Patron veya Köle Ol...

Arkadaşlar ben Elektrik-Elektronik mühendisliği 3. sınıf öğrencisiym 2 yıl içinde okulum bitecek mezun olucam ancak arkadaşlarımın arasındaki genel kanı onca zor sınavdan geçtikten sonra okadar fedakarlık yaptıktan sonra en iyi ihtimalle 2 milyar gibi komik bir maaşla işe başlama hayalleri bugün zarar etmeyen ufacık işletmeler bile yeri geliyor trilyonluk projeler alıyor patron 150 milyarlık arabayla geziyor benzin harcaması bile 1 milyaradan aşşağı düşmüyor ( plc otomasyon ve pano işlerinde örnek vermek gerekirse).bizler geleceğin mühendisleri olarak gerekli donanımları kazandıktan sonra kendi işlerimizi kurabiliriz birlikte projeler tasarlayıp üretebiliriz...soruma gelince neden hiçbir zaman gerçekleşmiyor ancak para yok deyip sıyrılmanızı istemiyorum bugün başarılı olanların yüzde 90 nı sıfırdan beş parasız başlayan kişiler yaptıkları şey akılları kullanmaktı hepsi bu...kaldıki kosgeb bugün isteyen herkesi destekliyor....ben modern köle olmak istemiyorum...siz?(burda sistemi eleştirmek değil asıl amacım asıl amacım nasıl şirketlerimizi kurup başarılı olabilirz)

Arkadaşım benim arkadaşlara anlatmak istediğim şeyi sende farketmişsin tebrik ederim seni senin benim gibi düşünenler olduğu içinde gerçekten çok mutluyum kendi iişimiz daha teknik daha bilgili bir biçimde olması benim hep görüşüm olmuştur zaten.

Patronla çalışan arasındaki ilişki bir nevi ortaklıktır... Sahip-köle ilişkisi değil... :)

Şartname gereği şantiyede Elektrik mühendisi çalıştırmak ZORUNDA olan bir firmada çalışırsanız ve işinize sarılırsanız maaşınız artmaz. Ama çok iyi tecrübeler kazanırsınız...

Firma sistemi gereği, mühendis çalıştıran bir firmada çalışır ve işinize sarılırsanız, firmaya pek çok şey katarsınız...
Hem tecrübeniz, hem maaşınız, hem de sosyal imkanlarınız artar.

Piyasa şartlarını hiç yaşamadan, kendi firmanızı kurar ve iş yaşamına atılırsanız çok yorulur ve üzülürsünüz...

Hayatın kuralı "VERMEDEN ALAMAZSINIZ" !!! "Salla başını, al maaşını" devri biteli çok oldu ! Teknik bilgisi, kişiliği, tutarlılığı vs, olanlar VAZGEÇİLMEZ eleman olur ve istedikleri kariyer ve paraya mutlaka ulaşır...

Olur da bir gün patron olursnız, aynı şeyi elemanlarınızda arayacak ve ona göre maaş vereceksiniz... :)

doğru söze dicek ne var?

güzel fikirler paylaşıyorsun şahsım adına teşekkür ederim.bunlar insanın iç dinamiklerini saglamlaştırır.gerçekleri görmek gerekiyor.fakat meslek yaşamımda izledigim kadarıyla uyuyan dev olan bu millet artık uyandı..hareket halindedir.teknoloji çok hızlı gelişiyor..bu bizi yorsada korkulacak birşey yok.zaten bildigim şuki,artık hiç bir millet büyük projelerini tek başıma başarmalıyım fikriyle hareket etmiyor.burada projeye endeksli her ne varsa gerek yerli gerekse yabancı malzemeler kullanılabilir..önemli olan sistemin proje bazında kime ait oldugudur.örnegin;almanya airbas uçaklarını yapan ve satan ülkedir.ben bizzat bu uçak fabrikalarını gördüm ve gezdim..söylenen oki üç ülke (italya,fransa ve almanya iş ortaklıgı ile yürütülebilen bir dev projedir..)ama bakınız proje alman patentlidir.önemli olanda burasıdır.şahsıma yine almanya tersanelerinde inşaa edilen yavuz fırkateyninin inşaa aşamasında bir yıl gözlemci olarak kaldım ve şunu gördüm..pek çok ülkenin konsorsiyum paralelinde sürüklenen bir proje imiş.belkide on degişik ülkeden sistemler geldi ve aynı projede şekillendi..şunu kasdediyorumki, amerikayı yeniden keşfetmeye kalkmak boşa zaman kaybıdır.biz projeye bakacagız en dayanıklı donanımları nereden bulursak ona yönelecegiz.burada kalitede önemlidir..herşey ilk etapta pahalıya mal olacaktır. varsın olsun ondan sonra maliyetler satış paralelinde düşecek ve sizlerin projeleri kabul görecektir.en önemli mesele şuki hangi sektöre ne tür sistem kazandıracagız önce oradan başlamalıyız. ve bu gerçektende tecrübe,sermaye ve proje gerektirmektedir.bir yerden başlıyacagız başardıgımızda beklentilerimizde yörüngesine girecektir..

