Evet tek mikrofon ile kaydedilmiş ve sonra mix edilmiş.Hocam Phase analysisi MID_SIDE moduna alarak görüntü kaydı aldım.Bu kaydı bir inceleyebilir misiniz?Alttaki ve sağdaki skala değerlerinin birimi nedir?Phase analiz okunurken nasıl okunur? Doğru ve yanlış kayıttaki fark nasıl anlaşılır
Son derece doğru.1kHz ,2kHz,3kHz i ayrıca tiz frekanslarda 16kHz ve yukarısını incelediğimde MP3 de dB değerlerinin wave kaydına göre -dB lere doğru düştüğünü,ayrıca wave eğrilerinin daha seyrekleştiğini gördüm.Buradan da bazı frekansların MP3 formatına dönüştürülürken yok olduğunu görüyoruz.Eğer yanlış söylemiyorsam.
İşte bunun için tecrübe ve bilgi birikimi gereklidir.Böylece faz hareketlerini görmüş oldum.Peki o zaman size şöyle bir soru sormak isterim.Çalan bir eserde faz sorunları varsa Phase Analayzerda bunun işlenme görünümü nasıl olur ki biz sorun olduğunu anlarız.
Zaten bu tür formatların kayıplı olduğu literatürde belirtilmiştir.Eseri AC3 formatına dönüştürdüğümde de frekans analizinde 20kHz den sonra -155dB lere kadar düştüğünü ayrıca WAVE formatına göre de bir çok frekansın atıldığını gördüm.Wave formatında 22kHz de sesler en düşük -95 dB civarında.
Bu elipsin yatay açılımı gerçek korrelasyon değerini verir.stereo olarak gönderdiğimde de ortada elips şeklinde yer aldı.
Bilgiler için teşekkür ederim hocam. Değişik eserleri bu dedikleriniz doğrultusunda inceleyeceğim.Sen şimdilik orijinal CD kayıtlarını (özellikle yabancı menşeili ve kaliteli kayıtlı olanları) hem dinle hem de dinlerken analizlerini yap yeter.
Açıdan ziyade iki mikrofonun enstrumana göre açısını ifade eder.Doğru hacimle kaydetmede mikrofon mesafeleri ve açıları da önemli olsa gerek.Heralde bu mesafe ve açılara göre bu corr değerleri değişmekte diye düşünüyorum.
Bu çizim çok iyi oldu hocam teşekkürler.Corr değerlerine göre hacmin faz ve ters faz durumunda nasıl olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz.Eliptik cizimler enstrumanın stereo hacmini ifade ediyor.
Bu çizimlerin aynılarını faz analizerde görebilirsin.
Kaydetmiş olduğum kemanı partisini dediğiniz gibi ters faz yaptığımda Phase Analayzer da çizginin düz pozisyondan yatay pozisyona geçtiğini gözlemledim.Sol ve sağ kanallara verdiğimde de çapraz pozisyon aldı.Denemek için tek başına kaydetmiş olduğun bir enstruman sesi var ise adobede bunun fazını ters çevir yani sağ ya da sol kanalı tersyüz edip phase analizerde bakarsan çizginin yatay hal aldığını görürsün.
Daha önce anlatmıştım.Buradaki kayıtta şöyle bir durum gözlemledim.Faz metreye baktığımızda corr değeri +1 de ,ters fazda ise -1 de.Sol ve sağ kanalları ayrı çaldığımda ise corr değeri 0 olarak görünüyor.Kayıdı incelediğimizde ne anlamamız gerekiyor.Bu kayıtta mikrofonlar arası bir mesafe yok.Çünkü tek condenser mikrofon ile kemana yaklaşık 80-90cm mesafeden kayıt yapıldı.Corr değerinin +1 olarak görünmesi tek mikrofon olunca yani mono kayıtta hacmi nasıl değerlendireceğiz?
Hocam ben faz ,ters faz ,mono ve stereo ile ilgili söylediklerinizden yola çıkarak şöyle bir çalışma yaptım.Daha önce anlatmıştım.
CORR değeri 1 olduğunda iki kanaldaki ses te aynıdır. Yani aralarında hiç faz farkı yoktur. Teknikte iki kanal olduğu halde neden, monodur. ?
Çünkü tek mikrofon ile almış olduğun sesin aynısını diğer kanala da vermektesin. Eğer bir mikrofon daha kullanmış olsaydın ve tekniğine uygun kayıt yapmış olsaydın o zaman 0.7 veya benzer faz farklarını yakalayabilecektin.
Stereo demek sadece iki kanal demek değildir. İnsan kulağı iki adettir.
İki adet kulak ile...
Doğadaki sesin şiddetini.
Hangi yönden geldiğini.
Tahmini uzaklığını. (Ses kaynağı bilindik ise) Örneğin Alikopter
Bir grup enstruman dinleniliyorsa sağdan soldan ya da ortadan gelen sesleri.
Rahatlıkla algılar.
İki kulağımıza gelen bir sesin faz farkları ile bizler bu yeteneği kazanmışızdır.
İşte aynı benzeşim stereo kayıt sistemlerinde de temel esastır.
Mono bir kayıt stereo sistemde dinlendiğinde yukardaki resimdeki elipsler yerine dikey bir çizgi şeklinde yani stereoda hiçbir hacmi olmayan şekilde dinlenilir.
NE DEMİŞTİM? Sen ne yapmıştın.
Önce sağ kanala kaydet..
Sonra aynı sinyali sağa kaydet.
İkisine de kaydet.
Faz farkını çevirebiliyorsan 440Hz LA sesini stereo olarak kaydet.
Sen de elinden geldiğince kaydetmiş ve resimleri eklemiştin.
https://www.wikiaudio.org/ab-stereo-mic-technique/
https://townsendlabs.com/the-top-5-stereo-microphone-techniques-to-make-great-recordings/
NOT:
90' faz kaydırması iki kanala da uygulanırsa toplam faz farkı 180' olur.
Yani sağ kanalı 90 derece kaydırıp ta aynı zamanda sol kanalı da ters istikamette 90' kaydırırsan faz açısı 180' dir.
90' faz kaydırması genel olarak kayıt tekniğinde ve özellikle surround sistemlerde uygulanmaktadır.
Adobede normal stereo tekniğine göre uygulanmıştır.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?