OLED TV ve Topraklama Hattı

joulneyder

Üye
Merhaba,

Samsung 65S90D OLED televizyon satın aldım. Bu televizyonun fişi eski televizyonların aksine toprak hattı içeriyor. Topraklamanın OLED televizyonlarda ekran yanığı vb. sorunlarla karşılaşılmaması için önemli bir durum olduğunu birkaç yazıda okudum. Evdeki prizin toprak-nötr arasındaki voltajın 0-1 V aralığında en sağlıklı topraklamayı işaret ettiğini fakat 4-5 V ‘a kadar kabul edilebilir olduğunu söyleyen yazılar da okudum. Multimetreyle ölçüm yaptığımda evdeki prizlerin nötr-toprak hattı arasında gündüzleri 3-5 V arası bazen anlık olarak 8-11 V değerleri gördüm. Geceleri ise 1.5-2.5 V arasında gelip gidiyor. Özellikle gündüz gördüğüm değerler pek iyi durmuyor. Yaklaşık 600 dairenin bulunduğu bir sitede oturuyorum. Siteye bakan elektrikçiyi çağırdığımda topraklamada bir sorun olmadığını bu değerlerin normal olduğunu ve bir sorun olsa kazan katında her daireye ait elektronik kartlar varmış ve bunlar çok değerliymiş bir şey olsa onlara olurdu gibi bir açıklama yaptı. Topraklamayı hiçbir şekilde düşürmenin bir yolu olmadığını söyledi. UPS ve akım korumalı cihazlarda bu topraklama sorununa çözüm olmuyor. Sizce televizyonu bu şekilde kullanmaya başlasam bir sorun yaşar mıyım? Veya varsa topraklamayı düşürmenin çok zahmetli olmayan bir yolu mevcut mu?

Merhaba,

Samsung 65S90D OLED televizyon satın aldım. Bu televizyonun fişi eski televizyonların aksine toprak hattı içeriyor. Topraklamanın OLED televizyonlarda ekran yanığı vb. sorunlarla karşılaşılmaması için önemli bir durum olduğunu birkaç yazıda okudum. Evdeki prizin toprak-nötr arasındaki voltajın 0-1 V aralığında en sağlıklı topraklamayı işaret ettiğini fakat 4-5 V ‘a kadar kabul edilebilir olduğunu söyleyen yazılar da okudum. Multimetreyle ölçüm yaptığımda evdeki prizlerin nötr-toprak hattı arasında gündüzleri 3-5 V arası bazen anlık olarak 8-11 V değerleri gördüm. Geceleri ise 1.5-2.5 V arasında gelip gidiyor. Özellikle gündüz gördüğüm değerler pek iyi durmuyor. Yaklaşık 600 dairenin bulunduğu bir sitede oturuyorum. Siteye bakan elektrikçiyi çağırdığımda topraklamada bir sorun olmadığını bu değerlerin normal olduğunu ve bir sorun olsa kazan katında her daireye ait elektronik kartlar varmış ve bunlar çok değerliymiş bir şey olsa onlara olurdu gibi bir açıklama yaptı. Topraklamayı hiçbir şekilde düşürmenin bir yolu olmadığını söyledi. UPS ve akım korumalı cihazlarda bu topraklama sorununa çözüm olmuyor. Sizce televizyonu bu şekilde kullanmaya başlasam bir sorun yaşar mıyım? Veya varsa topraklamayı düşürmenin çok zahmetli olmayan bir yolu mevcut mu?
Uçaklarda da toprak yok. :)
Nötür hattı gövdeye bağlı.
Topraklama kablosunun çapı ve uzunluğu kablonun direncini etkiler.
Yüksek akım geçince böyle yüksek voltajlar ölçülür.
Kaçak olmasa bu kadar artış olmazdı.
Birde topraklama kazıklarının çakıldığı toprak kuru ise direnç artar gene.
Gerçi ıslak oluncada artar yüksek akım geçince kaynayıp buharlaşıyor.

Nötür hattının uzunluğu kablo çapıda etkiler. Onu yazmayı unutmuşum. :)
Akım arttıkça toprağa göre voltaj yükselir.

