PC'ler ve teknolojik sohbetler.

Benzer sorunu bende tecrübe etmiştim. Ama sonuçta bilgisayarın bu hızı desteklemediği yani arabirim eski olduğu için test programlarında düşük hızlarda görünüyor. Birçok kullanıcı bu okuma yazma hızının düşük olduğunu şikayet etmiş. Arabirim USB hızı eski nesil pc lerde düşük farklı yeni nesil PC de denersen sonuç farklı çıkacak .Link aşağıda.
Samsung 256 Gb SD
 
Son düzenleme:
Bilgisayarım 3.2 olmasa da 3.1 arabirim hızlarına kadar destekliyor ama 3.1 portunda bile bu hızda çalışıyor. Hız o kadar düşük ki 2.0 portta bile aynı değerler çıkıyor.
Anakartım buydu: https://tr.msi.com/Motherboard/B450-TOMAHAWK/Specification

Flash bellekler için normal gibi.
Ama arabirim çok yeni, yani sadece 3.0 dense eh derdim de (denmemesi lazım ama) anakartta 3.1 desteği bile var ama fark etmiyor.
Windows ortamında dosya kopyalarken 8-9 MB/s ile çalışıyor.
Ama okuma hızları programdaki gibi.

Biraz araştırıp gerekirse iade edeceğim. Ne zaman hızlı bir flash bellek almaya kalksam hep böyle hız sorunu çıkıyor karşıma
 
Bu durumda USB belleğin klon olma şüphesi ortaya çıkıyor. Detaylı inceleme yapıp ürünün orjinalliğini sorgulamak gerekebilir. Üreticinin sitesinden seri no , cip kontrolü v.s.
 
Ara birimin gabahati yok. Flash belleklerin belli okuma ve yazma hızı vardır.
Bir HDD ile kıyaslamak doğru değildir.
USB2.0 da max okuma 30MB/sn civarıdır. Senin flash belleğin sıralı okuma hızı 93MB/sn olduğuna göre bence o fiyattaki ürün normaldir.
 
Sanırım okuma hızlarından dolayı öyle isimlendirilmiş bir ürün. Orijinalliğini de doğrulayabileceğim bir yer bulamadım zaten.
Şu ürün 20 MB/sn yazma hızını görseydi en azından tamam derdim de bu şekilde aşırı yavaş. Bu yavaş hızla da 64 GB alanı doldurmayı tahmin edemiyorum İade etmezsem de Windows kurarken diğer flaş belleklerden hızlı olduğu için bunu kullanabilirim.
 
Madem tam da konusu, benim de bir sorunum bulunsun burada. Ben altından çıkamadım muhtemelen atladığım birşey vardır.
Sorun şu; yaklaşık 10 sene önce topladığım PC'de, Gigabayt Z68X-UD4-B3 ana kart, Intel I5 2500k işlemci, 2x4 dual channel bellek ile AMD Radeon HD 680 serisi Ekran kartı ve 2 adet OCZ Vertex 3 60 GB. SSD almıştım. 120-128 GB alacağıma, ssd'ye sadece sistemi kuracağımdan ana kartın desteklediği RAID0 yaparım, böylece neredeyse disk perfomansı ikiye katlanır diye böyle bir tercih yapmıştım. Zamanla Windows 7, sonra Windows 8'e güncelleme ve nihayetinde de Windows 10'a güncelleyerek çeri çöpü ile bugüne kadar taşıdım. Bir sürü program yükleyince sıfırdan formatlamaya/kurmaya gözüm yemedi. Senelerdir güllük gülistanlık geçinip gidiyorduk 3 ay önce RAID0 SSD'lerden birinde açılışta/boot'da RAID0 ekrandaki tablosunda hata oluştu (error occurred (0)) diye uyarı vermeye başladı. Yine sistem açıyordu ve herhangi bir aksaklık hissetmemiştim. Ama bir yerde lastiğin patlayıp yolda kalacağım belliydi. Sonunda olan oldu, sistem açıyor gibi ama ekran karanlık neyse ben sistemi Hiren's Boot Cd (usb) ile açıp dosya sisteminde açıp, sistemin yedeğini (disk-to-image) başka bir diske aldım. SSD dosya yapısında birşey mi var diye denetlemeye ve düzeltmeye çalıştım, durum değişmedi. Sonra bu yedeği başka bir boş hdd'ye aktardım yine açmadı. Diğer windows kurtarma yöntemleri, windows usb'si ile başlangıç onarma işlemleri işe yaramadı.
Sonunda ssd'ye dokunmadan, internette mevcut sistemi ayağa kaldırma araştırması yapabilmek için, boş bir hdd'ye temiz bir kurulum yapmaya karar verdim. Nasılsa kurulumu SSD'ye klonlayabilirim diye düşünüyordum. HDD'ye Windows 10 Pro kurdum, tüm sürücü, güncelleme ve kullandığım temel yazılımlardan sonra, ssd'den umudu kesince hdd'deki hazır kurulu sistemi ssd'ye çeşitli imajlama ve klonlama programlarıyla kopyaladım fakat nedense ssd boot etmedi. Windows 10 usb'si ile defalarca onarmama rağmen onaramadı ve ssd'deki sistemi açtıramadım. RAID0'ı silip yeniden oluşturdum, raid'i iptal edip tek ssd'ye imajı attım bana mısın demedi! Bu arada hata veren ssd ikinci sıradaydı data kablolarını değiştirip onu birinci sıraya almıştım. Bu denemelerden sonuç alamayınca gerçekten surface test gibi testlerde görünmeyen bir hata mı var diye SSD'ye sıfır kurulum yapıp sorunsuz açtığını gördüm. OCZ Toolbox ile bakınca da bir hata yoktu. Firmware günceldi (RAID halinde OCZ Toolbox ssd'leri görmüyordu o yüzden raid'i silip tek tek baktım).

