Spindle Motor Parazit Sorunu

IMG_20241116_084843.jpg
tekrar merhaba, sipariş edip aldığım ürünler bunlar, bunlarin hangilerini nereye takmam gerekiyor, sema gibi bir şey ile gösterebilirseniz çok iyi olur, bugün bu işe vakit ayirabildim.
IMG_20241116_091216.jpg
motor muhafaza için bu şekil galvanizli sac dan bir kutu yaptım, bunun üstü de kapalı, üstünden ve üst yan taraflarından (pervanenin olduğu kısımdan) delikler açacağım, lakin benim CNC hobi CNC Arduino ve nema 17 motorlardan oluşuyor ve şase si komple ahşap, metal şase yok, motoru ve bu kapı birbirine ve her ikisinide şebeke topraklamasina bağlayacağım. Sadece blendajli kablo kaldı onuda bugun temin edeceğim.
 
Son düzenleme:
bunlarin hangilerini nereye takmam gerekiyor, sema gibi bir şey
Daha önce gönderdiğim çizim ve resimlere bakabilirsiniz. Önce küçük toroidleri ve kondansatörleri bağlayın.

1731770396838.png

1731770474021.png

Küçük tooroidin içinden fazla tur geçirmeye çalışın.
Resimdeki filtre yetmezse, iki toroid nüveyi üst ğste koyup sarabilirsiniz.

Saç kutu güzel olmuş elinize sağlık

Spindle motor tutucusunu metal kutuya bağlayın (içine alın)

Daha sonra büyük toroid ve kondansatörleri spindle besleme hattına bağlarsınız.

Elektronik kısım bir kutu içimde mi?
Ona da bu tür önlemler (ekranlama) almak gerekir.
 
Son düzenleme:
Ayrıca, bilgisayarla USB bağlantınız varsa, USB kabloyoyu büyük toroidin içinden geçirerek (2-3 tur, bilgisayar girişine yakın yerden) kullanın.

Bu yöntem, hazır ferit nüveli kablodan daha etkilidir.

Kolay gelsin.
 
Yaklaşık 1.5 aydır bütün denemelerime rağmen sürekli yarıda kalan CNC bugun 6 saat calisarak iş parçasını bitirmeyi başardı. Öncelikle yaptığım islemler, kaliteli blendajli kablo da aldım.

Beslemeden motora giden kablonun her iki ucunda, kucuk toroidleri biri artı diğeri eksi kablo olmak üzere 2 şer tur sardım, 4 toroidi de kullanmış bulundum, yine her iki uca 100nf 100 volt kondansatorleri resimdeki gibi bağladım ve motoru çalıştırdım, maalesef besleyici tarafındaki kondansatör yandı, duman cikardi, hemen enerjiyi kestim, motor kısmındaki toroidler ve kondansatör motor muhafaza kutusunun içine gizlemistim herhalde o da yandı, neyse kondansatorleri büyük kondansatör lerle değiştirip yine enerji verdim motora tam güç verip CNC yi calsitirdim, bir süre çalışıp yine stop etti, CNC durduğunda elle yaotigim kontrolde besleyicinin çok aşırı ısındığını gördüm, motorda yine bir o kadar isinmisti

Buradan sonra deneme amaçlı kondansatorleri söktüm, beskeyiciyi ve motordan çıkan kabloyu Arduino ve USB kablosunun tam tersi tarafa taşıdım, yani çalışma masasının laptopun olduğu tarafın CNC nin diğer tarafına bıraktım güç ünitesini ve motorkablosunu o yone çektim, dün akşam belirli bir süre calistirdigimda gayet sağlıklı çalışmıştı, bugün saat 13.00 de koydugum iş parçasını 6 saatte işleyip bitirdi sıkıntı olmadı,

Büyük toroidleri halen kullanmadım, küçük 4 taneyi kullandım, kondansatirleride halen kullanmadim, (kullandım ama sonuç alamadım). Yarın resimler çekeceğim, hatta forumda paylaşabiliyor muyum biomiyorum ama video da cekebilirim. Yarın başka bir iş parçasını daha deneyeceğim yaklaşık yine 6 saat çalışacak. Eksik veya yanlış yaotigim bir şey varsa lütfen uyarın.
Yarın büyük toriudleride USB kabloda kullanip kontrgaranti yaparim
 
Siz yine de kullanın, teknik olarak takılması gerekir.
Nerede kullanmalıyım? Kablonun her iki ucunda, sema daki gibi kullandigimda büyük kondansatörler, güç ünitesini çok aşırı ısınmasına sebep oldu, uzun süre kullansaydim kaza olabilirdi, küçük kondansatörler zaten yandı. Bir yerde yanlışmi yaptim acaba
 
Mehmet ustam, dün yine bir deneme daha yaptım, kablolamada veya herhangi bir yerinde değişiklik "yapmadan". Yaklaşık 8 saatlik çalışma ile bitirmesi gereken bir iş parçasını da hiç duraksamadan bitirdi. Bende bundan sonra herhangi bir ekleme çıkarma yapmayı düşünmedim. Bu şekli ile çalışması benim için tatmin edici. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Sonuç olarak sorunum cozuldu, yapılan eklemeler ve degsiklikler
1. kabloyu blendajli kablo ile değiştirdim.
2. Motora galvanizli 1.5 mm saçtan koruma kutusu yaptım, motoru bu kutunun içinde calsitirdim, motorun hava alması için üstünden delikler açtım, ağır yükte ve tam devirde calistiginda motorun ısınıp isinmadigini kontrol ettim l, isinmadigini tesbit ettim, daha fazla hava deliği açmaya gerek duymadım.
3. Motor güç ünitesi ile Arduino ve motor shlidt leri mümkün olduğu en uzak mesafelere çektim, birbirinden uzaklastirdim.
4. Motor güç kablosu ile USB kablosunun çakismamasina birbirinden uzak kalmasına özen gösterdim, ( zaten güz unitesini diğer tarafa alınca kablolar çakismadi)

Şu andaki mevcut sistem işimi görüyor, şayet ileriki zamanlar da yine bir sıkıntı yaşarsam, yine buradan değerli yardımlarınızı isteyeceğim.

Değerli yardımlarınızı için @AG Mehmet ve usdat @MAİN_LOOP a teşekkür ederim.
IMG_20241122_163625.jpg

IMG_20241122_163638.jpg

IMG_20241122_163704.jpg

IMG_20241122_163656.jpg

Bir kaç resim attım, kusura bakmayın biraz talaş toz ve dağınıklık mevcut, fikir vermesi açısından bıraktım resimleri
IMG_20241121_130226.jpg

IMG_20241104_093859.jpg

Denemelerde çıkan iş parcalari, bunları hobi olarak yapıyorum ticari amacı yoktur. Bu makina çalışırken çok büyük rahatlama duyuyorum, relaks oluyorum. Bir akvaryumu seyretmek gibi geliyor bana.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,825
Mesajlar
930,536
Kullanıcılar
452,647
Son üye
maliksyln

Yeni konular

Geri
Üst