KÖTEK Ayrıca SUMSUKHee ben asıl o regülatör devresi daha önemli sanıyordum. O halde dsl kısmını değiştirmeden olduğu gibi yapacağımız için problem yok. (30Hzler için ufak modifiye olabilir)
Projenin yüksek ses kalitesine sahip olmasının yanı sıra böyle uğraşıpta ortaya güzel bir ampli çıkarabilmenin tadı çok başka olacak
Bu arada İstanbulda olsam da kutunun arka alüminyumu için bu işi yapan arkadaşla haberleşiyorum sürekli. Döndüğümde kutunun arka kısmını direkt yaptıracağım muhtemelen. Sonrasında plana devam ederiz hocam.
Regülatörler böyle bir tasarımda en önemli devrelerdendir.
Ancak SASEN ile yapmış olduğumuz testler göstermiştir ki, uygun bir tasarım ve ciddi elemanlarla 1mV civarı gürültü değerine sahip bir regüle devresi zaten yapmış bulunuyoruz.
Tabii ki benim gibi uçmak isterseniz, veyahut 40db kazançlı bir pikap ön kuvvetlendirici devresi de yapmak isterseniz o zaman servo DC PSU yapmaya kalkışabilirsiniz.
ÜLE ben benim devreyi yaparken 50 çeşit opamp test ettim, bir o kadar gondansatörü çöpürdek yaptım. Buna rağmen elde edebilmiş olduğum PSU gürültü değeri 250uV gibi oldu (Ölçebildiğim kadarıyla)
Literatürde LM317 ile elde edilebilecek en düşük gürültü 150uV olarak belirtilmiştir.
ŞUNU BELİRTEYİM:
@sasen1 in daha önceki LM1875 tasarımında aynı PSU kullanılmış hatta riplle filter kondansatörü bile konulmamaıştır.
Buna rağmen ton kontrolün gürültü faktörü çıkış gürültü faktörüne etki etmemektedir. Çünkü devremiz bu hali ile -80db civarı bir gürültü eşiğine sahip bir devredir.
Tabii ki ön devrelerin gürültüsünün ampli çıkış gürültüsüne olan etkisi ampli çıkış katının kazancı ile doğrudan ilgilidir.
Örneğin LM1875 in kazanç faktörü 20db ise (10 katı yükseltme) STK465 in kazancı 30db (30 katı yükseltme)civarındadır.
Çıkış katının kazancı ön devrelerin gürültülerini de yüksettiği için aynı SASEN'in TECHNİCS amplisinde olduğu gibi ton kontrol devresi açıldığında ve kontroller max yapıldığında ön devredeki bu gürültü ampli tarafından yükseltilmektedir. Çünkü teknics ampli de 60-70W lık bir amplidir.
Ancak benim tasarımımda daha önce test edildiği üzere ön devreler için 1mV gürültü seviyesindeki bir regüle devresi gayet yeterli olmaktadır.
Çünkü ön devrelerin tasarımları da buna göre ayarlanmış ve yapılmıştır.
Tek yapılması gereken şey iyi bir SHIELDING'tir.
Benim bu tasarımımın alt frekans bölgesi baş belasıdır.
Roll-off frekansının 5Hz ler dolayında olması ve 20-30Hz gibi frekansları acımasızca yüksettiği için tam anlamıyla hoparlör katilidir.
Benim amplimden yapmış olduğum birkaç kişi, ampli 30W diye bir çok 50W lık hoparlör yakmışlardır. Çünkü onlar da bass sesleri seven kişilerdi.
Üstelik hoparlörler YANDIM ALLAH diyemeden 15W gibi çıkış gücünde bile CORRT diye yanıyordu. Çünkü duyulamayan 20Hz frekansların gücü o anda DSL den dolayı 60W ı bile bulabiliyordu.
Örneğin @sasen1 in SONY hoparlörleri STK4221 ile çalıştırılırken, ampli son ayarda açılmamış olsa bile YANDIM ALLAAHH diyemeden HORRT diye yanabilirler.
Bunun için 32Hz frekansların bulunduğu bir müzik eserinde arsız bir sinyal yeterlidir.
NOT:
Ampli arka paneli için MONITOR kartı ebatları daha büyüktür. Bu sebeple ampli arka panelini yaptıracaksan Monitör fişleri ile FUNCTION fişleri arasında biraz mesafe bırakmalısın.