HDD'deki windows 10'u RAID0 yaptığım SSD'ye klonladım. Açmadı. Bu haliyle bari hdd'yi disk-to-disk şeklinde değil de sadece hdd'deki windows partisyonunu klonlıyayım dedim yine sonuç değişmedi. Yıllar önce bu konuda ghost, acronis, hdclone vesair programlarla yedekleme yaparım ilk defa burada tökezledim. Sanırım bunda mbr yerine gpt ve raid olayı işi karıştırıyor (radi0'ı silip dek ssd'ye klonlayınca da açmadı), ya da atladığım başka birşey? Zaten bendeki sürümlerin bir çoğu gpt'yi desteklemiyor. Yoksa kurulu bir sistemi hdd'den başka bir hdd'ye klonlamakta herhangi bir sorun olmaması gerekiyor. Şu an hdd ile sistemi açmış bulunuyorum. Son olarak aklıma gelen fark, cluster sektör sayıları. RAİD0 için 128KB cluster öneriliyor ve raid0'ı boot ekranında ctrl+i ile açıp oluştururken seçiyorum. Windows 10 NTFS için varsayılan cluster boyutu 4KB. Neyse epey uzun oldu bu konuda herhangi bir fikri olan var mı?
---
İlave; bios uefi. SSD'ye attığım imajdan sonra HDD ile ya da Hiren's Boot Cd ile açtığımda dosyalar normal görünmektedir.

Şimdi dikkatimi çekti, SSD'nin il partisyonunda bootable olduğu yazmıyor, sadece active yazıyor!
 
Son düzenleme:
Neyse epey uzun oldu bu konuda herhangi bir fikri olan var mı?
Birçok bilinmeyen bir araya gelince sonuç ÇORBA olur.
Öyleyse bilimsel bazı açıklamalarla sorunun çözümüne katkıda bulunmaya çalışayım.
1) SSD sistemlerde donanımsal RAID kullanmadan hızı artıramazsın. Amacın kapasite artırmak ise yapılabilir. Ama bu durumda da Disklerin DINAMIC DISK dizilimi yapılması daha mantıklı olacaktır.
2) Yıllardan beri SSD ve HDD konusunda kavgalara karışmış, Hangisinin daha iyi olduğu konusunda birçok arkadaşa önerilerde bulunmuştum.
Her SSD nin bir yazma silme ömrü vardır. HDD'lerde teorik yazma silme ömürleri sonsuzdur. Ama SSD lerde olsa olsa takribi 1000 civarıdır. (Garantisi yoktur.)
RAID-0 Sistemlerde boot sectorün nereye yazılmış olduğu muallaktadır. Genellikle ilk disk seçili olsa bile raid sistemlerle tecrübesi olmayan arkadaşlar, bu sectörü windows recovery bölümünde bile oluşturabilmektedir.
Nerede olduğu bilinmeyen boot sector ve raid kurulum parametreleri kazara hasar görürse, tüm sistem hasar görecek demektir. SSD sistemlerde bu sektörün bazı windows INF dosyaları ile de ilişkili ise (Örneğin bir TEMP klasörü veya rezerved partition) bu bölgenin aşırı yazma silmeden dolayı (windowsun gıbızlatması) külliyen sistem çökecek demektir.
Çöken böyle bir sistemin herhangi bir kurtarma aracı ile kurtarılması pek olası değildir. Çünkü sistemin başı-gıçı belli olmayacağı için, hangi bölgelerin hangi sırayla okunacağı da belli olmayacaktır.
Yoksa kurulu bir sistemi hdd'den başka bir hdd'ye klonlamakta herhangi bir sorun olmaması gerekiyor.
Yanılgı bu cümlededir. Bozuk bir sistemi klonlasan bile bozuk olarak klonlayabilirsin.
 
