Parafudrun sağlam olup olmadığını nasıl test ederiz?

tmos

Üye
Katılım
6 Ocak 2007
Mesajlar
56
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar o.g. şebekelerinde ve bilhassa 15,8 kV ile 34,5 kV`luk şebekelerde kullanılan parafudrların sağlamlığını parafudr ayırıcıları vs. haricinde nasıl test edip anlayabiliriz? Bunun için bir ölçü aleti var mı?
 
Kesen sonuç vermesede bu iş için izolasyon MEGER ini kullanabilirsin.
 
Sn tmos... Eger probleminiz bizzat yuksek gerilim santraliyle ilgili guncel bir problemse,bu testi Teias in ehliyetli personeli, kalibre aletler ile yapmali...Yok eger beyin jimnastigi ve merak babinda soyluyorsaniz,Parafudrlar yuksek gerilim dalgalarini,iclerindeki, direnc gruplari araciligi ile kademeli olarak azaltip eritme prensibine gore calistiklari icin. yukarida arkadasimizin da dedigi gibi meger tutup 0-60 sn arasindaki degerleri olcebilirsiniz...(Parafudrun bir ucunu topraklamayi unutmayin)...
 
Sn.tmos ;
Elinizdeki parafudura uygun bir gerilim megeri bulabilirseniz eger bunun izalasyon testini yapabilirsiniz.

Saygılarımla;
 
Sn. Ertek68 öneriniz için teşekkür ederim. Ayrıca Sn. hicbirsey (Parafudrun bir ucunu topraklamayi unutmayin)... uyarınız için teşekkür ederim :) Dediğiniz ölçümü hiç yapmadım, bilgi verirseniz sevinirim. Bir de "kalibre aletler" derken izolasyon meggerinden başka bir aletten mi söz ettiniz?. Açıklamam gereken bir konu da sözünü ettiğim parafudrlar o.g. dağıtım trafolarının korunmasında kullanılan parafudrlardı. Elimde daha önceki elektrikçinin arızalı diyerek kenara koyduğu bir parafudr mevcut. Ancak hiç bir arıza emaresi görünmüyor. Ama yarın öbür gün emin olmadan kullanıp hattı açtırmak istemem. Tabi sağlamsa israf da edilmesini istemem.
 
Sn.tmos sanırım aynı anda msj yazdık ama gende diğer arkadaşlara faydası olur düşüncesiyle değiştirmedim

Ustam parafudur aktif kullanım durumunda hat üstünde takılı durumdaysa, ölçüm için hat bağlantısını boşa almanız gerekecektir(Sistemde arızalı parafudur başka yerdeyse yanıltacağı için). işçilik olarak düşündüğümüzde bunu yapmak yerine toprak bağlantısını söküp, Bu sektörde uğraşan arkadaşların bildiği gibi hattı beslemek ve toprağa atlama varmı bunu gözlemlemektir.

Fakat deponuzda ya da elinizde bulunan parafudur kontrolü için ise bu işle uğraştığınız anlamına gelir. Elinizde muhtemelen kök binalarında kullanılan, yüksek gerilim trafolarından mevcuttur. (Bu kısmı iyi kontrol edin ve dikkatli olun) Bunlar 15,5kv ya da 31,5kv gerilimleri ölçüm sayaçları için 220v deyerine düşürürler. Adı geçen trafoyu ters bağlayarak yüksek gerilim elde edebilir ve en sağlıklı parafudur kontrolünü (bizzat gerilm altında) yapmış olursunuz diye düşünmekteyim.

Ama genede geekli tedbirleri almadan sizin ve okuyan arkadaşların bunu denemesini tavsiye etmem!

Saygılarımla
 
Sn Abuzettin 20, öneriniz için teşekkür ederim, benim aklıma gelmedi. Ama benim dediğim trafo 15,8 / 0,4 kV ve müstakil bir trafo, onu A.G.`den besleyebileceğimi sanmıyorum. Bir de bu yöntemden açıkçası çekindim!!
Aklıma takılan diğer bir durum da toprak bağlantısını söküp hattı beslemek yeterince güvenilir bir test midir acaba? Çünkü parafudrun izolasyonu bozuksa ve toprak hattını kesince atlama yapmıyorsa sağlamlığını nasıl tesbit ederiz.
İlginize teşekkürler. Ayrıca Sn. blacktooth`a da ilgisi için teşekürler
Sn. Abuzettin 20,
Sizin söylediğiniz O.G. gerilim ölçü trafosuyla test yapmak aklıma yattı açıkçası. Ama gerekli önlemleri alıp çok dikkat ederek denemek isterim açıkçası. Merak ettim doğrusu. Bir de ölçü trafoları biraz daha hafif olsaydı:)
 
Sn.tmos kasteddiğim O.G. şebekeye bağlanan besleme trafosu (Güç) değil yanlış anlaşılabilinir. Kasteddiğim ölçüm trafosudur. (Akım tarafosu mantığında gerilim trafosu düşünün) sizinde elinizde tek bir parafudur olduğu için bu yöntemi denemenizi pek önermem (Temini zor olabilir) Eğer bu işi sürekli yapan arkadaşlar varsa önerebileceğim bir yöntemdir.

Ayrıca
Çünkü parafudrun izolasyonu bozuksa ve toprak hattını kesince atlama yapmıyorsa sağlamlığını nasıl tesbit ederiz.
zaten bu sğlam oldğunu gösterir. Hatta kesin emin olmak için toprak bağlantısını söküp buraya ince bir telle topraklamanız. besleme yaptığınızda telin yanması parafudurunuzun arızalı olduğunun kanıtı olacaktır (Kontrolsüz açma olmaması için gerilime göre atlama mesafesinden daha uzun tutulmalı) böylece daha emin olabilirsiniz.

ilave olarak 1000v gerilim 1mm mesafeden ortam koşullarına göre değişmekle birlikte 1mm mesafeden atlayabilir.

Bilginize
 
Sn. Abuzettin 20,
Sizin söylediğiniz O.G. gerilim ölçü trafosuyla test yapmak aklıma yattı açıkçası. Ama gerekli önlemleri alıp çok dikkat ederek denemek isterim açıkçası. Merak ettim doğrusu. Bir de ölçü trafoları biraz daha hafif olsaydı:)
 
Sn tmos...Kalibre cihazlar derken,teias trafo bakim ekibinin elindeki periyodik olarak TSE de test edilip onaylanan izolasyon test cihazlarini kastediyorum...Dedigim gibi kendi imkanlarimizla yapacagimiz herhangi bir teste dayanip bunu sebekede bizzat kullanmaktan yana degilim...Ben olaya sadece fikir jimnastigi cercevesinde bakiyorum...Kilovoltlar mertebesinde gerilim uretebilen bir meger ile zaman tutarak elde edilecek degerleri,parafudurlarin standart desarj egrisi ile karsilastirirsak, en azindan bir fikir sahibi olabiliriz diye dusunuyorum...Parafudurun bir ucunu topraklamayi unutmayin seklindeki onerimi de tebessumle geri cekiyorum:)
 

Forum istatistikleri

Konular
130,073
Mesajlar
932,804
Kullanıcılar
453,071
Son üye
geannem

Yeni konular

Geri
Üst