Paralel bağlı LED'ler nasıl kontrol edilir?

Doge

Üye
Merhaba, 6 adet LED'i Arduino ile Aç/Kapat komutlarıyla aynı anda kontrol etmek istiyorum.

Seri bağlamam mümkün değil, güç kaynağım 9V piller olacak ama Step-Up Boost regülatörüm ve MOSFET'lerim var. Eğer paralel bağlamak gerekiyorsa, nasıl bağlamalıyım? Her LED için ayrı direnç koymak yerine, 1 adet güçlü direnç koymam mümkün mü?

Son düzenleme:
Kullanacağınız led nasıl bir tip?
İkişer seri led ve bir direnç ile üç grup yapılabilir.
Tek mosfet ile sürülebilir. Bu arada kullandığınız mosfetin ismini de yazınız.

Kullanacağınız led nasıl bir tip?
İkişer seri led ve bir direnç ile üç grup yapılabilir.
Tek mosfet ile sürülebilir. Bu arada kullandığınız mosfetin ismini de yazınız.
BS170 ve 2N7000 MOSFET'ler var, fazla akım olmadığından dolayı işimi görür diye düşündüm.
3mm kırmızı LED kullanıyorum, 5V kaynaktan 330R direnç ile Multimetre ölçümünde 2V/8mA değerlerini gördüm.

Arduino'nun yalnızca tek bir dijital piniyle bu bağlantıyı nasıl çözebilirim acaba?
Güç kaynağındaki 9V'u, 5V regülatör ile kesebilirim, ya da siz ne önerirseniz.

Bu şekilde yapabilirsiniz...

Screenshot_20241223_194932_com.everycircuit.free_edit_280330719900973.jpg
Screenshot_20241223_194941_com.everycircuit.free_edit_280309775894727.jpg

@mehmet.bey Hocam, bu tarz şemalara pek alışık değilim, bağlantılar biraz karmaşık geldi.
MOSFET nerede? Tek bir direnç ile çözülemez mi? Tüm komponentler doğrudan 5V regülatör üzerine bağlantılı olsa, benim için her şey daha kolaylaşırdı.

BS170 ve 2N7000 MOSFET'ler var, fazla akım olmadığından dolayı işimi görür diye düşündüm.
3mm kırmızı LED kullanıyorum, 5V kaynaktan 330R direnç ile Multimetre ölçümünde 2V/8mA değerlerini gördüm.

Arduino'nun yalnızca tek bir dijital piniyle bu bağlantıyı nasıl çözebilirim acaba?
Güç kaynağındaki 9V'u, 5V regülatör ile kesebilirim, ya da siz ne önerirseniz.
Arduino pinlerinde maksimum akım sınırı 20 ma fazla akım çekersen hasar görür.
@mehmet.bey çizdiği devre devre 5 volt ile de çalışır. 470 ohm yazan dirençleri 47ohm yap.

Arduino pinlerinde maksimum akım sınırı 20 ma fazla akım çekersen hasar görür.
@mehmet.bey çizdiği devre devre 5 volt ile de çalışır. 470 ohm yazan dirençleri 47ohm yap.
Fazla akım çekmemesi için MOSFET kullanacağım zaten. Ama şemayı tam anlayamadım ve LED'lere giden akımı tek bir direnç ile sınırlamak istiyorum, Mümkün müdür?

Fazla akım çekmemesi için MOSFET kullanacağım zaten. Ama şemayı anlayamadım ve LED'lere giden akımı tek bir direnç ile sınırlamak istiyorum, Mümkün müdür?
Mümkün.47ohm veya 33 ohm bağla tek.
Ledler gene aynı şekilde bağlanacak.

Son düzenleme:
Buna da karışık diyorsanız bir şey diyemeyeceğim.
Mümkün. 47ohm veya 33 ohm bağla tek.
MOSFET'i görememiştim, yerini saptayınca sorun olmadı.
Dirençler konusunda biraz daha yardımcı olabilir misiniz? 1 adet 47R veya 33R direnci kaç Volt için önerdiniz? Çok düşük değiller mi?
Teşekkür ederim. Pilden gelen voltajı 5V, 6V, veya 8V regülatörler ile düşüreceğim. Tek 1 adet dirençle çözülebilirse ona uygun regülatör siparişi vereceğim.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,123
Kullanıcılar
453,198
Son üye
Emre0686

Yeni konular

Geri