Osiloskop arızası üzerine tartışmalar.

Yatay amp'deki elektrolitik kondansatörlerde ESR ölçümü de yaptınız mı?

Belki yaptınız, ama bilmeyenler için burada hatırlatalım: Bir elektrolitik kondansatörün kapasite değeri normal olabilir, ama "eşdeğer seri direnç" (equivalent series resistance, ESR) değeri çok yükseldiği için görevini iyi yapamaz duruma gelir. ESR ölçümü için LCR metre gerekir. Özel test devresi, sinyal jeneratörü ve osiloskop ile de yapılabilir, ama en kolayı LCR metre.
:D:p
Hocam sonuna kadar haklısınız. Bilgiler çok değerli. (Bilmeyenler olabilir)
Yanlız yatay amplifikatörde sadece 2 adet elektrlitik kondansatör bulunmaktadır. Bunlardan ilki 2.2uF 200V dekuplaj amaçlı. Haliyle ESR değeri önem arzetmektedir. Her iki ampli katını da ilgilendirmektedir. Çünkü besleme üzerinde.
Diğeri ise tek başına takılıyor. Pasif görevde yani.
Aktif görevde olanlar ise MERCİMEK tabir edilen seramik kondansatörler ki, bunların ESR sini ölçebilmek pek olası olmadığı gibi, bence böyle bir ihtimal bile yürütülemez.
Bilinir ki ESR olarak bu tip kondansatörler son derece düşük omaja sahiptirler. Yani yapısal olarak eşdeğer serii dirençleri en düşük olan kondansatörlerdendir.
NOT:
Bu amplifikatör bir nev-i DC amplifikatördür. Yani girişten DC verseniz bile aynen yükseltebilmektedir.

Bir diğer ihtimal de şu: O yatay amp'teki transistörler yüksek voltaj transistörleri muhtemelen. Belki kristal yapılarındaki kötüleşme nedeniyle belli bir voltajdan sonra çöküyordur. Eğer böyle bir durum varsa, o transistörü dışarıda sağlam olarak ölçersiniz, ama 150V veya neyse o yüksek voltajı yiyince çöktüğü için görev yapamıyordur.

Belki de yatak amp'deki bütün elektrolitik ve transistörleri toptan değiştirmeyi düşünebilirsiniz :)
Eyv hocam.
Bu ihtimali daha önce değerlendirmiş olduğum için çıkış transistörlerinin her birisini hem normal ölçüm ile hem de kazanç faktörü ile (BETA) ölçmüş bulunmaktayım.
Daha önce birisi bozulduğu için 3 takım getirtmiştim. Teki bozulunca o kattaki tüm takımı değiştiriyorum. Noolur noolmaz diye :D
Yeni almış olduğum transistörleri diğer tarafla takas ettiğimde sonuç aynı olduğu için transistörlerden şimdilik emin görünüyorum. Yani transistörler karşılıklı değiştiğinde bile X+ ekseni çalışmıyor.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Valla merak ediyorum sorun nerede çıkacak :) Keşke yakın olsak da beraber uğraşsak, bayılırım böyle işlere kafa yormaya :)

Valla merak ediyorum sorun nerede çıkacak :) Keşke yakın olsak da beraber uğraşsak, bayılırım böyle işlere kafa yormaya :)
Ben @serkan_48 için böyle düşünürken şimdi de sizi tanımaya başladım :D
Tam benim kafadansınız hocam. Kafa dengi birisi ile komşu olabilmeyi çok isterdim.

Eğer arıza buradan ise guduracağım ve @taydin 'ın elini öpüp ayaklarını ısıracağım :D
IMG_1211.jpg

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,821
Kullanıcılar
452,641
Son üye
YouJiin07

Yeni konular

Geri