pic ile saat tasarımı

**poyraz**

Üye
Katılım
15 Kas 2007
Mesajlar
276
Puanları
1
Yaş
40
Bu saat için 7 segment display kullanmayıp insan beyninin harika bir hata düzeltme özelliğinden yararlandık,yani 7 adet LED ile aynı göstergeyi havada oluşturduk. İnsan beyni yapısı itibariyle çok yoğun bilgi işletme makinesidir ama bunu gerçekleştirirken hızlı olaylardaki değişimlerin algılanması sırasında boşlukları doldurarak bir süreklilik yaratır.
Buna bir örnek olarak sinema tekniğini verebiliriz. Sinema filminde resimler saniyede 24 kare değişen durağan karelerdir ama biz beynimizin bu eşsiz araları yumuşatma ve algılama özelliği sayesinde tek,tek anlık kareler yerine olayı bir bütünün hareketli resmi olarak algılarız. Buna POV (Persistence Of Vision) yani görüntünün sürmesi denilmektedir.
POV elektronikte çokça faydalanılan bir özelliktir. Bilgisayar monitörleri,televizyonlar,kayan yazı sistemleri ve multiplex yani çoğullamalı gösterge sistemleri hep insan beyninin bu algılama düzeltmesinden faydalanılır.
Bu teknik sayesinde örneğin 7 segmentli çoğullamalı (multiplex) göstergelerde her 7 segment gösterge için bir 7 adet display sürücü entegresi kullanılmak yerine bir adet sürücü entegre ile istediğiniz kadar 7 segment gösterge sürme olanağı vardır.
POV saat sisteminin nasıl çalıştığını daha iyi anlayabilmek için öncelikle 7 segment çoğullamalı bir gösterge sisteminin nasıl çalıştığına bakalım. Böyle bir gösterge sistemi bir adet sürücü ve göstergelerin ortak anod veya katodlarını açıp kapayan her göstergeye ait birer transistörden oluşur.
Sürücü entegresine önce ilk göstergenin bilgisi gelir daha sonra ilk göstergenin ortak uç transistörü aktif hale getirilir böylece ilk göstergede bilgi görünür. Tabi bu arada diğer göstergeler sönüktür.
Bu bilgi ilk göstergede belirli bir süre yani 5 gösterge varsa en fazla 4 milisaniye yanık olarak kalır. Daha sonra ilk gösterge söner ve sürücüye ikinci göstergenin bilgisi gelir,bu gösterge de 4 milisaniye yanık kaldıktan sonra sistem üçüncü gösterge ile devam eder.
Bu sekans tüm göstergeler için tamamlandıktan sonra her şey baştan başlar. Beynimiz POV sayesinde bu yanıp sönmeleri bir bütün olarak algılar ve bilgiyi tüm göstergelerde bir bütün olarak görürüz.
4ms rakamını 20ms / 5 gösterge bölümünden elde ederiz buradaki 20 milisaniye (50 Hz) yani saniyede 25 devirlik periyot değişimine karşılık gelmektedir ki bu sinema örneğindeki 24 kare / saniye değerinin elde edilişidir.
Eğer daha yavaş bir tarama frekansı kullanılırsa göz bilgiyi titreşimli olarak algılamaya başlar yani artık beyni aldatamıyoruz demektir. 50 Hz’lik bir frekansa karşılık gelen bu değere raster yani tarama frekansı denir.
 

Ekli dosyalar

  • pic ile saat tasarımı.zip
    134.8 KB · Görüntüleme: 779
Moderatör tarafında düzenlendi:
arkadaşlar bana pic ile uçan saatın baskı devresi lazım çok acil elinde olan varsa lütfen bana bi gönderirse çok sevinirim baswood
 
arkdasım bunun içinde hex kodları yok eger elinde varsa gönderrimisin
 
abi bu saat devresinin 16f84 için hex veya asm kodları yokmu elinde olan
 

Forum istatistikleri

Konular
128,880
Mesajlar
921,267
Kullanıcılar
451,015
Son üye
alperen uğur

Yeni konular

Geri
Üst