Olacak iş değil !

Türkiye yerli çip üretiminde kararlı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Yerli çip üretimi konusunda kararlıyız, bu konudaki çalışmaları başlattık" dedi.

thumbs_b_c_5c4e33b5aa6e9133fea17da6fe18447c.jpg


ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi ortaklığında temeli atılan, ülkenin ilk galyum nitrat temelli çip üretimi yapacak fabrikasından sonra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı önderliğinde Türkiye'nin ilk büyük ölçekli seri üretim kapasitesine sahip silisyum temelli çip fabrikası için çalışmalar başladı. Işık, çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Malezya'da AA muhabirine, Türkiye olarak, çip tasarımı yaptıklarını ancak şu ana kadar seri çip üretimi gerçekleştirilmediğini ifade etti. TÜBİTAK laboratuvarlarında çip üretildiğini vurgulayan Işık, "Fakat seri üretim yapabilecek bir altyapımız yok. Malezya ileçip üretimi konusunda işbirliği yapmak istiyoruz. Bundan dolayı Silterra ve MIMOS'u ziyaret ettik. Yerli çip üretimi konusunda kararlıyız, bu konudaki çalışmaları başlattık" diye konuştu.
Bu konuda yoğun çalışma yürüttüklerinin, açılacak fabrika için en doğru ölçeği belirlemek açısından Malezya'daki tesis gezilerini çok önemsediğinin altını çizen Işık, başka ülkelerde de incelemelerde bulunacaklarını dile getirdi.
Işık, hazırlık sürecinde yerli silisyum temelli çip fabrikası için en iyi ve uygun teknolojinin hangisi olduğuna karar vereceklerine belirterek, "Bundan sonra da inşallah ilk çip fabrikasını Türkiye'ye kazandırmış olacağız. Şu an için hazırlıklar sürüyor, gelişmeler olgunlaşınca ilk çip fabrikasının ne zaman açılacağını açıklayacağız" ifadelerini kullandı.

"Çip üretiminde en ekonomik teknoloji, silisyum"

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Bahadır Tunaboylu da dünyada çip üretiminde tercih edilen silisyum, galyum nitrat ve galyum arsenitten olmak üzere 3 hammadde bulunduğunu ancak en yaygın kullanılanın silisyum olduğunu söyledi. Galyum nitratın en çok LED lamba ve sensör çiplerinde kullanıldığını belirten Tunaboylu, silisyumun ise bilgisayar, cep telefonu, hafıza çipi, dedektör ve amplifikatörler (yükselteç) gibi çok sayıda ürün çeşidinde kullanıldığını ifade etti.
Tunaboylu, bu alanda Malezya'nın da entegre devre, paketleme ve Elektronik endüstrisi bulunduğunu anlattı. Silterra'nın da bu konuda dünyada önemli oyunculardan olduğunu belirten Tunaboylu, "Silisyum, dünyada çip üretiminde kullanılan en olgunlaşmış ve en ekonomik teknoloji. Dünyada üretilen çip, işlemci, hafıza ve cihazların yüzde 90 gibi çok büyük bir çoğunluğu silisyum tabanlı teknolojilerle üretiliyor. Türkiye'de bu konuda tasarımdan sonra aynı zamanda üretim konusunda da adımlarını atmak istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Silterra ve MIMOS

Çip Fabrikası Silterra, 1995'te kuruldu. Dünyanın 15. büyük silikon entegre devre üreticisi haline gelen Silterra, 2001-2013 yılları arasında 2 milyar dolarlık ihracat yaptı. Üretimin yüzde 99'unu ABD, Avrupa, Çin, Tayvan ve Kore'ye ihraç eden fabrika, ilk defa 2001'de silikon levha üretmeye başladı ve şu anda ayda 30 bin silikon levha imal ediyor.
Bilgi İletişim Teknolojileri Ulusal Araştırma Merkezi MIMOS ise 1984'te kuruldu. Enformasyon teknolojileri üzerine çalışan MIMOS, Malezya'nın Milli Ar-Ge Merkezi olarak hizmet ediyor. Ülkelerindeki kurumların bilgi güvenliği açıklarını tespit ederek o yönde üretim yapan MIMOS, cihaz ve yazılım geliştiriyor.
 
Hem de 1936 da..
Soy adı neden Demirağ ?

Ah bir de " "bizim" partiden " olsaydı ahhh .. sonuç başka türlü olurmuydu ???

evet nuri demirağ derim arabları daha niceleri...
türkiyenin teknolojik yönde gelişmesini istemeyen çok şerefsiz var maalesef ...
 
2011 yılında meteksan savunmada bir süre çalıştım mildar (milimetrik dalga radarı) projesinde arge de görev almıştım.o zamanlar arkadaşlarla aramızda yabancı menşeeli ic ler ile savunma projeleri nekdar doğru olur konusu konuşulmuştu. 3000$ a fpga alındığını biliyorum. dünya üzerinde söz sahibi olabilmek tam bağımsız olabilmek ancak teknolojiden geçer yoksa diplomasi yapmaktan başka seçenek kalmaz.çok geç kalındı çok... olsun zararın neresinden dönülse kardır.hayırlı olsun

savunma sanayi sektöründe mi çalışıyorsunuz * hocam bende Elektronik teknikeriyim hep savunma sanayinde çalışmak istedim .
 
