ali987a
Üye
- Katılım
- 17 Mar 2018
- Mesajlar
- 36
- Puanları
- 1
- Yaş
- 36
Arkadaşım konunun içinde birden fazla konu var,farklı başlık açılmasına izin verilmedi.bu konuu gördükçe bu :
aklıma geliyor orda böyle şeyleri sevmezler...
Benim yaptığım bağlantıdaki tek fark nötrü başka bir prizden almak yerine,varyak nötr çıkışından almak.Ama burasıda zaten prizdeki nötr hattına bağlı,kısa devre testi sonuçlarını atmıştım.Ama yinede sizin dediğiniz gibi deneyeceğim.Harici elektronik devresinin bağlantılarını ben senin için çizdim.
Ekli dosyayı görüntüle 44549
Bu devrede AC gerilimin DC ye çevrilmesi sözkonusu olduğu için köprü diyot kullanılmıştır. Eğer AC ölçüm yapılacaksa osiloskopun prop ucunun varyak ac girişine bağlanması yeterlidir.
DC devrelerde bir ana kondansatör vardır ve bulunması zorunludur. Çünkü AC gerilimin doğrultulması esnasında tam olarak doğrusal gerilim elde edilemez.
Bir kondansatör ile desteklenmesi şarttır. Bu kondansatör çıkışında teorik olarak tam DC gerilim bulunacaktır. Ancak kondansatörün artı ya da eksi ucunun referans potansiyeli ile bağlanması gereklidir ki SİSTEM SIFIR NOKTA'mızı belirleyebilelim. Ben burada eksi ucu referans alarak toprakladım.
Devremizin tüm bağlantıları 3 lü gül prize gitmektedir. Sadece varyaktan gelen canlı uç ayrıca irtibatlanacaktır.
Prizimizi referans olarak almış olsak bile prizden ana kaynağa kadar olan iletkenler de karmaşık hesaplamalar gerektirmektedir. Bunların hesaplanabilmesi neredeyse imkansızdır. Çünkü ev tesisatı başta olmak üzere, bina ana girişi ve hatta mahalle trafosuna kadar etkenler sözkonusudur. Bunların hesaplanması imkansız olduğu için tek yapılması gereken şey BAĞIMSIZ TOPRAK hattıdır. Yani kendimizce oluşturabileceğimiz güvenli bir toprak hattı.
Ancak şimdilik bu olaya girmeyip, bağlantımızı bu şekilde yaparak testlerimiz yaparsak, bağımsız toprak hattına ihtiyaç duyup duymadığımızı ölçüp anlayabiliriz.
Bunun dışında hazır üretilmiş bir elektronik devrede,ac-girişi şemanızdaki gibi köprü diyotla iletip bir takım işlemler yapan elektronik bir devre için konuşmak istiyorum.Devre şemanızdaki gibi beslenmiş (2 girişli) ve köprü diyotun eksi ucu gnd dediğimiz pcb topraklaması yapılmış.Diğer boştaki yerler bu açık yeşil yerle kaplı.Ve bir çok eleman bu yere bağlanıyor.Mikroişlemcinin datasheetindeki gnd yeride buraya bağlı.Burası kendiliğinden topraklı sanırım.Ekstra bir kablo ile toprak hattını bağlamak söz konusu değil.Şimdi pcb içi topraklama deniyor sanırım bu kısma.
Ben bu gnd yerinde gelen voltajda 6 volt rms değerine sahip sinosoidal bir sinyal gözlemliyorum (tabi evdeki toprak hattını referans alarak).Bunun anlamı nedir?İlk bakışta bu tip gnd yerlerinin 0 volt olduğunu düşünmüştüm.Ama yolladığınız kaynaklardan çıkarımla sıfırlama ve topraklama farklı şeyler.Benim ölçümlerimde mi sıkıntı var.Yoksa burayı mı referans alıp ölçüm mü yapmak lazımdı,yani prob krokodilini evdeki toprak hattına değil de bu gnd hattına bağlamak mı lazımdı?Not: bu gnd yeri devrenin nötr girişine falan bağlı değil.
Moderatör tarafında düzenlendi: