Bir kesicinin; koruyacağı devrenin enerjisini kesmesi için(aşırı akım, kısa devre akımı gibi akım kaynaklı hatalarda sistemi korumak içim) ihtiyaç duyulan elemanlar, akım trafosu ve röledir. Burda önemli olan noktalar;
1-Akım trafosunun polaritesi
2-Kullanılan rölenin nereyi koruyacağı(Dağıtım Hattı, trafo, motor)
3-Kullanılan rölenin ayarları
1-Akım trafosunun polaritelerinden birinin yanlış bağlanması durumunda
dengeli faz akımları için toplam akım sıfır olması gerekirken ters bağlantı nedeniyle toplam akım 2xIn olacaktır.(Vektörel toplam). Eğer rölede toprak aşırı akım koruma varsa hata olmamasına rağmen aşırı akım topraktan açma gerçekleşecektir.
Önemli Not: Toprak hatası aslında faz dengesizlik hatasıdır. Bu dengesizliğin fazlardan herhangi birinin toprakla teması sonucunda mı oluştuğu yoksa faz akımlarının dengesizliğinden mi oluştuğunu bakmak gerekir. Bunu ayırt edecek yol sistemde akımı kaydeden bir cihazdan değerlere bakmak olacaktır. Böyle bir kaydedici yoksa tespit yapılamaz diye düşünüyorum.
2-Kullanılan röle bir trafoyu koruyacaksa toprak akımından açtırmaya gerek yok diye düşnüyorum. Şöyle düşünün. Bir trafoyu korumak için sigorta kullanıldığında sigortalar her fazı, aşırı akım ve kısa devreye karşı korumaktadır. Akım dengesizliği durumunda röledeki gibi koruma gerçekleşmez. Aslında
kesici ve röle kombinasyonu bizim ayarlarını yağtığımız bir sigortadan başka bir şey değildir. Havai hatlar ve kablolar için toprak aşırı akım(benim deyimimle dengesizlik akımı) gereklidir. Çünkü en olası arıza hattın kopması yada kablonun hasar görmesidir.
3-Röle koordinasyonunun sağlanamamasındaki önemli nedenlerden biri de dengesizlik akımının yanlış ayarlanıyor olmasıdır. İndirici merkezden DM'lere(Dağıtım Merkezlerine), DM'lerden KÖK'lere(Kesicili Ölçü Kabinleri), KÖK'lerden
kullanıcı trafolarına kadar röle kullanılmaktadır. Burda röleler genellikle toprak aşırı akım yada toprak kısa devreden açma yapmaktadır. (Bu konu biraz daha zihnimi topralamyı gerektirdiğinden kısa kesiyorum.)
Bütün bu bilgilerden sonra sorununuz dengesizlik akımıdır. AG tarafından ölçülen akımlardan L1 fazının akımı(870 A) diğer akımların(449,518) nerdeyse 2 katı bir akımdır. Bu akımları vektörel olarak topladığımızda toplam akım sıfır olmayacaktır. Kaldıki L1 fazından 870 A'lik maksimum akım aktığında diğer fazlardan yukarıdaki akımlardan daha düşük akımlarda akması muhtemeldir.(Her faz ayrı ayrı kayıt ediliyorsa). Bu akımların OG'ye(34,5 kV gerilimle beslenniyorsunuz) yansıması(L1=10,12 A, L2=5,22 A, L3=6,02 A) olacaktır. Bu akımların 50/5 trafodan sonraki değerleri 1,012, 0,522 ve 0,602 A olacaktır. Ayarlanan toprak akımı 0,522 ile 1,012 arasında ise açma gerçekleşecektir.
Umarım yanılmıyor ve yanlış bilgi vermiyorumdur.
iyi çalışmalar.