PC'ler ve teknolojik sohbetler.

@sasen1
Senin STK086 yı ararken başka bir STK ile karşılaştım.
Bu STK daha sonra imal edildiği için kendi içerisine koruma devresi de eklenmiş.
Devreyi incelediğimde diğer STK'lardan çok ta farklı olmadığını fark ettim.
https://www.datasheetarchive.com/pd...41b24141f3d22ec1725faf00a&type=M&term=STK4214
Besleme gerilimi ve çıkış gücü STK086 ile hemen hemen aynı gibi görünmektedir. Dolayısı ile sendeki trafo ile doğrudan besleyebilirsin.
Temel hesaplamaları yaptığımda, orijinal devresinde birkaç direnç ve iki kondansatör değişimi ile S/N değerini biraz daha iyileştirebiliyoruz.
İdeal kazancımızı 30-33db gibi yaparsak tam ve kesin çıkış parametrelerine ulaşabilmekteyiz.
STK086 ların fiyatları ve devre kartı maliyetlerini ele aldığımızda tam bir sonuca ulaşamıyoruz. Ancak STK4214 ün stereo olması ve hazır devre halinde olması bizi büyük külfetten kurtaracak düşüncesindeyim.
https://www.n11.com/urun/stk-amfi-ses-devresi-stereo-hoparlor-korumali-2x80w-stk4214mk2-15668001
Ampli kutumuz içerisindeki yer ve soğutucu sorunlarından dolayı bu devrenin kullanılmasının bize oldukça avantaj sunacağını düşünmekteyim.

@sasen1
Senin STK086 yı ararken başka bir STK ile karşılaştım.
Bu STK daha sonra imal edildiği için kendi içerisine koruma devresi de eklenmiş.
Devreyi incelediğimde diğer STK'lardan çok ta farklı olmadığını fark ettim.
https://www.datasheetarchive.com/pd...41b24141f3d22ec1725faf00a&type=M&term=STK4214
Besleme gerilimi ve çıkış gücü STK086 ile hemen hemen aynı gibi görünmektedir. Dolayısı ile sendeki trafo ile doğrudan besleyebilirsin.
Temel hesaplamaları yaptığımda, orijinal devresinde birkaç direnç ve iki kondansatör değişimi ile S/N değerini biraz daha iyileştirebiliyoruz.
İdeal kazancımızı 30-33db gibi yaparsak tam ve kesin çıkış parametrelerine ulaşabilmekteyiz.
STK086 ların fiyatları ve devre kartı maliyetlerini ele aldığımızda tam bir sonuca ulaşamıyoruz. Ancak STK4214 ün stereo olması ve hazır devre halinde olması bizi büyük külfetten kurtaracak düşüncesindeyim.
https://www.n11.com/urun/stk-amfi-ses-devresi-stereo-hoparlor-korumali-2x80w-stk4214mk2-15668001
Ampli kutumuz içerisindeki yer ve soğutucu sorunlarından dolayı bu devrenin kullanılmasının bize oldukça avantaj sunacağını düşünmekteyim.
Yamyam hocam inanmayacaksın ben de bugün STK stereo entegrelere bakmıştım.Hatta size soracaktım STK4231 var acaba bu entegreyi STK086 yerine kullanabilir miyiz diye.Siz de STK4214 ü önermişsiniz.Bence de STK086G zaten bulamıyoruz.Sizin önereceğiniz STK ile yola devam etmek daha iyi olacak.Hem de maliyeti düşürmüş olacağız.

Yamyam hocam inanmayacaksın ben de bugün STK stereo entegrelere bakmıştım.Hatta size soracaktım STK4231 var acaba bu entegreyi STK086 yerine kullanabilir miyiz diye.Siz de STK4214 ü önermişsiniz.Bence de STK086G zaten bulamıyoruz.Sizin önereceğiniz STK ile yola devam etmek daha iyi olacak.Hem de maliyeti düşürmüş olacağız.
Bizim sorunumuz besleme gerilimi olduğu için uğraşıyoruz.
2X33V trafo gerilimi ile çalışabilen her tür STK entegreyi kullanabiliriz.
ANCAK...
Her STK nın belli bir montaj ve PCB devresi bulunmaktadır. Bu PCB leri biz yapmaya kalkışırsak gudurabiliriz. Çünkü uzun yıllardır STK465 in PCB si haricinde diğer STK ların PCB leri ile uğraşmadım.
Bu sebeple eğer herhangi bir STK kullanacaksak...
Trafomuzun besleme gerilimine uygun olmalıdır. Çıkış gücü bence hiç önemli değil.
PCB tasarımı genel grounding kurallarına uygun olmalıdır.
Ufak çapta modifiye ve tasarım değişikliğine uygun olmalıdır.

Eğer STK4231 i iyi bir PCB ile temin edebiliyorsan tabii ki rahatlıkla kullanabiliriz.

Bizim sorunumuz besleme gerilimi olduğu için uğraşıyoruz.
2X33V trafo gerilimi ile çalışabilen her tür STK entegreyi kullanabiliriz.
ANCAK...
Her STK nın belli bir montaj ve PCB devresi bulunmaktadır. Bu PCB leri biz yapmaya kalkışırsak gudurabiliriz. Çünkü uzun yıllardır STK465 in PCB si haricinde diğer STK ların PCB leri ile uğraşmadım.
Bu sebeple eğer herhangi bir STK kullanacaksak...
Trafomuzun besleme gerilimine uygun olmalıdır. Çıkış gücü bence hiç önemli değil.
PCB tasarımı genel grounding kurallarına uygun olmalıdır.
Ufak çapta modifiye ve tasarım değişikliğine uygun olmalıdır.

Eğer STK4231 i iyi bir PCB ile temin edebiliyorsan tabii ki rahatlıkla kullanabiliriz.
Yamyam hocam bizim trafomuz 2X33V olduğuna göre 33x1,41=46,53V ediyor.
Araştırmalarım sonucunda aşağıdaki sitede bulduğum bir anlatımda STK4211 veya STK4221 entegrelerinin olabileceğini gördüm.(Resim-1)
https://320volt.com/en/stk4241-stk4201-stk4221-stk4211-stk4231-amplifier-circuit/

Bu siteyi incelediğimde bu STK ların yonga setlerinin aynı olduğunu söylüyor.Yanlış anlamadıysam bu PCB ye belirttiği STK lar 4241-4201-4221-4211-4231 takılabiliyor.

https://datasheetspdf.com/pdf-file/501811/Sanyo/STK4221II/1

https://datasheetspdf.com/pdf-file/501813/Sanyo/STK4211II/1

Verdiği PCB de (resim-2-3)

Biz bu STK 4221 II veya 4211 II den sizce hangisi bizim için uygun olursa bu çizimden yola çıkarak bir PCB basbilir miyiz?

Bu arada sizin önerdiğiniz STK4214 iyi ama onunla ilgili çok bilgi ve döküman bulamadım.

Ekli dosyalar

• power-supply-stk.png
    power-supply-stk.png
    28.6 KB · Görüntüleme: 7
  • STK4241 silk.png
    STK4241 silk.png
    34.5 KB · Görüntüleme: 4
  • STK4241cooper.png
    STK4241cooper.png
    30.3 KB · Görüntüleme: 4
  • stk4201-pcb-stk4211-pcb-stk4221pcb-stk4231-pcb-stk4241.png
    stk4201-pcb-stk4211-pcb-stk4221pcb-stk4231-pcb-stk4241.png
    80.4 KB · Görüntüleme: 6
  • STK.png
    STK.png
    75.8 KB · Görüntüleme: 5
Son düzenleme:
STK 42XX serileri bacak olarak birbirleri ile aynıdır. Tıpkı STK465 serisinde olduğu gibi.
Tek değişken besleme gerilimi olup, besleme gerilimi ve drop out voltajı doğrultusunca yük üzerinde alınabilecek max gerilimdir.
Bu doğrultuda genel bir hesap yaptığımızda karşımıza yine 2 seçenek çıkmaktadır. STK4211 ve 4221.
Bu entegreleri karşılaştırdığımızda ise zaten STK086 serisi ile özdeş olduğunu (besleme ve çıkış gücü olarak) görmekteyiz.
Yani entegreler birbirleri ile aynı diyerek bizim trafomuza STK4241 bağlamak mantıklı olmayacaktır. Çünkü 120W çıkış gücü almamız gerekirken, 60W tan daha küçük bir güç bile alabiliriz.
Bu sebeple kullanacağımız entegrenin genel karakteristikleri doğrultusunca en ideal seçimi yaparak, besleme gerilimimizi yüke mümkün mertebe max seviyede iletmemiz gerekmektedir.
Verilen PCB leri incelediğimde pre state ground ile power state ground hatlarının çok ayrı olmadığını görmekteyim. Yüksek kazançlı yükselteçlerde bu olay başımıza bela olabilecektir. Ancak bu PCB ler daha önce kullanılmış ise belli mantık dahilinde bizim projede de kullanılabilecektir.

Yamyam hocam STK4221 II için bir çizim daha buldum bu 2 çizim üzerinde değişiklikler yapabiliriz. Sprint Layout da çizimleri açabiliyorum.Veya olduğu gibi de kalabilir.Siz nasıl uygun bulursanız.

2. çizimde 1ve2.pinler ile 21ve 22. pinler boş bırakılmış ?Şemada da görünmüyor?Bu pinler ne için? Bu çizimde 8.bacağa mute için PAD konmamış.(Resim-2)

Ekli dosyalar

• STK4221_PCB.png
    STK4221_PCB.png
    70.5 KB · Görüntüleme: 1
  • stk4221-PCB.png
    stk4221-PCB.png
    212 KB · Görüntüleme: 2
O pinler için birşeyler okumuştum ama şimdi hatırlamıyorum.
İlk çizim bir çok yerde kullanılmış. Sanırım recommended çizim olduğu için.

Senin için araştırırken ebayda bir plaket de görmüştüm.
3.jpg

Bu plakette de bahsi geçen pinler boş bırakılmış. Ancak bu devre koruma ve mute bölümünü de yerleştirmiş.
Ebay da bu plaket tüm malzemeleri ile birlikte 20-30$ civarı idi yanılmıyorsam.
Bu plaket genel olarak bizim tasarımımıza daha uygun gibi görünüyor. Gerekirse besleme kısmı iptal edilerek önceki besleme devresini kullanabilirsin.

Kıym'ETli ve de köftelik ET'li @sasen1
Uyku tutmayınca senin PCB üzerine ecik çalıştım.
stk4221-PCB Cli.png

Sarı renk ile çizmiş olduğum elemanlar 5mm bacak aralığındaki bizdeki malzemeler içindir.
Özellikle 1nF ERO ,100nF ve 2.2uF WIMA'lar için gereklidir.
Beslemeye direk bağlanacak olan 10uF ların 100uF civarı olması ve en yakınından şaseye irtibatlanması için oraya PAD eklenmiştir.
Dolayısı ile diğer iki köşedeki PAD'ler kullanılmayabilir.
Genel hesaplamalarım doğrultusunda orijinal devredeki -55db civarındaki gürültü seviyesi eklenen bazı direnç ve kondansatör değerleri ile teorik olarak -60 ila -65 civarında olabilecektir.
Kazanç 30db olarak hesaplanmış olup, 1Vp gerilimi 30Vp e yükseltecek gibi hesaplanmıştır.

Kıym'ETli ve de köftelik ET'li @sasen1
Uyku tutmayınca senin PCB üzerine ecik çalıştım.
Ekli dosyayı görüntüle 94098
Sarı renk ile çizmiş olduğum elemanlar 5mm bacak aralığındaki bizdeki malzemeler içindir.
Özellikle 1nF ERO ,100nF ve 2.2uF WIMA'lar için gereklidir.
Beslemeye direk bağlanacak olan 10uF ların 100uF civarı olması ve en yakınından şaseye irtibatlanması için oraya PAD eklenmiştir.
Dolayısı ile diğer iki köşedeki PAD'ler kullanılmayabilir.
Genel hesaplamalarım doğrultusunda orijinal devredeki -55db civarındaki gürültü seviyesi eklenen bazı direnç ve kondansatör değerleri ile teorik olarak -60 ila -65 civarında olabilecektir.
Kazanç 30db olarak hesaplanmış olup, 1Vp gerilimi 30Vp e yükseltecek gibi hesaplanmıştır.
Teşekkür ederim hocam:),ben de PCB üzerinde bu düzeltmeleri yaptım.
Besleme girişindeki kondansatörleri 100uF civarı olacak şekilde genişlik ve pinlerini ayarladım.Diğer ERO ve WİMA için de düzeltmeleri yaptım.
Ancak bir şey dikkatimi çekti.Bu çizim BOTTOM olarak değil de TOP olarak yapılmış.Entegre 1. pin solda bu şekilde basarsak 1. pin sağda kalıyor.Yine önceki input devresindekiler başımıza gelmesin:D.PCB yi basarken yatay ters çevirip basacağım değil mi?(RESİM -2).

Yok yok doğru galiba ters çeirmeme gerek yokmuş kafam karıştı iyice :D

Ekli dosyalar

• STK4221_PCB.png
    STK4221_PCB.png
    538.6 KB · Görüntüleme: 3
  • STK4221PCBTERSBASKI.png
    STK4221PCBTERSBASKI.png
    514.8 KB · Görüntüleme: 3
  • STK4221PCBÜST.png
    STK4221PCBÜST.png
    684.2 KB · Görüntüleme: 3
Tüm PCB çizimlerinde top copper alttan görünür. Çünkü günümüzde artık çift taraflı PCB ler bile çok standart.
TOP copper tarafına yazacağın bir YAMYAM veya SASEN yazısı sana yol gösterecektir. Bu yazıyı baskı yapıldığında normal okuyabiliyorsan her şey normaldir.

HAA NOT:
Her daim belirttiğim üzere her PCB basılmadan önce bazı prosedürler uygulanır.
Önceleri PCB çizimi DRAFT olarak kağıda basılır üzerinde her türlü çizim, uygulama, malzeme, aralık kontrolü ve hatta ebat ve yerleşim olarak kontrol edilirdi.
Günümüzde artık bu olay ink jet printerlerle gerçek boyutlu ve fotoğraf kağıdına yüksek çözünürlüklü baskı alınarak yapılmaktadır.
Bu kağıtlar neredeyse bir PCB imiş gibi inceleniyor tüm parametreler incelenerek hatalar düzeltiliyor.
Onay verildikten sonra PCB basımına geçiliyor.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Kullanıcılar
452,678
Son üye
TengRi

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri