sasen1
Paylaşımcı üye
Hocam merhaba dediğiniz şekilde CD ROM dan Extract from CD komutu ile eseri seçtim.Bu eserde kayıtta 20kHz ler görülüyor. Zoom ile frekanslar daha detaylı görünüyor.Protoolsu incelemedim. Cubase ise işyerinde kullanılıyordu. Doğrusu pek te hoşlaşmamıştım. Hem fiyatından dolayı hem de kullanımından dolayı.
Son 10 yıldır linuxçu olduğum için programları da fazlaca incelemedim.
En son adobe nin bir versiyonunu görmüştüm. Lisans ücreti 600$ idi.
Çok manyak bir program idi tam almaya karar vermiştim ki meğerse ELMA PC ler içinmiş.
Frekans analizerde FFT yi Ekran kartının elverdiği ölçüde yükseltebilirsin.
Benim en son DAW'ımda GF9800 kullanıyordum. En fazla 8000 küsür FFT ye izin veriyordu. Çünkü ekran kartının pixel fillrate değeri 9600 idi.
denli artırabilirsen çözünürlüğün o denli yüksek olacaktır.
Resimdeki analize göre senin eserinde 7KHz üzeri yok
Eğer bu bir müzik eseri ise berbat bir kayıt demekki.
Şimdi farenin sağ tuşuna basılı tutarak frekans yazılarının olduğu yerde seçim yap.
Örneğin 7kHz üzerinde sağ tuşa basılı tutarak 4kHz e kadar seçim yap.
Ekranda o bölgeyi zoomlamış olursun. Böylece belli bir frekans bölgesini daha detaylı inceleyebilirsin.
Bu zoom olayı aynı zamanda düşey olarak ta geçerlidir.
Yani belli seviyeyi referans alarak genlik olarak ta detaylı zoomlayabilirsin.
Bir de şunu dene.
Elinde orijinal CD var ise bunu CD/ROM'a tak.
Adobenin ana menüsünden EXTRACT FROM CD komutunu ver. CD'deki herhangi bir eseri seç ve extract de.
Alınan dosyayı 44.1KHz 16bit PCM (WAV) olarak kaydet.
Sonra bu eserin spectrumunu incele.
Hatta adobede bir de vectorscope (PHASE ANALYSIS) olması lazım.
Bunu da bularak alışmaya çalış.
Adobe auditionda her bir pencereyi yerinden çıkararak başka bir yere taşıyabilirsin. İstediğin gibi büyütüp küçültebilirsin. Benim PC de iki ekran var. Sağ ekrana alıp iyice büyütüyorum herşey gözümün önünde oluyor.
FFT yi yükselttim ancak BAR modunda barların bütün frekanslarda görülmesi azalıyor.FFT yi düşürdükçe 20kHz e kadar bar görünüyor.Bu demektir ki laptopun ekran kart çözünürlülüğü yetmiyor.
Peki biz bu spektruma baktığımızda ne görmeliyiz?Mesela bir kanal kayıt wave dosyasında EQ açtığımızda kayıt içerisindeki bozuk duyulan frekansları tarayarak bu frekansları EQ ayarları ile düşürebiliyoruz.Bir wave dosyasında Spectrum Analyzer bize sadece müziğin hangi frekansları kapsadığını mı gösterir?Doğru yapılmış bir kayıt referansları spektrum analyzerda nasıl görünmelidir?
Lineer ve logaritmik skala seçimini hangi durumlarda ve neyi gözlemlemek istediğimizde yapmalıyız?
Phase Analysis i de açtım. Bunu da inceleyeceğim.Ayrıca bir de Phase meter varmış.
Bu kadar soru sonrasında son soruma geliyorum.
Hocam ben osilaskop kutusunun arkasına header için bir bakır plaket yapıyorum.Merak ettiğim şuC deki PSU çıkışlarında neden konnektörlerde 2 adet şase kablosu var?Sonuçta 5 volt ve 12 volt bağlantısı CD ROM ,harddiske bağlandığında tek bir ground olmuyor mu?
Bu arada BNC leri bekliyorum .