Osiloskop ölçüm öncesi patlama ve prop kullanımı

Merhaba,dediğiniz gibi izolasyon trafosu olmadan,varyakın faz ve nötr çıkışlarıyla elektrik devresini besledim.Ve bu devre üzerinde düğüm gerilimleri ölçümü yaptım.Bu arada varyakın toprak çıkışı,evdeki toprak hattına bağlı.Osiloskopta evdeki prize bağlı,toprak kısmı evdeki toprak hattına bağlı.Geriliminilk oluştuğu yerde,varyak faz çıkışında ölçümü gayet güzel aldım.Diğer düğümlerdeki ölçümlerde mantıklı sonuçlar verdi fakat diğer yerdeki ölçümler bozulmalara uğradı biraz.

Aynı ölçümleri izolasyon trafosunun faz ve nötr çıkışlarıyla ve bu nötr çıkışını evdeki toprak hattına bağlayarak beslediğim elektrik devresinde yapınca bozulmalar olmadan net bir görüntü elde ettim.Osiloskop yine evdeki prize bağlı.

İlk deneyde bu bozulmaları nasıl engelleyebilirim.Varyak nötr çıkışına,varyak toprak çıkışını bağlarsam,sigortalar atıyor.Devreyi sadece varyak faz çıkışı ve varyak toprağı ile beslersem tehlikeli olabilir düşüncesindeyim.

Bu bozulmalara nötr hattındaki 200-300 mv lar mertebesindeki voltajların sebebiyet verdiği ihtimalinide düşünmekteyim.Ama çözüm lazım.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Nötr asla nötr değildir. Nötrün tam nötr olabilmesi için sıfırlanması (Üzerindeki potansiyel farklarının) gerekmektedir. Nötr üzerinde bulunan potansiyel farklar veya gerilim dalgalanmaları sistem zero point ile birleştirilmezse, bu bağlantıdaki tüm parazitik emisyonlar ölçü aleti tarafından algılanır. Ölçü aleti haricinde bir elektronik devreyi de etkiler.
Bozulmaları engellemenin tek yolu, sağlıklı bir sıfır noktasıdır. Tüm sistemin anahtarı budur. GROUNDING konusunu iyi anlamak gerekmektedir.
Devreyi toprak hattına bağlayarak, o noktayı sistem sıfır noktasına birleştirmiş ve voltaj dalgalanmalarını sıfırlamış oldun.
Varyak temelde 3 uçlu bir transformatördür. Bu transformatörün bağlantıları asla değişmemelidir.
Varyakın sistem toprağı esasen koruma amaçlıdır. Güç doğrultusunda bu toprak bağlantısı sağlıklı bir toprak hattına bağlanmazsa, varyakın parazitleri ve gerilim dalgalanmaları tüm ölçümleri karıştırabilir.
1 Varyakın faz nötr ve toprak bağlantısını doğru yap.
2 Varyakın bağlantılarını asla değiştirme. Fişi söküp taktığında bile bağlantılar değişecektir. Tek yönlü fiş ve priz kullan.
3 Varyakın parazitik emisyonları gücü ile doğru orantılıdır. Nötr ve Toprak hattı da bu güç doğrultusunda sağlıklı olmalıdır.
4 varyakın toprağı ile hiçbir devreyi ilişkilendiremezsin. O hat güvenli bir toprak hattına bağımsız bağlanmalıdır.
5 Varyakın nötr ucu bilimsel bir şekilde sistem sıfır noktasına (ortak toprak hattı) bağlanmalıdır. Bunun amacı nötrdeki potansiyel farkın sıfırlanması içindir.
Toprak hattı güvenilir değilse bu anlamsız olacaktır.
 
Ustad dediğiniz gibi,grounding konusu önemli konu,okullarda ve üniversitelerde fazla üstünde durulmuyor.Topraklama,sıfırlama bunlar farklı kavramlar.Dediğinize göre varyak üzerinde bulunan 3 çıkıştan faz,nötr ve toprak arasından nötr çıkışını sistem 0 noktasına bağlamam gerekli.Buda önceki mesajlarınızdan anladığım kadarıyla evde bulunabilecek en iyi sıfır noktalarından biri evdeki toprak hattı olmakta.Tabi gerçekten iyi bir toprak hattıysa.Bu arada varyak toprak çıkışı evdeki toprak hattına bağlı onu hiç ellemiyorum.

Bende bunu şöyle yaptım.Osiloskop probu krokodili zaten evdeki toprağa bağlı.burayı,varyak nötr çıkışına bağladım sıfırlama için.Ama sigortalar attı.Aynı bağlantıyı varyakın prizini düz takarsam,varyakın nötr çıkışında toprak hattına göre 220 volt küsür içerdiği için hem kıvılcımlı patlama hemde sigorta atıyor.Fişi ters bağlarsam nötr çıkışı toprağa göre 0 volt içerdiğinden yaklaşık yani bu sefer sadece sigortalar atıyor.
Acaba toprak hattını varyak nötr çıkışına,osiloskop probu krokodili üstünden değilde,başka bir prizin metalinden alıp mı bağlasam?Yine sigortalar atarmı acaba?