Son düzenleme:
güzel insan, kendinize lütfen daha başka dertler bulun. benim evde ölçümüm 12 volt civarı. hiç derdim değil. teknolojik yeniliklerde kötü senaryo olasılıkları, hep olasılıklar üzerinedir. aynı şeyi ben dert ettim, değerli ustalarım bir yığın ölçüm tekniği gösterdi. volt değerini s*ktir et. şunu yap çalışıyorsa sıkıntı yok dediler. onu bile yapmadım. şimdi kış yağmur filan 12 voltlarda. yazın kurak 18-20 volta çıkıyor. evinizde mutlaka kakr (kaçak akım rölesi) vardır. o çalışıyorsa sıkıntı filan yoktur. bir de aklınızda olsun, ölçü aleti voltajı gösterir, ölü veya diri fark etmez. öyle her gördüğünüz volt değeri canlı filan değildir. (canlı insanı çarpar, ölü voltaj sadece görürüz ama hiç bir işe yaramaz. ne adam çarpar ne de lamba yakar. tabii biz burada test ederken adam değil lamba kullanıyoruz. 220 volt 100 watt akkor flaman lamba ile test. faz+nötr lamba yanar (normal) faz+toprak yanmaz (normal) nötr+toprak kaçak akım atar (normal) yanlış hatırlamıyorsam 7 watt akkor ampulde nötr+toprak atmaz (sağlıklı). içiniz rahat olsun. her şey normal.

Düşük / yüksek gerilim koruma fişprizlerinden kullanmanızda yarar var.Binanızda veya 300-400 metre yakınlarınızda paratöner varsa,bina girişinde ve dairenizde ( yoksa bile,daireniz için Tip 3 ) parafudr koruması yapılması gerekir.

Düşük / yüksek gerilim koruma fişprizlerinden kullanmanızda yarar var.Binanızda veya 300-400 metre yakınlarınızda paratöner varsa,bina girişinde ve dairenizde ( yoksa bile,daireniz için Tip 3 ) parafudr koruması yapılması gerekir.
Schineder apc akım korumalı priz aldım hocam. Fakat asıl tereddüt ettiğim şey yüksek akım veya gerilim gelip cihazın zarar görmesi değil. Oled Tvler doğası gereği organil bir yapıda ve birçok ledden oluşuyor. Cihaz kullanılmadığında bile ledler içinde statik bir voltaj oluyor ki bunu atabilmesi için iyi bir toprak hattı gerekiyor gibi. Aynı ölçüm aletiyle alt sokaktaki arkaşımda deneme yaptığımda 0.3-0.5 arası bir volt değeri alıyorum. Yani ölçüm olarakta bir yanlışlık olduğunu düşünmüyorum.

Schineder apc akım korumalı priz aldım hocam. Fakat asıl tereddüt ettiğim şey yüksek akım veya gerilim gelip cihazın zarar görmesi değil. Oled Tvler doğası gereği organil bir yapıda ve birçok ledden oluşuyor. Cihaz kullanılmadığında bile ledler içinde statik bir voltaj oluyor ki bunu atabilmesi için iyi bir toprak hattı gerekiyor gibi. Aynı ölçüm aletiyle alt sokaktaki arkaşımda deneme yaptığımda 0.3-0.5 arası bir volt değeri alıyorum. Yani ölçüm olarakta bir yanlışlık olduğunu düşünmüyorum.
Nötr toprak voltajının topraklamanın sıhhatiyle bir alakası yok .

Hocam neden o zaman şu aralıkta olmalıdır ikisi arasındaki gerilim tarzı bilgiler mevcut forumlarda. Kavram karmaşası yaşadığım bir nokta mı vardır ?
Yazdığım mesajda ben bir aralık belirtmedim. Son kullanıcı olarak bu değeri daha düşük değere çekebilmek için yapabileceğiniz bir müdahale yok . Çok kaygı yaşıyorsanız olması gereken önlemler yukarıda bahsedilmiş . Onlarda beni tatmin etmiyor derseniz ups üzerinden besleme yaparsınız . Kullanacağınız ups online olmalı . Offline hiçbir derde derman olmaz.

Son düzenleme:
APC,yıldırım darbesine karşıdır.Binanızda veya çok yakınınızda paratöner yoksa,lüzumsuz ! bir alettir.Diğer bahsettiğim önlemler ! gerekir.Anten girişinide,internet üzerinden ! yapmak daha sağlıklıdır.

APC,yıldırım darbesine karşıdır.Binanızda veya çok yakınınızda paratöner yoksa,lüzumsuz ! bir alettir.Diğer bahsettiğim önlemler ! gerekir.Anten girişinide,internet üzerinden ! yapmak daha sağlıklıdır.
Fahri Bey, “Düşük / yüksek gerilim koruma fişprizlerinden kullanmanızda yarar var.” bu mesajınızdan kastettiğiniz dediğim tarzda ürünler değil mi ? Ayrıca parafudr olayını anlayamadım. Gerekli olup olmadığına ve hangisi yaptırmam gerektiğine veya bunu yaptırırsam bahsettiğiniz prizlere ihtiyacım olacak mı ?

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,231
Son üye
Dmronr1

Yeni konular

Geri