Moderatör tarafında düzenlendi:
Birincisi tecrübe kazanılmadan piyasada çalışmadan iş kurma girişiminin doğru birşey olmadığıydı. ikinciside projelerde illaki yüzde yüz Türk malından üretilecek diye birşey olmadığı yada sadece Türkler tarafından yapılacak diye bir şey olmadığı...yavaş yavaş yapbozun parçaları yerine oturuyor.. :) peki piyasanın şuanda en çok neye ihtiyacı var en çok ne talep ediliyor, piyasa tarafından pazar payı büyük olan işler nedir Elektrik-elektronikle ilgili.Yani kısacası az bir bütçeyle iş yapılabilecek ve büyütebiliecek önü açık işler nelerdir?

"Tecrübe" tek başına hiçbir şey değil !!! Tecrübe + çevre...
Madem kendi işinizi kuracaksınız; okuldaki arkadaşınız, çocukluk arkadaşınız, komşunuz, işyerinizdeki arkadaşlarınız, patronunuz ve patronunuzun müşterileri, bakkalınız, manavınız, vs. vs. sizin için artık "potansiyel müşteridir"... Tanıdığınız, tanımadığıız herkesle iyi ilişkiler kurmalısınız !

Yurtdışında çalışırsanız belki teknik tecrübe kazanırsınız. Para da kazanırsınız. Ama Türkiye şartları ile ilgili tecrübe kazanamazsınız. Çevre kazanamazsınız...

Sermaye işe göre değişir... Bazı işlerde 100-200 bin azdır. Bazı işlerde 20-30 bin normaldir.
Sıfırdan yeni bir işe başlamak için, en az 6 ay tüm geçimi sağlayabilecek yedek akçe, bana göre şarttır...

Yazılarınızdan anladığım kadarıyla, girişimcilik ile ilgili kitaplar okuyorsunuz. O yazarların pek çok fikirlerinin, kendi ülke şartlarına dayandığını biliyorsunuzdur. Eleme ve uyralamaları yapacağınızı tahmin ediyorum.

Tekrar söylüyorum ! Tecrübeden kasıt, sadece teknik yeterlilik değidir... Teknik konular + piyasa koşulları ile ilgili yeterince tecrübede, tek başına pek bir anlam ifade etmiyor... İyi bir çevre edinmek şarttır !!!

Eğer Hulusi Kentmen gibi bir patron bulursanız ortak felsefesi ile çalışabilirsiniz.

Eğer Hulusi Kentmen gibi bir patron bulursanız ortak felsefesi ile çalışabilirsiniz.

Tabi öyle BABA patronlar, Yeşilçam filmlerinde var... :)

İşini sürekli olarak büyütmek hırsında olan AKILLI patronlar, bunu tek başlarına yapamayacaklarını bilirler... Taşıma suyla değirmen dönmediğini de... Kemik kadrolarını; güvenilir, zeki, bilgili, tecrübeli insanlardan kurarlar... Bu insanlara da gereken imkanları sağlarlar...

Bakınız dev şirketlerin CEO laraına... Tüm masraflar + Cumhurbaşkanının bile hayal edemeyeceği maaş + prim + statü...

Orta halli bir Elektrik taahhüt şirketinde, şantiye şefi mühendisin maaşı 2500 TL. 7 yıldır şirkette çalışan formenin ki 3200 TL. Genel koordinatör olan mühendisin maaşı 8500 TL... Ve tabi artılar...

Bunları ısrarla yazmamın tek sebebi, yeni yetişen meslektaşlarıma ve onlarında ardından gelecek olanlara ışık tutmak...
Hırslı olmak iyidir... Ama bu hırsı, mesleğinde en iyilerden biri olmak, vazgeçilmez ve güvenilir biri olmak için harcayınız...
Paraya hırs yapacaksanız, boşuna şantiyelerde toz yutmayın, boşuna bilgisayar başında gözlerinizi bozmayın... Çabuk ve kolay para kazanmanın yolları başka...
Patronsanız müşterileriniz, eleman olacaksanız yeni patronunuz, sizin "kaliteli insan" olduğunuzu bilemez... Onlar sizin aileniz değil çünkü... Siz, onlara bunu ispat etmek durumundasınız !!!

"Genel koordinatör olan mühendisin maaşı 8500 TL"
Orta halli Elektrik taahhüt şirketi bu maaşı verecek yapma mardaha hocam yapma :)))))))))))))))))))))

"Genel koordinatör olan mühendisin maaşı 8500 TL"
Orta halli Elektrik taahhüt şirketi bu maaşı verecek yapma mardaha hocam yapma :)))))))))))))))))))))

Sizi bu konularda ikna etmenin, imkansız olduğunu bilecek kadar tecrübeliyim artık... :) :) :)
Ne diyeyim...
Bu kafayla oldukça zor ama, inşallah bir gün o pozisyonda çalışır ve ne demek istediğimi anlarsınız...
Formenin, mühendisten daha fazla maaş alabildiğini de görürsünüz... :)

Sizin sabit fikirli olmanız, benim yaşadıklarımı değiştirmez... Ama yeni yetişen arkadaşlara, hiç iyi örnek olmuyorsunuz...

Dokuz Eylül'den, hem endüstri mühendisliği, hem de bilgisayar mühendislği diplomalı arkadaşımın kardeşi, çok uzun zaman işsiz dolaştı. Sonunda babası internet kafe açmıştı... :) İşsiz kalmasının tek sebebi, iş beğenmemesiydi...

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Kullanıcılar
452,758
Son üye
aprnck

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri