Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Basitçe TMR0 ile yükselen ya da düşen kenar sayabilirsiniz. TMR0 option register ile konfigüre edilerek kullanılır. Bunu bir inceleyin, halledemezseniz kullandığınız işlemciyi ve dili belirterek tekrar msj yollayın.
Basitçe TMR0 ile yükselen ya da düşen kenar sayabilirsiniz. TMR0 option register ile konfigüre edilerek kullanılır. Bunu bir inceleyin, halledemezseniz kullandığınız işlemciyi ve dili belirterek tekrar msj yollayın.
Motorun dönuş yönunu çift kanallı encoder kullanarak yapabilirsin.a ve B kanal çıkışlarını hangisine daha önce puls geldiğine bakarak motorun sağ ve ya sol yada durduğunu Lcd görüntüleyebilirisin.A ve B kanalları arasında 90 derce faz farkı olan çıkış pulsları vardır.forumda aratırsan çift kanllı encoderler hakkında döküman bulabilirisin.kolay gelsin
En basit yolu B palsi yüksek (1) durumda iken A dan gelen palsler (Yükselen kenar), örneğin sağ yönde ise,
B palsi düşük (0) durumda iken A dan gelen palsler(Yükselen kenar), sol yönde hareketi verir.
Bu şekilde değerlendirme yapabilirsin, (Aralarında 90° faz farkı vardır)
peki ben encoderin a. ve b. uçlarının önce hangisindn pals geldiğini nasıl anlayabilirim 90 dercelil faz farkını nasıl okutabilirim çünkü ilk baştaki sinyal sabit değil sanırım A veya B encoder dönmeye başladığında tıpkı flip flop gibi bana 101010 üretecek. nasıl bi mantık kurmam gerekiyor. pic basic kullanıyorum eğer yardımcı olursanız çok makbule geçer.
Basit bir açıklama olacak fakat sanırım böylesi daha anlaşılır olur:
a=1 olduğu anda b=1 ise , bir yöne
a =1 olduğu anda b=0 ise, diğer yöne dönüyor demektir.
arkadaşlar picbasicle bunu nasıl yapabilirim bende merak ediyorum. Birde bven kesme kullanarak yapmak istiyorum. devrenin stabil çalışması gerekiyor. yardımlarınız için teşekkür ederim.