bunu sizde biliyorsunuzdur muhtemelen, wikipedia ya PID yazarsanız da bu çıkar muhtemelen,
PID: Bir sistemin sonucunun girilen veri ile sonsuz küçük örneklemeler alarak karşılaştırılması, bu karşılaştırma sonucunda çıkan hata payının geri besleme olarak inputa dahil edilmesi ile yapılan bir kontrol türüdür. amaç bir set değerine mümkün mertebe en ideal şekilde (dikkat edin hızlı ya da yakın değerde değil, en ideal şekilde) yakınsamayı sağlamaktır. Açılımı Propotional Integral Derivative Kontrol dür. bir diferansiyle denklemle ifede edilir. denklemde isimden de anlaşıldığı gibi, bir Sabit, bir Integral fonksiyonu bir de Türev fonksiyonu vardir. Yani matematiksel ifadeyle
Y(t) = K + N[integral[ x(t)] d(t)] + M [x(t)/d(t)]
olarak verilebilir. Denklem karmaşık olsa da dikkat etmemiz gereken bir kaç nokta var aslında önemli olan...
1) K, N, M bunlar Propotion, Integral ve Derivative katsayılarıdır. Her hangi bir PLC ya da proses otomasyon programı açtığınızda PID ayarlarında sizden girmenizi istediği birincil değerleridir. bunun yanı sıra hysterisis gibi başka parametreler de görebilirsiniz. ama şimdilik bu kadarına gerek yok sanırım. Yani kullandığınız software Denklemin Türevli ve integralli kısımlarını kendisi hesaplar. bize sadece sabit parametrelerini girmemizi ister.
2) Denklemin Görüntüsü sönümlenen bir Sinus dalgasi gibidir. yani gittikçe set noktasına yakınsayan ve bu set noktasını sürekli olarak sadece sonsuzda yakalayabilen bir eğri elde ederiz. ve girdiğimiz katsayılar bu eğrinin set noktasının ne kadar yakınında salınacağını, ne kadar sürede set noktasına istenilen hata payları dahilinde yaklaşabileceğini, ve fonksiyonun maksimum pik noktasinin set değerinin ne kadar üzerinde olacağını belirleyebiliyoruz.
3) Bir sistemin proses kontrolü çkartılırken genellikle zaman düzleminde çalışılmaz. zaman domaini bir sürü ağır matematiksel işlem yapma gerekliliği getirdiği gibi, bazi detay noktalari da gözümüzden kaçırmamıza neden olabilir. z-düzlemi denilen bir düzlemde çalışılır genellikle... bu düzlemde bir PID denklemi yazmamiz gerekir ise denklemin gerekli şekilde revize edilmesi gerekir.
Yukarıdaki bilgilerin çoğu teoriktir. Ders olduğunu söylediğiniz için bu şekilde anlattım. Eğer bir makine üzerinde örneğin sıcaklık PID si yapıyorsaniz ve
Siemens bir sistem kullanıyorsaniz, geçmiş deneyimlerinizden edindiğiniz PID katasyılarını ve diğer verileri girersiniz, sonra sistemi çalıştırır auto tune dersiniz, sıcaklık bir sure sacmalar, auto tune bitirdiğinizde, zaten yukarıda bizlere okulda öğretilen hesabu PLC kendisi yapar, ve denklem parametrelerini bizim haberimiz bile olmadan oluşturur. geriye sadece çalışan bir makine kalır.
Bilgilerinize....