu sorunda %95 bu sebepten kaynaklanıyordur.
Hepinize yorumlarınızdan dolayı teşekkür eder,saygılarımı sunarım...
Bişi sorabilirmiyim kesicide anahtar tutukluk yapıyor bazen pozizyon değiştirmek için kolu takamiyorum bu neden olur
Schneider sm6-36 kesici yi açtım toprakladim tekrar kapamaya kalkınca anahtar dönmedi biraz zorlayınca anahtar döndü devreye alabildik bu neden olmuştur bir zararı varmıdır tşk ler
 

Forum istatistikleri

Konular
129,718
Mesajlar
929,229
Kullanıcılar
452,435
Son üye
Hilmi GÖKALP

Yeni konular

Geri
Üst