Basından ..

Çip gelecek yerden destek esirgenmeyecek

Savunma, uzay, haberleşme ve enerji sektörlerinin ihtiyaç duyduğu yüksek teknoloji ürünlerinin üretileceği Türkiye'nin ilk çip fabrikası ekonomik yükü hafifletecek teşviklerle desteklenecek.

ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi ortaklığında çalışmaları sürdürülen Türkiye’nin ilk çip fabrikasında yılda 28 bin 800 galyum nitrat transistörlü tümleşik devre üretilecek.

Fabrika için 60 milyon 908 bin liralık yatırım yapılacak. Üretim sürecinde kullanılacak makina ve teçhizatların ithalatına 12 milyon 595 bin 308 dolar ödenmesi öngörülüyor.

Türkiye'de teknolojinin ve teknolojiye dayalı sanayilerin gelişimi açısından son derece önemli bir rol üstlenecek tesis, teşvik mekanizmalarıyla desteklenecek. Söz konusu yatırım için yüzde 90 vergi indirimi uygulanacak, yüzde 50 yatırım katkısı sağlanacak.

Tesis üzerindeki vergi yükü de büyük oranda ortadan kalkacak. Fabrika, KDV istisnası ve Gümrük Vergisi muafiyetinden yararlanacak.

Üretim 2016'da

AB-MikroNano Genel Müdürü Prof. Dr. Ekmel Özbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tesisin binasının tamamlanmak üzere olduğunu, temiz oda ve ilgili diğer ekipmanların da tesise yerleştirilmesiyle 2016 yaz aylarında çip üretimine başlayacaklarını belirtti.

Şirketin tesis dahil 30 milyon dolarlık bir yatırımla kurulduğunu dile getiren Özbay, şunları kaydetti:

"Şirketimiz üniversite-sanayi iş birliği açısından Türkiye’ye örnek olacak. Türkiye’de ilk kez bir üniversite elini taşın altına koyuyor ve üniversitede geliştirilen teknolojinin ticarileşmesi için sanayi ile beraber bu tür bir iş birliğine giriyor. 'Spin-off' olarak adlandırılan ve ABD'de sayıları on binleri bulan bu tür yüksek teknoloji şirketleri, Türkiye’nin kalkınması açısından çok önem taşıyor."

Geleceğin teknolojisi

ASELSAN ve Bilkent Üniversitesinin eşit ortaklığıyla kurulan ASELSAN Bilkent Mikro Nano Teknolojileri San. ve Tic. AŞ (AB Mikro Nano), Türkiye’nin ticari anlamda ilk çip üreten şirketi niteliğini taşıyor.

Türkiye, bu tesiste üretilecek galyum nitrat temelli çipler sayesinde savunma radarı, Elektronik harp, güç elektroniği, uzay teknolojileri, Elektrik iletim altyapısı, elektrikli araba, havacılık yüksek süratli tren ve 4G/5G cep telefonu sistemleri eşi stratejik teknolojiler üretebilen dünyanın 4. ülkesi pozisyonuna yükselecek.

Galyum nitrat üstün özellikleriyle bu alanda kullanılan diğer ürünlerden ayrılıyor. Galyum nitrat pazarının gelecek 10 yılda hızla büyümesi ve bu alandaki faaliyetlerin önemli ekonomik getirileri beraberinde getirmesi bekleniyor.
 
Sayın üyelerimiz bu güzel ve yararlı konunun kilitlenmemesi için lütfen siyasi içerikli konuşmalardan ve atışmalardan kaçınalım.
 
sayın aksi uyarınız için teşekkur ederım ama türkiyede neyı yapmaya başladıysak siyası yonden darbe aldık bu sefer inşallah eskı geleneğı bozacağız türkiyenın menfaatı ilk hedef olacak geçmışten bir örnek vereceğım nuri demirağ kayserıde uçak fabrıkasını koydu uretım başladı avrupaya ıhraç edıldı uçaklarımız kapatılmasındakı başrol oyuncusu adam kendı oğlu ortak edılmedı dıye fabrıkayı kapattırdı daha detayı siyasete gırer kapatıyorum
 
ortadoğu teknik universitesı bu işin içinde neden yok sadece odtu değıl türkiyede kalburustu universiteler neden destek olmuyorlar chip uretmek bir iki kişinin yapacağı tasarım değıl her universite bence kendı tasarımını yapabılecek tesise destek olmalı bir örnek göktürk 2 ortadoğu teknik hazırladı hiçmi ihtiyaç duyulacak chip yok o sistemı yaparken mutlaka vardır eğer chip üreteceksek temelde her universite elını temel taşinin altına koymalı sadece aselsan ve bilkentle bu ne derece yurur avrupada veya dunyada devletler ortak iş yapıyor daha verımlı gelır getırecek sistemlerde bizde universitelerımız bence birlık olmalı yardımlaşmalı bu konuda
 

Forum istatistikleri

Konular
129,852
Mesajlar
930,756
Kullanıcılar
452,706
Son üye
nurbay aktaş

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst