Paratoner Topraklaması

salam aleykum .qardaslar mene Azerbaycandan yaziyorum . Bizde Rusiya normalarinda yazirki torpaqlama eyni ola bilir . Meni maraqlandiran basqa soru . Lutfen yardim ederdiz. Bizim normalarda deyilirki binanin demir - beton konstruksiyasinin metal armaturlarindan oturucu kimi istifade etmek olar ( binanin kolonlari ile ). hetda kolona ayrica serit falan da yerlesdirmek llazim deyil . Sizde nece ? belesine etmek ucun normalar izin verir ya yox . Elimde cox mertebeli bina var lakin cebhe tamam susedir .enis ucun kullanilacaq yer tapa bilmirem. Lutfen yardim ederdiz . Evvelceden tesekur edirem

Bizim normlarda ya da beynelxalk normlarda binanin demir - beton konstruksiyasının metal armaturlarindan oturucu kimi istifade etmek olabilmez. SNIP normlarında bu hakda birşey görmemişem düzünü demek gerekirse.
Azerbaycan dili ne kadar el verdiyse artık ;) selamlar..
 
20m üzeri galvaniz poligon direklerin en tepesinde gövdeden çıkma yakalama ucu vardır. Bu şekilde direklere, kulevinç'e kendi üzerinden kablo döşenip yıldırımdan koruma yapılmaz çünkü hiçbir kesit gövdenin iletkenliğini karşılayacak değildir mantıksızca bir uygulamadır. Kule vinç'te operatörün hayatı önem arz ettiğinden (koruma alanı içinde kalacak şekilde) daha yüksekte farklı bir noktaya uygulamak gerekir.
 
paratoner topraklamasında 4 çubuk kullanılır diye bir şey yoktur.önemli olan omacın tutmasıdır.gerekirse 14 çubuk dahi çakılabilir.
4 çubuk standartı olmadığı gibi, çubuk sayısını artırmanızın düşük direnç elde etmedeki rolü çok azdır. Maliyeti artırmanıza değmez. Sn. İsa İlisu nun notlarında ispatını bulabilirsiniz.
 
bina topraklaması ve paratöner mutlaka ayrı olmalıdır. 2 mt uzunluğunda bara kulancaksan topraklama çubuğu çubukların boyunca üçgen yapılır. ve bağlantı üç çubuğada bağlanarak tekrar ilk çubuğa yada kabloya bağlanır. Not. kablo bağlantı yerleri oksitlenmemesi için izole yapmakta yarar var en güzeli ya zift ya gres v.b kimyasallarla izole edilir. özellikle Zayıf akım topraklamasından mutlaka uzak olsun buna özellikle dikkat etmelisin.
Bina ve paratoner topraklamalarının birleştirilme şartları vardır. Tüm bunlar yerine getirildiğinde birleştirilmesi tavsiye edilir. Zayıf akım için ayrı bir topraklama yapılmaz. Elektrik Tesislerinde Topraklama Yönetmeliğini incelerseniz, bu kulaktan kulağa nesilden nesile geçen yanlış bilgilerle insanları yönlendirmenin ya da kesin tabirler kullanarak yorumlamanin ne kadar yanlış olduğunu anlarsınız.
Saygılarımla
 
Topraklamada en güvenli sistem eş potansiyel sistemdir. Bu sistemde tüm topraklamalar birbirine irtibatlanır. Tesis içerisinde herhangi iki noktada oluşabilecek gerilim farkı önlenmiş ve tüm noktalarda eş potansiyel sağlanmış olur.
Bu sistemde statik elektrik de oluşmayacağından statik elektrik kaynaklı yangın riski ortadan kalkacaktır.

Adsız23.jpg


Eş Potansiyele Bağlanması Gereken Noktalar​

  • Binanın temel topraklamasından gelen galvaniz şeritler
  • İletişim kablolarının iletken dış kılıfları
  • Binanın çelik hasır konstrüksiyonu
  • İletken malzemeden yapılmış içme suyu ve pis su boruları
  • Merkezi ısıtma sistemi
  • Raylı sistem toprağı
  • Anten tesisatı için topraklama iletkeni
  • Aşırı gerilim koruma cihazlarının topraklama iletkenleri
  • Binalara ilişkin yıldırımdan korunma topraklaması
  • Bina içindeki gaz hatları (Sadece potansiyel dengelemesi için)
  • Koruma İletkeni (PE)
 

Forum istatistikleri

Konular
130,252
Mesajlar
934,796
Kullanıcılar
453,482
Son üye
aysi1612

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst