>Genius<
Profesyonel Üye
Sorunu en son cevaplayacağımm... Öncelikle biz bir Elektrik motoru yapmıyoruz. ama bu konudada sana birşeyler söylemek istiyorum. Hem ona bakarsan basit bir kalemin yapımında bile belki binlerce detay vardır. Ama basitçe bir parça kamışı şekilledirip kalem boyutunda bir ağaç parçasına iple bağlayınca mürekkebe batırıp yazı yazabilirsin. Şu anda sadece 14 yaşındayken ve elimde hiçbir imkanım, bilgi kaynağım yokken radyolardan söküp inceleyerek hakkında birşeyler öğrendiğim bir DC motor yapabilirim. Hatta yapmıştım. Demişsin ve diyeceksinki ne kadar verim alacaksın? Ben kablolu yürüyen bir araç (küçük oyuncak) yapmak istemiştim. ve yaptımda. Yani amacım doğrultusunda yaptığım şeyi kullandım. Hatta lisedeyken bu yeteneklerimi duyan öğretmenim ödev olarak benden böyle bir araç yapmamı istemişti. Bende excavator benzeri birşey yapmıştım. kolu iki noktadan kırılıyor ağzıda kırılabiliyor açılıp kapanabiliyordu ileri geri sağa sola gidebiliyordu. Tabi kabloluydu. İnanırmısın bilmem ama lehim makinam bile yoktu malzemenin çoğu çıtaydı. Bırakın matkabı yapıştırıcım bile yoktu. Telme işi için bir parça demiri ateşte iyice ısıtıp kullanıyordum tutturma için teller çivi ve radyo tv bazı kırık oyuncaklardan söktüğüm çok az civata. Yine oyuncaklardan söktüğüm tekerlek ve miller. 12 v ile çalıştırıyordum elektriği eski bir televizyondan söktüğüm 12v güç kaynağından alıyordum. hele kumandası görseniz... vs. v.s O zaman elimdeki imkanları düşünüyorumda kendime asla inanamıyorum böyle birşey nasıl olur diyorum. Hatta bizimkiler o zamanlar kullandığım şeyleri bir yerlere topluyordu baya bi çöp birikmişti annem işine yaramıyorsa atalım şunları dedi bende bi göz gezdireyim dedim saatlerce içinde kaldım. Vayyy bunları ben nasılda yapmışım diyordum hayrete düştüm ya... Komik inanılmaz heyacan ve guru verici bir tabloydu.
Yani demem o ki ben şu hakkında kalın kalın kitaplar yazılan motorları tek bir sayfa okumadan yaptım. Amacımada ulaştım. Yani hem çalıştı hem işe yaradı... Aslında elektrik motorları çok basittir. Sadece bir pil bir mıknatıs ve biraz izoleli telle basit bir motor yapabilirsiniz. O kadarda abartılacak birşey değil.
Sizde anlamadığım şey gavurun veya başkasının yapabildiğini bizlerin yapamayacağını düşünüyorsunuz. Sadece siz de değil birçok kişi böyle düşünüyor. Yahu bu yapanlar uzaylı veyayut insan değilmi? Siz değilmiş gibi davranıyorsunuz... Yani bu işten anlamayan biri yazınızı okusa derki elektrik motoru türkiyede yapılmıyor bunları nasa falan üretiyor. Dünyanın en büyük beyinleri elektrik motoru yapıyor... Varsa imkanınız buraya gelinde size bir elektrik motoru yapıp hediye edeyim...
Sorunuza gelince.
1. Biz hele şu motorun dönmesini sağlayalımda hız kontrol işinide halederiz İnşAllah.
2. Statoru parcalı (örneğin 3) ve hareketli yaparsak uzaklaştırıp yakınlaştırarak ve konumunu değiştirerek hız ayarı yapabiliriz...
Yeteri kadar emek verir, teknik olarak sistemli ve programlı olarak çalışırsak ben bu işin olacağına inanıyorum...
Demogoji yapmışsın biraz ama canın sağ olsun soruma gelincede sana köstek olmak için değil projenin gelişimine katkıda bulunmak içindi... Sorumun nedenini söyliyeyim bu konuda daha önce okuduğum yazılara ve üniversitede öğrendiğim bilgilere istinaden yöneltilmiş bir soru... Bazı hevesli mucitlerimiz daha önce benzer cihazlar yapıp çalıştırmış sonra daha ne olduğunu bile anlamadan döner hareket sonsuza gitmiş...
Yani sorum projeni tamamladığında karşılaşacağın en büyük engellerden biriyle ilgiliydi ama sen bunu muhalefet olmak için söylüyormuşum gibi algıladın... Bilim insanları herzaman her görüşe açık olmalıdır.. Yanılıyormuyum?
Sana projende başarılar dilerim....