@ozgurece35
27. dakikaya geldim beynim buruştu.
Herif anlatırken bile tekniklerin ne olduğunu bilmeden anlatıyor.
Yoh sessizlikmiş, yoh bilmem ne imiş, zırvalayıp duruyo. Artık kusura bakmasın.
Yıllarca bu konularda eğitim aldım. Yıllarca test ve tamirat yaptım.
Adam distorsiyondan bahsediyo ama distorsiyonu ölçebilmekten bahsetmiyo.
Bir amplide 3 temel unsur bulunur.
1 Frekans cevabı.
Her lineer ampli 20Hz ten 20kHz e kadar olan frekansları eşit olarak yükseltebilmelidir. Hoparlörü sürebilme kabiliyeti ve dumping faktör doğrultusunda bu frekanslar yük üzerinde farklı genliklerde oluyorsa, o amplinin dumping faktörü kötüdür demektir.
Teorik olarak lambalı bir amplinin çıkışında trafo bulunmaktadır. Trafo bulunduğu için de çıkış empedansı tam güç sürülmesi kuralları doğrultusunda eşit olma zorunluluğu vardır.
Bu anlamda çıkışında trafo kullanılan ve özellikle lambalı tasarımlarda dumping faktöründen bahsedilemez. Çünkü bu tür amplilerde dumping faktör 1:1 dir.
2) 50-70 desibellerden bahsederek sessizlik falan dediği şey bir amplinin GÜRÜLTÜ faktörüdür. Teknikte çok önemlidir.
Vatandaş diyor ki normal bir amplinin sönümleme faktörü yani gürültü seviyesi 50db nin altında ise yeterlidir. Teknik olarak amatör bir tasarım için verilmiş bir gürültü değeridir. Ama vatandaş bunu bilemediği için kem küm edip duruyo.
Tabii ki bu olay aynı zamanda kanallar arası karışma gürültüsü de olabilir.
Ancak bu gürültü zaten belli seviyenin üzerinde ise dinleyici bunu hemen anlar.
70db gürültü seviyesi, yüksek güçlü ampliler için oldukça zor elde edilebilir bir gürültü seviyesidir. Çünkü ampli gücünü artırmak için voltaj kazancının da artırılması gerekir. Voltaj kazancının 2 katı artırılması ampli gürültü seviyesinde veya çıkış gücünde 2 katı artış anlamına gelir. Bu da 3 db fark demektir.
Örneğin senin amplinin gürültü seviyesi -63 db ise ampli kazancını 3db artırırsak senin amplinin teorik çıkış gücü 60W a çıkacak demektir. Giriş gürültü seviyesi de 2 katı artacağı için -63db olan gürültü seviyen -60db olacaktır.
Her iki durum teknik olarak incelendiğinde gürültü seviyesi -60db olan 60W lık bir amplinin sunduğu dinamik alan ile gürültü seviyesi -63db olan 30W lık bir amplinin dinleyicilere sunabildiği dinamik alan eşittir.
Tabii ki sunulan bu dinamik alanın, hangi frekans bölgelerinde kaç db olduğu ölçülürse, işte o zaman dananın kuyruğu kopacaktır.
CCIR normlarına göre tüm frekans bölgesinde aynı gürültü seviyelerinin olduğu varsayılırsa, yani spectrumda bass bölgeleri ila en üst tiz bölgelerinin gürültü faktörleri örneğin 65db ise, tiz bölgelerinde çok az dinamik alan sunabildiği, dolayısı ile tiz seslerin daha kötü algılandığı gerçekliği oluşur.
Çünkü müziğin mantalitesi gereği tiz bölgesi yüksek enerjili bölgeler olduğu için spectrumda takribi -40 veya daha aşağı seviyelerde olduğu rahatlıkla görülecektir. Amplinin toplam kazanç faktörü eklendiğinde veya sıfır db kazanç faktörü için tiz bölgesini de 30db yükseltebiliyorsak, amplimizin toplam kazancı ile birlikte çıkıştan elde edebileceğimiz toplam güç veya dinamik alan çok küçük seviyelerde olabilecektir.
Yani bu seviyeyi hoparlörden aynen aldığımız varsayarsak, tiz bölgesi toplam gücümüz belki de 1W gibi olacaktır.
@sasen1 in technics SU V-620 bu sebeple LM1875 li amplisinden daha temiz çalamıyo.
Keza benim tasarımım olan STK lı amplilerde de tiz bölgesi dinamik alan mümkün mertebe geniş yapılabilmiştir.
Tiz bölgesi dinamik alanı, başta kondansatörler olmak üzere, devrede kullanılan yarı iletkenler ile doğrudan ilgilidir. Çünkü yüksek frekanslarda bu gibi devre elemanlarının davranışları çok farklı olmaktadır.
3-Distorsiyon faktörü
Bir amplinin distorsiyonu şöyledir böyledir , ben o amplideki distorsiyonları duyarım gibi ifadeler teknikten anlamayan kişiler uydurmuştur.
Distorsiyon demek Türkçe anlamı ile bozulma demek olup, sadece ve sadece distorsiyon ölçebilen pahalı aygıtlarla yapılabilir. Bir videoda bir vatandaş demiyorsa ki...
''ben bu amplinin distorsiyonunu şu ölçü aleti ile ölçtüm ve şu değeri buldum.''
Bu vatandaşın tüm sözleri uyduruk ve dedikodudan başka bir şey değildir.
Eğer hatırlarsan senin STK lı amplin için 32Hz lerden itibaren bazı temel frekanslarda distorsiyon ölçümü yapılmış ve makul mantıklı sonuçlar alınmıştır.
Eğer bir firma bu amplnin distorsiyonu %001 dir bile diyorsa, teknik olarak o firmaya güvenilmez. Tüm frekans bölgesinde olmasa da bazı temel frekans bölgelerindeki distorsiyon seviyesini tam ve doğru olarak ölçüp te lanse edebiliyorsa ancak o firma gerçekten güvenilir bir firmadır.