simetrik olmayan beslemeden kasıt şudur: opampı sen +9v ve -9v olarak beslemişsin ya bende 0v ve 12v olarak beslemiştim haliyle çıkışında - voltaj görülemez. evirmeyen girişi kullanaraktan diğer işlemleri yapmak mümkün(çarpma toplama vs.)
örneğin toplayıcı opamp devresinde opampı 0 12v besle evirmeyen girişe 1v + 2v +3v toplattır. sonucun 6v çıkar. fakat 1v + 2v +3v +4v +5v dersen saturasyona ulaştığından idealde 12v görürsün. gerçekte ise 1-3v kadar daha düşük görürsün. sebebine gelince yarı iletkenlerin doğası gereğidir tıpkı diyotun üzerine düşen gerilim gibidir.
bant genişliğine gelince ses gibi alternatif bir sinyal veya sürekli değişim içeren bir dc sinyalde olabilir. girişe uygulandığında matematiksel olarak çıkıştan aynı sinyalin ölçeklisini vs almamız gerekli gerçekte farklı
bir bakıma buna opampın tepki hızıda diyebiliriz. benim 15khz lik kare dalgam çıkışta adeta sinüse sönmüştü
neyse konuyu bulandırmadan bant genişliğini "opamp bant genişliği" diye ayrıca araştırmanızı önererim.
son olarak gönderdiğim word dosyası ve proteus proje dosyalarını incelemediğinizi varsayarak. simülasyonda sorun yok gayet sağlıklı çalışıyor. belki siz kendi projelerinizi hatalı oluşturdunuz. atıyorum minres kılıfta 0,25w direnç yerine simülasyon özelliği olmayan bir kılıf res 5w gibi birşey eklemiş olabilirsiniz.
yükte ki ölçüm kastım: devreyi doğru şekilde kurun enerjilerinizi verin ve sadece çıkış voltajına bakmayın. örneğin düğme piliniz bitik 2,8v gibi bişeyler demiştiniz. bu boştaki gerilimi ise devreye bağladığınızda 0,3v görürseniz şaşırmayın. devreyi kurun devre çalışırken pillerin ürettikleri gerilimleri ölçün. bize bildirin yorumlayalım...
gene uzatmışım...
saygılarımla...