@Mr_YAMYAM hocam, çorba olsa da 10 senedir sorunsuz tatminkar verimde çalışıyordu. Sonuçta kripto madenciliği gibi boş, (bana göre, sanal ve yalan), işler için donanımı heba etmiyorum. Sıradan programlama işleri.

Donanımsal RAID olmadığı doğrudur. Ana kart soft-RAID'i destekliyor. Genelde sistemlerde perfomans, hareketli HDD'lerin mekaniğine dayalı olduğundan HDD'lerin bu darboğazı SSD'ler ile nispeten aşıldı.
Ben de soft-raid0 ile bu hızı yaklaşık ikiye katlandı. Burada veri yolu da önemli sata3 6Gb/s. Burada PCIe M.2, U.2, NVMe desteği ve medyası ile çok daha yüksek hızlar ve perfomans elde etmek mümkün. Bendeki OCZ Vertex 3 özelliklerinde şunlar yazıyor. IOPS (her bir hücre için yazma-silme) 80K ve ömrü 2 milyon saat.


SSD ve HDD nin kendilerine göre avantaj ve dezavantajları var. SSD hızlı ama pahalı, HDD yavaş ve daha güvenli. Aslında optik sürücüler en güvenli medyalar onlarda da kapasite sorunu var. SSD'ler tamamen Elektronik teknolojiye dayanıyor. Bilindiği üzere HDD'ler elektroniğin yanında mekanik ve manyetik teknolojiyi de içeriyor. Dolaysıyla hem mekaniğin hem de manyetiğin ömrü de sonsuz değildir. Neyse bu kısım konuyla alakalı değil.

Bildiğim kadar RAID0 (striping) tekniğinde her iki disk tek disk haline getiriliyor ve sanal bir hdd gibi davranıyor. Virtualbox veya VMWare imajları gibi düşünülebilir. Dolaysıyla 8 bitlik bir verinin 4 biti bir diske geri kalan 4 biti de diğer diske yazılıyor. Soft-raid0'de olsa her iki veri yolu yazılacak/okunacak veriyi paylaşarak yazıyor/okuyor ve hız buradan kaynaklanıyor. Disklerden birinde olabilecek bir arıza tüm veriyi kaybetmeyle sonuçlanacak. Bu noktada da RAID kurtarma araçları var bildiğim kadarıyla fakat diğer raid teknikleri gibi güvenlik ön planda yedeklemeyi içermediğinden hız karşılığında bu yöntermi kullanacak kişi riski alıyor demektir.

rsimsek' Alıntı:
Yoksa kurulu bir sistemi hdd'den başka bir hdd'ye klonlamakta herhangi bir sorun olmaması gerekiyor.

Yanılgı bu cümlededir. Bozuk bir sistemi klonlasan bile bozuk olarak klonlayabilirsin.
Hocam burada düz mantık, dediğiniz gibi bozuk olan tabi ki bozuk olarak klonlanır. Ben SSD'lerde hata olduğundan üzerinde değil de bir HDD'ye alarak düzeltmek için o şekilde klonladım. Buradan sonuç alamayınca HDD'ye sıfırdan kurduğumu da defalarca farklı programlarla klonlasam da boot ettiremedim maalesef. Offline olarak ulaşamama gibi bir sorunum olmadı ve yedeklerimi aldım imajı da bir kenarda durmakta.

Önceki mesajda dikkatimi çeken diye bahsettiğim Hiren's Boot Cd 15.2 deki Windows 7 sistem üzerindeki Mini Tool Partition Wizard 7.6 ile görünen farkı, sistemi Windows 10 PE x64 tabanlı Hiren's Boot Cd ile açtığımda aynı programla göremedim. SSD bölümleme tablosu ile HDD bölümleme tablosu aynı görünüyor.
 
Ben donhaber sitesini sevmem. Ama şu arkadaş çok güzel yazmış.
https://forum.donanimhaber.com/raid-0-ssd-tavsiyesi--127100520
Benim söyleyeceklerimi zaten daha önce söylemiş olduğu için ilave edebileceğim pek birşey yok.
Bu konuda yorum yapamayacağım.
En son win8 i test ettikten sonra diğer windowsları incelemedim.
İşletim sistemlerinin komut yapılarını da bilemediğime göre, win 10'un neden böyle gördüğü konusunda da bilgi sahibi değilim.

Ömür konusu ise muallaktadır.
Burada bahsedilen unsur tüm diskin tamamen bozulması değil, bazı bölümlerinin bozulabilmiş olmasıdır.
Zaten uzun süredir kullandığına göre bazı bölümlerindeki veri kayıplarının olması kuvvetle muhtemeldir.
(Benim sistem SSD ve birkaç yıldır kullanmaktayım. Bazı data kayıplarını hissetmekteyim)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…