Belası neydi Suat.Benim eski tornamda kullandığım kart şuydu. Biraz belalı bir kart. Tavsiye etmem ama ebat ve fiyat bakımından fikir versin diye linkini ekliyorum: https://www.aliexpress.com/item/1KW...32433871732.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.qJm5XS
Abim kartın sürücüsü hakkında en ufak bilgim yok. Kartın kendi resmini paylaşmıştım.@window_s +1
Vazgeçirmek gibi olmasın ama kesinlikle daha pahalı olacaktır. Bir de tornayı CNC'ye çevirmeden önce bu haliyle iyice kullanmayı öğrenmek taraftarıyım. Yine de makine sahibi ısrar ederse diye kabaca malzeme listesi çıkarayım:
1- Spindle sürücü (tercihe göre):
1a- Asenkron motor + VFD (bu seçenekte devir okuma için sensörler kullanılır. En az 1 en çok 3 adet)
1b- Servo motor + servo sürücü (aslında step motor da olabilir ama spindle için servo çok daha iyi)
2- Z ekseni için 2005 vidalı mil, somun ve yataklar
3- X ekseni için 1205 vidalı mil, somun ve yataklar
4- Kontrol kartı. tercihe göre LPT, USB veya ethernet olabilir
5- Z ekseni için 8nm step motor ve sürücüsü
6- X ekseni için en az 5nm step motor sürücüsü
Bunlar aklıma gelen satın alınması gerekenler. Bir de dönüşüm için CNC'de kesilmesi gerekenler var. Mesela
1- Benim yaptığım gibi arabanın alt duvarlarının yerine kalın alüminyumdan parça kesilmesi gerekebilir.
2- Yatakların vidaları için tornanın sağı solu mükemmel paralellikte delinip kılavuz çekilmesi gerekir.
3- Takılacak spindle motoru için aparat kesilir.
4- Z ve X motorlarının montajı için aparatlar kesilir.
Aklıma ilk gelenler bunlar.
Eğer CNC'den şimdilik vazgeçip bu haliyle kullanmak için kart uydurma yoluna gidilirse:
Daha önce de sormuştum. Tekrar sorayım. Orjinal kart PWM sürücü mü? Öyleyse kartın giriş ve çıkışlarını listeleyebilecek olan var mı?
Piyasada satılan normal bir DC motor PWM sürücüsünde:
1- AC giriş
2- 0-10v analog giriş (potansiyometre için)
3- Bazılarında emniyet siviçleri için giriş var. Bazılarında yok.
4- DC çıkış
Tornanın orjinalinde ileri geri işini acaba kontaktörler mi görüyor yoksa kartın özelliği mi? Kartın özelliği ise çok pahalı kartlar dışında bu özelliği olan PWM sürücü görmedim. Eğer orjinal kartla aynı özelliklere sahip bir kart bulunamazsa, @Murat060606 'nın söylediği rakam bir DC motor sürücüsüne göre fazla ama tornayı ayağa kaldırmanın da en kolay yolu. Belki pazarlıkla 500-600 liraya alınabilirse bence makul. Bunu tornanın orjinal kartının kesinlikle arızalı ve tamir olması mümkün değilse diye söylüyorum. Tamir imkanı varsa bence kesinlikle önce tamir işi denenmeli.
Ah gündüz işten fırsat bulabilsem. Kartı söküp götürürüm. Bildiğim kadarı ile Konya sokak 200-300 metre yukarı soldaki bina üst katta parçacı var demiştiniz, Orada teknosat ve bahsettiğiniz parçacı vardı. Ama şimdi sadece 2 tane pc tamircisi kaldı. En son gittiğimde onlar bu binadan taşındı demişlerdi. Karşısındaki pasajda alt katta Anadolu Elektronik var. Çıkma v.s çok çeşit kart ve motorlar gördüm. Muhtemel onların tamir atölyesi de vardır. İşte zaman sorunu var. Pazar günleride hepsi kapalı.Nacizane Konya sokağı bir ziyaret et, eğer yaptıramazsan alternatif düşünelim.
@DiGiTaLmEn
Fotoğrafta sol tarafta alüminyum soğutucuya sabitlenmiş 5 tane siyah zımbırtı var. Mosfet midir nedir. En çok onlar yanıyormuş diye okudum. Alüminyum soğutucuyu söküp o elemanlara bir bakar mısın. Arkalı önlü dikkatlice bak bakalım.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?