Varyak doğru bağlantısının fişi ters takıp çalıştırma olduğunda karar kıldım,üretimde öyle ayarlamışlar herhalde.Çünkü böyle yapınca nötr çıkışında çalışır veya çalışmama durumunda 0 volt gözlemliyorum,Diğer türlü bağlayınca 220 volt gözüküyor.

İzolasyon trafosu ile devreyi beslediğimde bu trafonun nötr çıkışını evdeki toprak hattına yine osiloskop probu üzerindeki krokodil ile bağlayınca sigortalar atmıyordu.Ve ölçümlerde son attığım resimdeki gibi bozulmalarda olmuyordu.Ama ben varyak üzerinde bu ölçümleri yapmak istiyorum.
 
VARYAKIN NÖTR ÇIKIŞI NÖTR DEĞİLDİR.
Nötr hattı ve kablosunun toplam direnci ele alındığında.
1 Omik direnç hesabı. Çoğunlukla önemsiz görülür.
2 Kapasitif direnç hesabı. Bilinmedik kapasitif etkiler ciddi ölçü aletleri ile kontrol edilebilir. Yine de sigorta atmasına etken olmaz.
3 İndüktif direnç. En önemlisidir. Bağlantı kablosunun boyutu tipi ve şekli dahil olmak üzere büyük bir bobin etkisi gösterebilmektedir. Zaten bir bobin olan varyak sisteminin altına ilave edilmiş bir bobin gibi düşünebiliriz.

Varyakın nötr bağlantısının uzunluğu ne denli fazla ise varyakın gücü doğrultusunda o kadar potansiyel farkı oluşur.
Eğer buradan uç alınıp ölçüm yapılırsa yazısının olduğu noktadan ölçüm yapılıyorsa buradan topraklanmalıdır. Topraklama esnasında sigorta atıyorsa, burada ciddi gerilim farkı olduğu gerçektir. Çünkü belli bir voltajı toprağa akıtıyoruz. Bunun en önemli sebebi ise nötr hattımızın sağlıklı olmadığıdır.

En iyisi öneri uygulaması çizmek
Önce bir adet GÜL 3lü PRİZ lerden temin et. Bu prizi duvardaki priz yerine tak.
Osiloskop, devre ve varyakı bu üçlü prize bağla.

Dikkat edilirse tüm cihazlar bağımsız olarak prize gitmektedir. Prizimiz bizim referans bağlantımızdır. Burada referans toprak ve referans nötrümüz bulunuyor.
Her ne kadar bu bağlantıdan öteye daha etkenler olsa da şimdilik bunları dikkate almayalım.
Devre kartımıza sadece nötr ve toprak hattı bağlanacaktır. Bu bağlantıları önceden ölçüp işaretlemek şarttır.
Kartımıza giden nötr hattı variac return hattıdır. Yani köprü diyot gibi bağlantımızın diğer AC ucu. Diğer uç ise variaktan gelen tek canlı uçtur.
Devre topraklaması gerekirse yapılacaktır Ancak bağlantının resimdeki gibi hazır olması gereklidir.
Bu şekle göre test edip sonucu yazarsan devam ederiz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Nötürü neden toprak hattına bağlıyorsunuz. Bu işlemi yaptığınızda kaçak akım röleniz atar sigortalarınız değil. Eğer sigortanız atıyorsa varyağınızda sorun var demektir.
 
Ustad dediklerinizi yapıp deneye geçmeden önce varyak nötr çıkışının,nötr hattına bağlı olmadığını söylediniz,ben bağlı olduğu sonucuna şuradan vardım : Birde şemanızda faz,nötr ve toprak bağlantılarının devreye uygulanmasını dediniz.Ama devrenin 2 girişi var.Orayı anlamadım.Teşekkürler

Nötürü neden toprak hattına bağlıyorsunuz. Bu işlemi yaptığınızda kaçak akım röleniz atar sigortalarınız değil. Eğer sigortanız atıyorsa varyağınızda sorun var demektir.
Merhaba,evet dediğiniz gibi kaçak akım rölesi devreye girmekte.
 
Dostum söylediklerimi anlayamıyorsun.
Varyakın üzerindeki nötr çıkışı nötr değildir. Bu bağlantı 1 metrelik kablo ile bile olsa bu kabloda ciddi gerilim farkı bulunabilir. Sen ölçüm için varyak üzerindeki çıkış bağlantısını kullandığında bu bağlantı gerçek nötr hattına gidinceye kadar kullanılan iletkenlerden dolayı olmadık etkilere sebebiyet verir.
GERÇEK NÖTR DEMEK HİÇ GERİLİM OLMAYAN DEMEKTİR.
GERÇEK TOPRAK HİÇ GERİLİM OLMAYAN DEMEKTİR.
Sen varyakın o ucunda gerçekten hiç gerilim olmadığını mı sanıyorsun. Orada olsaydım o uçta anormal voltajların olduğunu sana gösterebilirdim. @serkan_48 e de anlatmıştım da az daha fena dayak yiyecekti
Bu uçta çok iyi bir gerilim var ki burayı toprakladığında KAR atıyor zaten
Sağlıklı bir sistem için resimdeki gibi bağlantı yapmalısın. 3 lü gül priz senin referans noktan olacaktır. Bu prizden sonraki hat direnci ve etkenleri de hesaplanmalıdır ama şimdilik bu çok karmaşık olacaktır.

