Pic ile inverter kontrolü

Katılım
28 Mar 2010
Mesajlar
17
Puanları
1
Herkese iyi çalışmalar,
Elimde bir AC Motor ve "http://www.999inverters.com/schneider-atv12-atv12h037m2" linkteki bu invertör var. Ben bu invertörü pic ile kontrol etmek istiyorum. Hız ayarı, LCD de gösterim ve yön kontrolü gibi. Bunu pic ile yapabilirim fakat inverter çalışmasını anlamadım bağlantıları nasıl olacak. Yardımcı olur musunuz? Şimdiden teşekkür ederim..
 
Dostum inverterini incelemedim ancak şöyle bir öneride bulunayım.

inverterin dışardan kontrolü için bırakılan bir terminali olur. ( her inverterde olmayabilir ) Bu terminal bağlantısı cihazın kitapçığında ne işe yaradığı açıklanır. Örnek vereyim terminal bağlantısı ile 0 - 10 volt göndererek frenaksı 0 - 50 hz ( veya kaç hertze kadar çalışıyorsa ) açıp kısabilirsiniz. Eğer varsa kuru kontak devresi burdanda dönüş yönünü saat yönünde yada tersi yönde kumanda edebilirsiniz. Frekans sürücüsünü açıp kapatabilirsiniz.

Tüm bu bilgiler frekans sürücünüzün kurulum kitapçığında mevcuttur. Şu an vaktim yok ama daha geniş bir zamanımda çözemezseniz bu bilgileri varsa eğer size verebilirim. Sonra pic inizi bu duruma göre bir program yazıp kontrol için butonlar ve inverter ile haberleşmesi için ne gerekiyorsa kurmanız gerekiyor.
 
Anladım hocam teşekkür ederim. Bu yönlendirmeye çok ihtiyacım vardı. Ben araştırırım olmazsa yine irtibata geçerim.. İyi çalışmalar..
 
Şu anda araştırdığımda bu linkte "https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/atv-12-hızlı-devreye-alma-parametreleri.24550/" parametre açıklamaları yapılmış fakat ben bunları pic ile nasıl kontrol edebilirim?
inverterinizin kontrolünde serkan beyin de bahsettiği bir şekilde kontrol yapmak istiyor iseniz bunu pic ile değilde potansiyometre ve 2 yonlu anahtar gibi bir sekilde kontrol yapmanız daha kolay olacaktır. İnverterinizin özelliklerine serkan beyin bahsettiği kontrol giriş cıkıslarını manuelinden bulup, 4-20 ma, 0-10 volt, sağ dön, sola dön, varsa hata cıkıs , .... gibi özelliklerini manuelinden bulup gerekli sekilde baglantıları yaparak sağlayabilirsiniz. yani inverterinizde var ise serkan beyin beyinde belirtiği gibi bu terminalde, analog girişler, digital girişler, analog çıkışlar, digital çıkışlar vardır. girişleri cihazı kontrol için , çıkışları cihazdan bilgi almak için kullanabilirsiniz. (tabi her özellik için araya ayrı ayrı kablo çekersiniz)

veya sadece haaberleşme kablosu cekersiniz , cihazın butun paramatrelerine (üreti firmanın izin verdiği ) uzaktan ulaşırsınız. bu da aşağıda anlatmaya çalıştıgım şekilde..
Inverterinizi picle, scadayla .... gibi otomatik yonetmek istiyor iseniz o zaman inverterinizin boyle bir ozelliği var mı. modbus var mı veya baska nasıl bir haberleşme protokolu var gibi özellikleri olması lazım.
boyle bir ozelliği varsa kullandıgı protokolu kullanarak pic le haberleştirip, o parametleri kontrol edebilirsiniz. tabi ordaki parametrelerin herbirinin adreslerini ......öğrenmeniz gerekir. bunu manuelinden veya üretici firmadan öğrenebilirsiniz. sanırım yapmak istediğiniz kontrol boyle bir kontrol.

örnek olarak diyelim inveretin donus yonunu ve hangi hızda dondugunu uzak bir yere aktarmak istiyorsunuz. soyle bir yol olabilir. ibverterin 0-10 volt cıkısı , veya 4-20 ma cıkısı olabilir bu iş için. 4 ma 0 devir, 20 ma atıyorum 1500 (max devir). 4-20 ma çıkışlarından kabloyla bunu picinize getiriyorsunuz. tabi pice direk baglamıyorsunuz. picin anlayabileceği sekilde 0-5 volt a ceviriyorsunuz sonra bunu picin analog girişinden okuyorsunuz. picle lcd ye yazdırıyorsunuz gibi. veya baska bir yol. picle cihazı cihazın kullandıgı haberleşme protokoluyle haberleştiriyorsunuz. cihazdaki verileri alıyorsunuz, picle lcd ye yazdırıyorsunuz gibi. donus yonu olarak atıyorum cihaz 5 volt cıkıs veriyordur sağ yon için. .0 volt veriyordur sol yön için. siz bu çıkışı picle kontrol ediyorsunuz yani okuyorsunuz. 0 sa lcd ye sola donuyor, 5 voltsa lcdye sağ donuyor yazıyorsunuz gibi. veya picle cihazı haberleştirip bu bilgiyi direk cihazdan alıyorsunuz gibi
 
Son düzenleme:
S.A.
Sn. Arkadaşım pic ile bu işlemi 3 yolla halledersin. Bunların hepsinde de plc bile olsa invertörde ufak ayarlamalar yapman gerekebilir.
1- Pic ile dijital yöntem ile:
İnverterinizin dijital girişlerini kullanarak picden alacağınız röle yada transistör çıkışını kullanarak ileri, geri, yavaş, orta ve hızlı olarak. Bunun için inverterden buna izin veren modu seçmelisin hız rampası ve süresini ayarlamalısın ve doğru girişlere bağlamalısın.

