OG yeraltı kablo 4 hat mı çekilir?

16'nın ne anlama geldiğini daha önce gençarkadaş görsel olarakta izah etmişti.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/3-1x120-16-xlpe.17947/
Tip1,tip2,tip3 diye bahsedilen yeraltı kablo serilme tipleridir. TEDAŞ'ın yeraltı kablo montaj usülleri kitapçığında belirtilmiştir.İsterseniz,ilgilenirseniz pdf dosyayı paylaşabilirim.

WALLA ÇOK SEVİNİRİM. GÜN GELİR LAZIM OLUR.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Verdiğim pdf dosya TEDAŞ'ın ''Elektrik dağıtım şebekeleri enerji kabloları montaj(uygulama) usül ve esasları'' kitapçığıdır. Burda YG ve AG kabloların yerlatına döşenmesiyle ilgili tüm detaylar mevcuttur. Uygulumada bu bilgilerden yola çıkarak Tip1,tip2,,, gibi standart uygulama tip çizimleri(kanal derinlik-genişlik-kablolar arası mesafe v.b.) oluşturulabilinir.
 

Ekli dosyalar

  • Elektrik Dağıtım Şebekeleri Enerji Kabloları Uygulama Usul ve Esasları.pdf
    743.2 KB · Görüntüleme: 4
Yedek kablo çekilmiş bir hat arızalandığı zaman ki kablo patlamasından bahsediliyor,
ciddi bir olay.Hangi kabloda elektrik yoksa onu devre dışı edip yedek kabloyu bağlayacağız sonra eve gidip rahatça uyku uyuyacağız.Ya sağlam kablolar da kısmi arızalanırsa,
birkaç ay sonra onlarında patlamayacağının garantisi var mı
Mutlaka kazı yapılıp bakılması lazım diye düşünüyorum.
 
Yedek kablo çekilmiş bir hat arızalandığı zaman ki kablo patlamasından bahsediliyor,
ciddi bir olay.Hangi kabloda elektrik yoksa onu devre dışı edip yedek kabloyu bağlayacağız sonra eve gidip rahatça uyku uyuyacağız.Ya sağlam kablolar da kısmi arızalanırsa,
birkaç ay sonra onlarında patlamayacağının garantisi var mı
Mutlaka kazı yapılıp bakılması lazım diye düşünüyorum.

söyledikleriniz doğru ama kulanılan kablonun bulunduğu konum ve durumu itibari ile çok acil müdehale şansınız olmuyor mesela benim başımdan böyle bir olay gerçekleşti çok çetin kış şartlarında anadoluda bir kayak merkezi karkalınığı 2m yedek oladığını düşünmek bile istemedim o an.öyleki o arazi tamamiyle askerinin kontrolünde bazı bölgelerine girmek için bayağı uğraşmanız gerek şuna da son olarak söylemek istiyorum arızalı kablo yedekle değiştirildikten sonra uygun zaman içerisinde de arızalı kablo tespit edilip bu sefer o yedek konuma geçiyor (tabi kablo özelliğinden ve uygunluğundan bir şey kaybetmemiş ise)saygılar
 
sevgili arkadaşlar + 16 xlp de toprak olarak kullanılan iletgen anlamına gelir
xlp kablolarında dış ızolenın altında kople sargı halındedır
kablo capına gore kalınlığı deişir ag.. kablolarındada notr olarak kullanılır
ornek:3X70+50
70 liklere r.s.t. enerji...50 yede notr verilir
xlpde ise notr deilde toprak bağlanır ...
 
çogunlukla 4 kablo cekılır yeraltı kabloları genellıkle yapım veya baska sebeplerden baslıklardan patlar.
eger hazırda 4 hattın hazır degılse baslık yapmak gıbı bır calısmayı gerektırır.
buda fab calısmaması demektır.
bu yuzden 4 hat cekılır ve hazırda tutulur.
 
Bahsedilen konu projelendirmeyle alakalı bir konudur. Proje mühendisi bakar ring hattına mı dahil oluyorum,yoksa dalbudak şebekenin bir kolumuyum? Beselenen yerin önemi nedir? hastane mi? ticaret merkezi mi?
Tüm bu veriler doğrultusunda kararını verir kabloyu yedeklimi çektirecek?, boru içinden mi kabloyu çektirecek? öyleyse ek odasının,kanalın ölçüsü ne olacak? güzergah yol altındamı kalıyor beton menfez mi olacak? yoksa yeşil alanmı toprak kanal mı olacak? tuvanen kanal mı olacak? Bunların hepsine karar verir.
3'mü doğru 4'mü doğru polemiklerine girmenin anlamı yok.
Size örnek vereyim bir hastane projesinde hastane besleme noktasına uzak olmasına rağmen hem besleme noktasından ringe dahil edildi yani çift devre çekildi hemde 1 devre (3 kablo) yedek çekildi ve bunun için ayrı hücre konuldu yani +1 devre tam tekmil yedekte hazır bekleyecek şekilde projelendirme yapıldı. Jeneratörüde yedekli olmasına rağmen.
Bu işler arz-talep ve gereklilikten doğar anlayacağınız.
 
Arkadaşlar yorumlarınız için teşekkür ederim.
 
Merhaba arkadaslar öncelıkle Paylasımlarınız ıcın herkese teşekkurederım. yedek kaplonun çekilmesi herzaman avantaj sağlayacagını dusunuyorum. Ben bir sure TEDAŞ araıada calısdım. Önemli bır yerde ve uzun bır yer hattında arıza oluşmuşdu. arıza acılen halletmemiz gerekiyordu. aklımıza ilk gelen Tedaşın yer aldı kablo arıza tespit aracını cagırmak geldı aradık bize en az 1 hafta sonraya gün verdiler. olacak şey değildi bizim için. En sonun da en acıl olarak Nötr kablosunu faz olarak kullandık Topragı ıse Nötr. dabı sonrası sında en kısa zamanda arızayı bulup tamır ettık. Yani yer aldın da kablo araası aramak samanlıkta iğne aramak gıbı bırsey


Eklemem gereken; yer altın da kablo arası bulunmassı zor. Heleki hat uzun ise
 
Eğer bir ring Şebeke içerisinde değilsen kablo arızalarında arıza yapılana kadar enerjisiz kalmak istemiyorsan. Bir tane yedek kablo çekersin. Kablo arızalandığında hemen yedek kabloyla değiştirerek hattı beslersin.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,697
Mesajlar
929,063
Kullanıcılar
452,401
Son üye
begum_ovuc

Yeni konular

Geri
Üst