Varyakın 3 adet giriş kablosu vardır. Faz nötr ve toprak. Bu bağlantı asla değiştirilemez. Varyakınt ek bir çıkışı vardır. Variable voltage output. Çıkışiçin sadece bu tek kablo kullanılmalıdır. Oradaki siyah ucu kullanamazsın. Siyah uç NÖTR değildir. Bakma nötr yazdığına.
Çıkış ucu haricindeki hiçbir bağlantıyı diğer devre ile veya osiloskop ile ilişkilendiremezsin.
Ben GROUNDING konusunu nice mühendislere anlatamadım Senin anlamanı da beklemiyorum zaten.
Ama yardımcı olmaya çalışıyorum ki bir şeyleri anlayabilesin.
Bunun için önerdiğim son resimdeki bağlantıyı yapmalı ve önerilerim doğrultusunda BİLİMSEL bir şekilde hareket etmelisin. Bu arada aksaklık yaşarsan veya anlamadığın birşeyler olursa ben hep buralardayım.
Forum müdavimleri ile birlikte bilimsel hareket ederek, en azından küçük bir tekniği uygulamalı olarak gösterebilirim.
Devrenin diyorsun da hangi devreden bahsettiğini anlayamıyorum.
Senin elektronik devre mi, yoksa varyak devresi mi belli değil.
 
Tamamdır,ben,siz varyak nötr çıkışı nötr değildir derken,varyak nötr çıkışı,nötr hattına bağlı değil dediğinizi sanmıştım.Devre derken de evet harici elektrik yada elektronik devrelerinden bahsediyorum.Bu elektronik devrenin 2 girişi var.Sizin en son attığınız şemada harici elektrik devresine 3 bağlantının girmesi söz konusu,bunlar varyak faz çıkışı,gül prizdeki toprak hattı,nötr hattı.Ancak dediğim gibi 2 giriş mevcut.

Ben ise harici elektrik devresini varyak faz ac çıkışı ile varyak nötr çıkışı ile besliyordum.Ölçümler doğruya yakın fakat mesela 7*sin(w*t) eğrisinin maximum ve minimum olduğu değerlerde bozulmalar oluyor.resmini atmıştım.

Sonuç olarak şemanızda 3 giriş elektronik devreye girmekte,ama gerçekte 2 giriş var.1 girişe neyin bağlanacağı açık.Diğerine varyak nötr çıkışını bağladığımdaki bozulmaların olmaması için yerine nereyi bağlamalıyım?
 
bu konuu gördükçe bu :
aklıma geliyor orda böyle şeyleri sevmezler...
 
Harici elektronik devresinin bağlantılarını ben senin için çizdim.

Bu devrede AC gerilimin DC ye çevrilmesi sözkonusu olduğu için köprü diyot kullanılmıştır. Eğer AC ölçüm yapılacaksa osiloskopun prop ucunun varyak ac girişine bağlanması yeterlidir.
DC devrelerde bir ana kondansatör vardır ve bulunması zorunludur. Çünkü AC gerilimin doğrultulması esnasında tam olarak doğrusal gerilim elde edilemez.
Bir kondansatör ile desteklenmesi şarttır. Bu kondansatör çıkışında teorik olarak tam DC gerilim bulunacaktır. Ancak kondansatörün artı ya da eksi ucunun referans potansiyeli ile bağlanması gereklidir ki SİSTEM SIFIR NOKTA'mızı belirleyebilelim. Ben burada eksi ucu referans alarak toprakladım.
Devremizin tüm bağlantıları 3 lü gül prize gitmektedir. Sadece varyaktan gelen canlı uç ayrıca irtibatlanacaktır.
Prizimizi referans olarak almış olsak bile prizden ana kaynağa kadar olan iletkenler de karmaşık hesaplamalar gerektirmektedir. Bunların hesaplanabilmesi neredeyse imkansızdır. Çünkü ev tesisatı başta olmak üzere, bina ana girişi ve hatta mahalle trafosuna kadar etkenler sözkonusudur. Bunların hesaplanması imkansız olduğu için tek yapılması gereken şey BAĞIMSIZ TOPRAK hattıdır. Yani kendimizce oluşturabileceğimiz güvenli bir toprak hattı.
Ancak şimdilik bu olaya girmeyip, bağlantımızı bu şekilde yaparak testlerimiz yaparsak, bağımsız toprak hattına ihtiyaç duyup duymadığımızı ölçüp anlayabiliriz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…