2- Analog olarak:
Bu iş için tavsiyem harici 12 bit dac entegreleri var bunları pic ile kontrol edip uygun bir devre yaparak 0-10 volt yada 0-20 mA yada 4-20 mA çevirerek analog kontrol edersin. Bu iş için pic de ekstra olarak inverter start-stop için ve ileri geri için ayrıca 2ad. daha çıkış vermen lazım. İnverterde analog kontrolden hız bilgisini alacak ve start-stop için uygun giriş modunu seçmen lazım. 0-10 V analog kontrollerde mesafen kısadır ama 0-20 mA yada 4-20 mA de mesafen biraz daha uzundur.

3- Haberleşme protokolü kullanarak:
Bunun için inverterin protokolüne uygun bir protokol yazıp; inverterin gerekli data registerlerine bilgileri yazarak sadece 485 hattı kullanarak kontrol sağlarsın. Mesafesi haberleşme kablosunun kalitesine göre çok uzar.
 
Hocam öncelilkle vermiş oldugunuz bilgiler için çok teşekkür ederim gerçekten çok iyi oldu. kullanmış olduğum inverterde Modbus var hatta bluetooth'da var. Yazmış olduğunuz çözümlerden sanırım en iyisi Haberleşme kullanarak yapılması. Çünkü ben inverterle alakamı kesmek istiyorum butonlarla LCD'de görüntülemek istiyorum mesela. Yani bunun içinde en mantıklı haberleşme geldi bana sizce uygun mudur?
Haberleşme kullanarak yaparsam dediğiniz gibi parametre kontrolü yapıcam peki bu parametre kontrolü için verebileceğiniz bir örnek var mı? Yani pic'e bu parametreleri nasıl tanıtıcam. İnverterin genel bağlantıları için bir resim buldum ekte.
 

Ekli dosyalar

  • atv_12_baglanti-500x500.JPG
    atv_12_baglanti-500x500.JPG
    55.8 KB · Görüntüleme: 36
pice parametre tanıtmayacaksınız. modbus bilginiz var mı? picle seri haberleşme uygulaması yaptınız mı?
 
Son düzenleme:
Hocam pic ile rs232 haberleşmesi yaptım. Ben inverterdeki kontrolü nasıl sağlayacağımı anlayamadım modbus ile. Resimde kullanma kılavuzundan almış olduğum bir örnek var Modbus kontrolü için.
 

Ekli dosyalar

  • Adsız2.jpg
    Adsız2.jpg
    66.8 KB · Görüntüleme: 22
oradaki kontrollerle işiniz yok ustad. seri baglanıp direk bilgileri sizin picle hazırlayacagınız sistemle gondereceksiniz cihaza.
soyle örnek vereyim. diyelim cihaz doneceği devir bilgisini kendi yazılımında bir adreste tutar.
atıyorum A0 adresinde. siz modbusla cihaza modbus protokoluyle veri gondereceksiniz.
protokolu net hatırlamıyorum bakmam lazım. ama diyelim protokol soyle bişey olsun.

Okuma/veya yazma yapılacak + pice baglı hangi adresteki cihaza bu işlem yapılacak bilgisi + sonra cihazın icindeki hangi adrese işlem yapılacak bilgisi + yapılacak işlem + işlemin değer bilgisi . bu saydıklarımı seri porttan gonderiyorsunuz. adresi gonderilen cihaz, ki bu sizin inverterinizin adresi olacak pice cevap verecek.

sonra pic gerekli bilgiyi inverterinize gonderecek. inverter gelen bilgiyi işleyip işlem yapacak.

atıyorum picten siz invertere yazma işlemi ve yazılacak adresi ve yazılacak değer olarak 50 hz gonderdiniz. bir paket olarak (modbus ğprotokoluyle) inverter bunu alacak. A0 adresine sizin gönderdiğiniz 50 hz i girecek. gibi. yani piciniz master inverteriniz slave olarak çalışacak.

inverter her parametreyi bir adreste saklar. inverterinizinde bir adresi vardır. (bilgisayarınızın ipsi gibi) siz picle her seferinde invertere hangi adresteki bilgiyi değiştireceğinizi veya hangi adresteki bilgiyi inverterden istediğinizi yonlendireceksiniz.
elimden geldiğince anlatmaya calıstım. başarılı olabildim mi bilmiyorum :)


inverteri üreten firmanın modbus kodlarına(adres ve function ) bilgilerini bilmeniz lazım.
Atıyorum
FREKANS A0
DEVİRYONU A1
BASLATMAMODU A2
Adreslerinde gibi. siz frekansı değiştirmek için oicten A0 adresine istediğiniz frekansı göndereceksiniz. (write)
yada cihazın dondugu frekansı görmek icin inverterden A0 adresindeki bilgiyi isteyeceksiniz. (read)
olayın mantıgı bu.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,728
Mesajlar
929,298
Kullanıcılar
452,448
Son üye
nadir14

Yeni konular

Geri
Üst